ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:103/508)

Amoniaczki przekładane masą serową – kuchnia podkarpacka 243

Ziemi Krośnieńskiej. Małe niepozorne ciasteczka po przełożeniu masą przygotowaną z twarogu i masła z odrobiną olejku cytrynowego w smaku przypominają dawne markizy cytrynowe. Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka Składniki na około 40 sztuk: Ciasto: 330 g mąki pszennej 80 g margaryna 1/2 łyżki smalcu, 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki gęstej śmietany 1 małe(...)płaska łyżeczka amoniaku Masa serowa: 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 80 g zmielonego białego sera (twarogu) 1 żółtko kilka kropli olejku cytrynowego Cukier puder do oprószenia gotowych ciastek. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli za bardzo się klei, podsypujemy lekko mąką). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm . Wykrawamy małe okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej

Trzeci talerz
Mazurek cytrynowy 140

lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty (23 cm) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C aż ciasto będzie miało złoty kolor. Krem cytrynowy: 2 jaja 2 żółtka skórka otarta z 2 cytryn 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml) 1 szklanka cukru 100 g masła Dodatkowo: beziki (u mnie od Brześć(...)garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy, a następnie rozprowadzamy na cieście. Na wierzchu układamy beziki i gotowe

Cynamonowe szczęście
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 216

dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Akademia CookUp - Torty 308

Przyjeżdżamy ze sporym, bo półgodzinnym wyprzedzeniem do Studia CookUp, a tam już większa część stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów(...)którą mieliśmy już wcześniej zajęcia z serników. Pracę zaczęliśmy od przygotowania biszkoptu do tortu cytrynowego, korzystając z pierwszego ze sposobów na przygotowanie biszkoptu - zaczęliśmy od podgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała

Plate of Joy
CZEKOLADOWA PIERZYNKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ 181

pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko cytrynowym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie(...)szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” waniliowy- 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C

Ostra na Słodko
Cytrynowiec 157

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą

cucinare
Cytrynowiec 578

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą

cucinare
MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA 159

Babka jest miękka, wilgotna w środku, puszysta i mocno cytrynowa.  Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, a zapach w domu podczas jej pieczenia jest nie do opisania. Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia :) Do mojej babki wykorzystałam  mąkę pszenną luksusową typ 550  od  Młyny Stoisław . A po przepisy na inne babki(...)kostka masła (250 g) * niepełne półtora szklanki cukru * 2 i 1/4 szklanki mąki * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * skórka i sok z jednej dużej cytryny Lukier cytrynowy: * 1 szklanka cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny * 5-6 łyżek wody Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać

Zrób to smacznie
Sok z kwiatów czarnego bzu 133

większej miski lub garnka. Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć a skórki można dalej wykorzystać . Owoce po obraniu pokroić w małą kostkę, układać warstwowo: kwiaty, owoce, cukier, kwasek cytrynowy. Następnie dusić kulką do ciasta lub tłuczkiem do ziemniaków, aż puszczą sok. Pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin, mieszać w międzyczasie.  Przegotować 2 litry wody, wystudzić i zalać nią przygotowane

W garach u Gosi
Babka mocno cytrynowa 120

proszku do pieczenia Otarta skórka z jednej cytryny Sok z połowy cytryny szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki dodać sok z cytryny i utrzeć na gładko. Ja robię to kulką do ciasta. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać mąką. Jajka

W garach u Gosi
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 112

siebie. Koniecznie spróbujcie!   (20 średnich lub około 40-45 małych sztuk) Ciasto:  500g mąki krupczatki  150g cukru pudru 150g masła  50g świeżych drożdży  2 jajka 3 żółtka 1/8 litra śmietany 2 łyżki cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) skórka cytrynowa Dodatkowo: ulubione nadzienie (u mnie malinowe - Zentis ) Ponadto: jajko do posmarowania wierzchu cukier puder(...)łyżką cukru. (Powinny zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można

Di gotuje
Najlepsza babka cytrynowa 124

jest naprawdę najlepsza babka cytrynowa, lekka jak piórko, u nas nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Inne ciasta są wymienne, ale ta babka jest zawsze. Potrzeba do niej tylko kilku podstawowych składników, zawsze się udaje ale kluczowe jest trzymanie się przepisu. Nie warto tu iść na skróty, i dodawać składników za prędko czy na raz. Ważne jest stopniowe dodawanie wszystkich składników(...)koniec delikatnie wmieszanie mąki, żeby masa nie siadła. Nie warto się spieszyć a efekt murowany.  Najlepsza babka cytrynowa 8 jajek w temperaturze pokojowej 300 g mąki tortowej 250 gr drobnego cukru 1 szklanka oleju sok i skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać

Smaczny zeszyt
Sernik z jogurtów 45

się połączyło i miało konsystencję mokrego piachu. Wyłóż ciasto na stolnicę i szybko uformuj kulę. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie, jednak pamiętaj, że musisz robić to bardzo szybko, aby nie ogrzać zbyt mocno masy. Podziel ciasto na dwie części: 1/3 ciasta włóż do woreczka i wstaw do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta użyj do wyklejenia blaszki, tak aby powstała równa warstwa(...)minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto na wierzchu powinno ładnie się zrumienić. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć sernik cukrem pudrem. Zobacz też inne przepisy na ciasta Sernik z serka wiejskiego Ciasto Maxi King bez pieczenia Sernik wiedeński Bounty bez pieczenia Sernik tiramisu Sernik cytrynowy Zobacz też nowe przepisy Sernik

okolicepalnika.pl
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 107

tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny połączonym z ½ szklanki wody. • Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek zostawić na wierzch ciasta. • Masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć sokiem z cytryny(...)śmietany ubić, dodać tężejącą galaretkę i roztrzepać mikserem. Wylać na biszkopt. • Ozdobić pokrojonymi w plastry truskawkami. • Na wierzch wylać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody. • Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin

To co kocham
ORZEŹWIAJĄCY TORT KARNAWAŁOWY 129

nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania.    var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages

Ciastka - domowe słodkości