ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:110/508)

Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami 133

Cytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku. Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek

Di gotuje
#34 Wegańskie, bezglutenowe, RAW ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym 122

przez ostatnie pół roku nie gotowaliśmy. Do wczoraj - znajomi inspirują. Bo co dobrego można zrobić dla weganina na bezglutenie? Znacie przesłodkie, angielskie Banoffee pie? - tutaj ulepszona wersja ;) Ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym [wegańskie, bezglutenowe, RAW] [Proporcje na pojemnik o rozmiarach 20x15 cm] Spód: ☆ 1 /4 szklanki namoczonych w wodzie przez kilka godzin daktyli ☆ 1  szklanka dowolnych orzechów(...)miękkiego kremu (jak kajmak w puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia daktyli. Krem wykładamy na schłodzony spód. Na krem wykładamy  ☆ 2 banany pokrojone w plasterki. Krem cytrynowy: ☆  Puszka mleka kokosowego (mocno schłodzona co najmniej kilka godzin w lodówce) ☆  Skórka z cytryny ☆  Sok z połowy cytryny ☆  1-2 łyżeczki Królewskiego cukru pudru (Südzucker

Kuchnia w szuwarach
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 158

mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami.  Do kruszonki dodaje różne aromaty, w zależności od użytych owoców. Do ciasta jogurtowego z truskawkami polecam przygotować kruszonkę z dodatkiem aromatu cytrynowego.    Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła w temp. pokojowej 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru aromat np. cytrynowy Z podanych składników zagniatamy

Rusty Fork
Chruścik lany 113

miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka

królestwo garów
Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem 142

gorąco, więc mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie i jej włoskim gospodarzą  – Marco(...)/gotują” (z podpisem)   Składniki: (na tortownicę 24 cm) 500 g dobrego sera wiaderkowego 125 masła lub margaryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru maliny różowe wiórki czekoladowe odrobina cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno

Słodkie okruszki
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 183

zróbcie z nich bajaderki. A gdy je zrobicie i posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki:  Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka  1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska(...)łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka)  60 gramów czekolady  Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały  Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera.  W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz

Garniec Magalie
Lemon meringue pie, czyli tarta cytrynowa z bezą 114

kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 cytryny 100ml soku pomarańczowego 5 żółtek (białka zachowaj) 100g masła Składniki na bezę(...)Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez pół godziny. W trakcie pieczenia spodu możemy przygotować cytrynowe nadzienie. Cytryny sparz we wrzątku a następnie zetrzyj na tarce skórkę oraz

wysmienity
Sernik na kruchy spodzie – pyszny, wilgotny i delikatny 137

masę serową: 1200 g twarogu (tłusty lub półtłusty) 400 g cukru pudru 150 g masła (o temperaturze pokojowej) 8 jajek (rozmiar L) + 3 białka z ciasta 100 g mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie około 80 g rodzynek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sernik Przygotowanie: Ser możemy(...)serową przygotowuję dopiero wtedy gdy ciasto jest dobrze schłodzone: Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję około 3/4 cukru pudru i miksuję, tak żeby powstały grudki. Następnie, cały czas miksując dodaję stopniowo żółtka, tak aby powstała puszysta masa. Po żółtkach dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kilka kropli aromatu cytrynowego. Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo

Uwaga Babcia Gotuje
Kolorowe ciasto z galaretką 131

Składniki: Ciasto: 130 g szklanki mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 jajka 80 ml śmietany 18% 80 g margaryny + mała cząstka do smarowania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do posypania formy Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem(...)ciasta  i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Galaretki (cytrynową, pomarańczową i malinową) przyrządzamy z połowy zalecanej ilości wody, każdy smak w osobnym naczyniu. Gdy stężeją kroimy je w kostkę i wykładamy na ostudzone ciasto

Qchnia po prostu
Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami 260

push({}); Nie przepadasz za ciastami pieczonymi? Nie masz czasu na pieczenie a masz ochotę na ciasto z jabłkami? Koniecznie wypróbuj szarlotkę bez pieczenia na herbatnikach. Ciasto jest szybkie w wykonaniu. Masa jabłkowa ma posmak cytrynowy, do tego bita śmietana powodują, że każdy się zachwyci tym deserem. Schłodzony kawałek ciasta będzie idealnie pasował do gorącej kawy bądź herbaty. Szarlotka bez pieczenia

To Musisz Wiedzieć
Sernik z makowymi kuleczkami 45

tydzień, więc najwyższa pora podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. Mam nadzieję, że zrobię Wam smaka i przetestujecie. Jeśli lubicie sernik i makowiec, to dzisiaj wersja ciasta dwa w jednym. Składniki: ciasto - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 125 g masła - 5 łyżek cukru pudru - 1 żółtko masa makowa - 3 szklanki maku - 1 i 1/2 szklanki(...)masa serowa - 1 kg sera białego z wiaderka lub podwójnie zmielonego - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść ulubionych bakalii - aromat cytrynowy Przygotowanie: Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z masłem i cukrem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy masę makową

Zainspirowana w kuchni
Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem 197

obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano szczypta soli 0/5 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek sos: 2 duże(...)oliwy 2 łyżki posiekanej czerwonej bazylii 0/5 łyżeczki pikantnej suszonej papryki spora szczypta soli i pieprzu dodatkowo: kulka mozzarelli kilka plastrów wędzonego sera owczego świeża bazylia cytrynowa i oregano Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotkę i paprykę drobno kroimy, podsmażamy

Mienta blog
Ostre, wytrawne ptysie. 155

Kolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody  125 g margaryny  1 szkl mąki  4 jaja  ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis(...)papryka chili, papryka słodka wędzona , sól W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem

Malinowe Pocałunki
Przepisy na Wielkanoc 2089

ponad 50 pomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra  Babka cynamonowa   Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami i toffi   Ciasto Shrek     Kostka czekoladowa z bananami  Ciasto Kubanka Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro   Ciasto

Lena Gotuje
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 173

kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in(...)morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo

Plate of Joy
Babka cytrynowa z ricottą 190

pieczenia. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, skórkę cytrynową i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

Smak mojego domu
PROSTA TARTA CYTRYNOWA 111

Jedna z moich ulubionych tart :). Bardzo delikatna i mocno cytrynowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
Mini pączki z lukrem 208

dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w  taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy!  Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć je cukrem pudrem. Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłego  mleka 1 torebka suszonych drożdży Dr.Oetker 5 żółtek jaj 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 70 g masła Szczypta(...)wszystkie porcje ciasta. Przykrywamy ściereczką na pół godziny aby znów wyrosło. W szerokim rondelku rozgrzewamy olej, najlepiej do temp 180*c, smażymy mini pączki z każdej strony kilka minut aż będą upieczone i złociste. Upieczone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z tłuszczu, zostawić do wystygnięcia. Glazura: Cukier puder utrzeć z wodą oraz odrobiną cytrynowego aromatu, polać pączki

Wanilia i Kardamon