ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:66/508)

Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 126

proszkiem i migdałami, i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników) . Przy pomocy dużej łyżki lub łopatki wmieszać do ciasta śliwki pokrojone w kostkę, posiekaną czekoladę i skórkę cytrynową. Gotową masę na ciasto przełożyć do foremki (ciasto będzie dość gęste) . Wygładzić wierzch. Poukładać śliwki pokrojone w plasterki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Upieczone

Moja Delicja
szarlotka z lodami 118

cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe bita śmietana Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec w 200*C przez około 15 minut.  Drugą część

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 242

Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne . Czas pieczenia:   około 45 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
10 słodkich przepisów na święta 104

mój ulubiony składnik, którym jest… mocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny smak. Ciasto przełożone musem z persymony i pokryte cytrynowym kremem z mascarpone. Spróbujcie, bo wygląda i smakuje bajecznie. 2. Ciasteczka korzenne z karmelem Nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu oczywiście pięknych chrupiących ciasteczek korzennych(...)znikną w kilka minut wszystkie . 5. Sernik Nowojorski I czas na klasyk! Sernik, u mnie nowojorski. Rozbroił całe święta, jedno obejście stołu z kawałkami tego ciasta i talerz był pusty. Jest bardzo kremowy, lekko cytrynowy i nie zauważysz, jak zjesz swój trzeci kawałek. 6. Ciasto Zebra na maśle Zebra na maśle jest klasyczna, podstawowa i ozdobna. Znowu smak czekoladowy wzmocniony

Słodkie Gotowanie
Pleśniak 350

wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel zaś cytrynowy (w stonowanym kolorze). Ale co kto lubi. ;) Idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages(...)szkl. cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy   Nadzienie powidła śliwkowe Beza 4 białka 1 budyń (np. śmietankowy, waniliowy)/1 kisiel (raczej jasny np. cytrynowy)  1 szkl. cukru orzechy włoskie Przygotowanie Składniki na ciasto posiekać i połączyć. Podzielić na 3 nierówne części, każdą porcję ciasta włożyć do torebki foliowej na 0,5 godz. do zamrażarki. Na natłuszczoną blachę zetrzeć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kuchnia retro, czyli naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone (najlepsze pod słońcem) 160

tradycyjne z konfiturą domowej roboty. Dziś chciałam przedstawić Ci moje nowe odkrycie jakim są właśnie naleśniki z nutą imbiru i orzeźwiającej cytryny z nadzieniem z równie cytrynowym mascarpone. Mówię Wam- przepadłam! Samo ciasto- nieziemsko delikatne, cieniutkie i mega aromatyczne. A nadzienie lekkie i idealnie do niego pasujące. Naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone- czego potrzebujemy? Do wykonania ciasta(...)opakowanie serka mascarpone -1 łyżka cukru pudru -1/2 szkl. śmietany 30 lub 36% -skórka otarta z połowy cytryny i 2 łyżki soku z cytryny Naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone- wykonanie W misce wymieszaj suche składniki- mąkę, sól i cukier. Dolej 100 ml mleka i jajka, ubijając trzepaczką. I tu uwaga- trzepaczka zamiast miksera jest

Arbuziaki
Kuchnia retro, czyli naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone (najlepsze pod słońcem) 153

tradycyjne z konfiturą domowej roboty. Dziś chciałam przedstawić Ci moje nowe odkrycie jakim są właśnie naleśniki z nutą imbiru i orzeźwiającej cytryny z nadzieniem z równie cytrynowym mascarpone. Mówię Wam- przepadłam! Samo ciasto- nieziemsko delikatne, cieniutkie i mega aromatyczne. A nadzienie lekkie i idealnie do niego pasujące. Naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone- czego potrzebujemy? Do wykonania ciasta(...)opakowanie serka mascarpone -1 łyżka cukru pudru -1/2 szkl. śmietany 30 lub 36% -skórka otarta z połowy cytryny i 2 łyżki soku z cytryny Naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone- wykonanie W misce wymieszaj suche składniki- mąkę, sól i cukier. Dolej 100 ml mleka i jajka, ubijając trzepaczką. I tu uwaga- trzepaczka zamiast miksera jest

Arbuziaki
Rolada cytrynowa 402

ubitych białek dodajemy cukier, miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Następnie, nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy olej oraz sok cytrynowy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe delikatnie przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczony(...)góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Serek mascarpone miksujemy krótko z lemon curdem. Biszkoptową roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Rozprowadzamy cytrynowy krem. Ponownie zwijamy. Odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem, lukrem lub lemon curdem. Z bloga: opowieści z piekarnika

Smaki Na Talerzu
Łatwa babka cytrynowa 177

Postaram się przed Wielkanocą podrzucić kilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy

Apetyczna babeczka
Leśny mech z cytrynową nutą 311

gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec.  Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam! Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku

Pyry na Gaz
Kruszonka 203

czyli dwie części mąki, 1 część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy) Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i obowiązkowo zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie nasza kruszonka. Jeżeli ma konsystencję “piasku”, to dodajemy jeszcze

AleTorcik
Ciasto Tutti frutti 368

syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze(...)syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. 5. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cytrynowa tarta 247

okresów w roku, także pod względem kulinarnym, to jednak miałem już mały przesyt. Mimo to zdecydowałem się dzisiaj upiec ciasto. Ciasto całkowicie inne, niż tradycyjne ciasta świąteczne - moja propozycja na dzisiejszy deser, to cytrynowa tarta, która powinna świetnie sprawdzić się również na sylwestrowej imprezie. Przygotowanie ciasta jest dość łatwe, a ciasto zaskakuje orzeźwiającym smakiem i nie jest ciężkie. Do przygotowania(...)uzyskać konsystencję budyniu, który przełożyłem z powrotem do miseczki. Białka dwóch jajek ubiłem na sztywną pianę, którą dodałem do masy cytrynowej. Całość delikatnie mieszałem, aby połączyć pianę z masą, ale nie zniszczyć zanadto struktury piany, dzięki czemu nadzienie ciasta pozostało puszyste. Tak przygotowane nadzienie równomiernie rozprowadziłem na wcześniej podpieczonym cieście. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni

Wyprawy kulinarne
Kruche Ciasteczka - Walentynki 190

przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź do ciasta dać mniejszą ilość cukru pudru

W Moim Magicznym Domu
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 134

Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej  babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta(...)zmianę z jogurtem, delikatnie mieszając. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar. Dociskamy go. Pieczemy ciasto ok. 50 - 60 minut w temperaturze 160 st.C do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy lukrem cytrynowym utartym z ww składników

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik owocowy z galaretką 121

language:EN-US;} Cześć wszystkim! Lato to czas lżejszych ciast z galaretką, pełnych kolorów, przesyconych owocowym smakiem. Ostatnio , przeglądając bloga- natknęłam się na ciasto z lemon curd- pamiętam, że bardzo mi smakowało i postanowiłam krem cytrynowy zastosować w formie bardzo delikatnej, ginącej w warstwie dżemu z porzeczki, „przekładki” 😊 Dodatkowe orzeźwienie zapewniła galaretka z zatopionymi owocami ciemnego winogrona… Całość bardzo deserowa

Domowe ciasta