ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:64/508)

Placek z jabłkami i budyniem 210

pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta z jabłkami

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 154

powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich. Pyszota! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 500 g mąki krupczatki - 180 g cukru

SMYKWKUCHNI
Cytrynowa babka ze szpinakiem i lemon curd 178

byłabym jednak sobą gdybym co roku nie wykombinowała czegoś nowego ;) Dlatego mam dla Was super przepis na cytrynową babkę ze szpinakiem i obłędnie pysznym kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać się między innymi wielkanocnymi wypiekami :) Szpinakowe ciasto ucierane: 200 g mąki(...)odstawiamy do przestudzenia. Jasne ciasto: 340 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki do pieczenia szczypta sody szklanka maślanki pół szklanki oleju 3 jajka skórka starta z jednej cytryny Składniki suche mieszamy ze sobą. Maślankę miksujemy z olejem, jajkami oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i […] Artykuł Cytrynowa babka ze szpinakiem i lemon

Mienta blog
Murzynek z bakaliami i dżemem pieczony na kefirze 120

pyszne ciasto kakaowe z dżemem i bakaliami. To doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: 400g kefiru, 150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre(...)minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z nutą cytrynową 282

sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku(...)utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowy chlebek cukiniowy 178

mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka startej skórki z cytryny; 1 łyżeczka soli; 2 szklanki startej cukinii; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.   Do oprószenia po wierzchu: 2 łyżki skórki startej z cytryny.   Dodatkowo: Forma keksowa o wymiarach(...)przypadku czas pieczenia będzie krótszy i będzie wynosił około 60 minut). Chlebek ten jest słodki, wilgotny i przyjemnie cytrynowy. Ekstrakt waniliowy można zastąpić np. aromatem cytrynowym. Do przygotowania ciasta potrzebna jest 1 duża (lub 2 małe) cukinia, 1 duża cytryna i 3 duże jaja. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest

Gospodyni Miejska
Poduszkowiec z kremem 113

krem 1 kostka masła 1 szkl cukru pudru 3 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko w proszku, doprawić aromatem

Gotowanie jest łatwe
Lody bananowo - cytrynowe 152

Najlepsze są lody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki

Niezły Młynek
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 165

pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/3 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżka kwaśnej(...)grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty

Codzienna kuchnia niecodzienna
BABKA BOŻONARODZENIOWA 99

drożdży świeżych 2 duże jajka 4 łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej starta skórka z 1 cytryny Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Dekoracja: skórki kandyzowane Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy(...)miejsce na około 1 godz., aby urosło. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej

Kuchnia MagdaLeny
BABKA BOŻONARODZENIOWA 99

drożdży świeżych 2 duże jajka 4 łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej starta skórka z 1 cytryny Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Dekoracja: skórki kandyzowane Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy(...)miejsce na około 1 godz., aby urosło. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej

Kuchnia MagdaLeny
Tort cytrynowy 79

cytryny 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru Do dekoracji 180 g wafelków o smaku cytrynowym 1/2 cytryny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła

Krylowa Kuchnia
Sękaczek 125

jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki

Różne smaki w kuchni
Wilgotne ciasto pomarańczowe 3990

Zwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze. Składniki na ciasto: 35 dag mąki tortowej 1 kostka margaryny (20 dag) 35 dag cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku

Bon Appetit Małgorzaty
Sękaczek 315

jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki

Słodkości i nie tylko