byłabym jednak sobą gdybym co roku nie wykombinowała czegoś nowego ;) Dlatego mam dla Was super przepis na cytrynową babkę ze szpinakiem i obłędnie pysznym kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać się między innymi wielkanocnymi wypiekami :) Szpinakowe ciasto ucierane: 200 g mąki(...)odstawiamy do przestudzenia. Jasne ciasto: 340 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki do pieczenia szczypta sody szklanka maślanki pół szklanki oleju 3 jajka skórka starta z jednej cytryny Składniki suche mieszamy ze sobą. Maślankę miksujemy z olejem, jajkami oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i […] Artykuł Cytrynowa babka ze szpinakiem i lemon
Mienta blogpyszne ciasto kakaowe z dżemem i bakaliami. To doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 400g kefiru, 150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre(...)minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi
Tradycyjna kuchnia Kasisera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku(...)utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnimąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka startej skórki z cytryny; 1 łyżeczka soli; 2 szklanki startej cukinii; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny. Do oprószenia po wierzchu: 2 łyżki skórki startej z cytryny. Dodatkowo: Forma keksowa o wymiarach(...)przypadku czas pieczenia będzie krótszy i będzie wynosił około 60 minut). Chlebek ten jest słodki, wilgotny i przyjemnie cytrynowy. Ekstrakt waniliowy można zastąpić np. aromatem cytrynowym. Do przygotowania ciasta potrzebna jest 1 duża (lub 2 małe) cukinia, 1 duża cytryna i 3 duże jaja. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest
Gospodyni Miejskakrem 1 kostka masła 1 szkl cukru pudru 3 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko w proszku, doprawić aromatem
Gotowanie jest łatweNajlepsze są lody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki
Niezły Młynekpyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/3 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżka kwaśnej(...)grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdży świeżych 2 duże jajka 4 łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej starta skórka z 1 cytryny Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Dekoracja: skórki kandyzowane Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy(...)miejsce na około 1 godz., aby urosło. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej
Kuchnia MagdaLenydrożdży świeżych 2 duże jajka 4 łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej starta skórka z 1 cytryny Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Dekoracja: skórki kandyzowane Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy(...)miejsce na około 1 godz., aby urosło. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej
Kuchnia MagdaLenycytryny 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru Do dekoracji 180 g wafelków o smaku cytrynowym 1/2 cytryny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła
Krylowa Kuchniajabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki
Różne smaki w kuchniZwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze. Składniki na ciasto: 35 dag mąki tortowej 1 kostka margaryny (20 dag) 35 dag cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku
Bon Appetit Małgorzatyjabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki
Słodkości i nie tylkomięciutkie w środku, w dodatku bardzo aromatyczne. Koperek uwielbiam, więc kiedy tylko zobaczyłam ich zdjęcie w Bag brød wiedziałam, że to jest właśnie to . W oryginale była oliwa cytrynowa - nie mam takiej, dałam więc skórkę z cytryny. Nie radzę pomijać tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pepperoni pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu, wystudzić. Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić. Koperek posiekać. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Powierzchnię posmarować cytrynowym masłem, następnie równomiernie rozłożyć pepperoni i posypać koperkiem. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka(...)mlekiem i podgrzewamy, następnie dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Gotową polewą smarujemy ciasto, a wierzch dekorujemy płatkami migdałów, skórką pomarańczową, cytrynową, wiórkami kokosowymi lub inną dowolną posypką. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, więc wkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe
Rozpustne gotowanie