ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:104/508)

Marchewkowy torcik z serowym kremem 116

dekoracji: siekane pistacje, orzechy włoskie, wiórki czekolady, wykrojone z ciasta figurki itp. Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać po łyżce serka oraz sok cytrynowy. Śmietankę ubić, delikatnie połączyć z kremem. Ciasto przekroić na 2-3 blaty (jeśli pieczemy w tortownicy 22c - to na 2 blaty, 20cm - na 3). Każdy blat przełożyć kremem. Czekoladę posiekać, zalać śmietanką, podgrzewać

Obiad gotowy
pyszna tarta cytrynowa 171

Całość wymieszać do połączenia składników i wszystko wylać na ciasto. Piec około 35-45 minut (zależy od piekarnika). Przed podaniem schłodzić tartę w lodówce.:)) jest pysznie cytrynowo kremowa z chrupiącym ,ale nie twardym ciastem

w mojej kuchni
sernik "Kropka" Siostry Anastazji 150

szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto kisielowe: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu (najlepiej czerwonego, ja użyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową. 1000

tabliczka czekolady mlecznej 90-100g -olejek rumowy -olejek cytrynowy -pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około(...)KREM CYTRYNOWY Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego. Gorąco polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka serowa 193

poprzedni :). Do usłyszenia w 2018 r.! Składniki: Ciasto: 250 g twarogu półtłustego z kostki 200 g jogurtu naturalnego 4 duże jajka szczypta soli 1 szkl cukru 1/2 szkl oleju rzepakowego kilka kropel aromatu waniliowego  300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku(...)wyskoczyć. Po ostudzeniu, jeśli będzie taka potrzeba można babkę lekko przyciąć od dołu ostrym nożem (podczas pieczenia mocno się wybrzuszy). Ja troszkę spodu ścięłam, by stała ciasto "stało prosto". Resztki można spałaszować ;). Lukier cytrynowy: Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny. Utrzeć składniki widelcem, by uzyskać gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. Serową

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche z masą kokosową i owocami pod kratką 61

czas przygotowania ciasta i kremu. Proponuję przed zagnieceniem ciasta ugotować krem, wymaga bowiem dłuższego czasu na przestudzenie. Krem: Zagotowujemy w rondelku 2 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru, wlewamy budynie rozrobione w pozostałym mleku. Mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe, gotujemy przez chwilkę - powinna powstać bardzo gęsta, kokosowa masa budyniowa. Ściągamy z palnika i studzimy. Ciasto: Mąki przesiewamy do miski(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Kolejno wsypujemy cukry, dodajemy żółtka, krótko mieszamy widelcem. Wlewamy śmietanę, dodajemy skórkę cytrynową i znów mieszamy widelcem. Gdy ciasto zwilgotnieje, zagniatamy szybko dłonią w gładką kulę. Dzielimy ją na dwie części, w proporcjach 2/3 i 1/3, owijamy każdą oddzielnie folią i wkładamy do lodówki. Po pół godzinie wyciągamy większą

Kronika Piekarnika
Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 110

cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj owoce (jeżeli używasz truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki) i przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę. Po wyjęciu pozostaw

Roślinna - blog wegański
Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd 138

ciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn(...)cukier, wlewamy sok z cytryny oraz dokładamy startą skórkę cytrynową. Wszystko zagotowujemy. Gdy masa wrze wlewamy rozmącone jajko z żółtkiem. Wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszmy ogień. Dosypujemy przyprawę do piernika. Gotujemy około 15 minut, często mieszamy. Lemon curd musi mieć konsystencję śmietany. Przelewamy do miseczki, odstawiamy do ostygnięcia. Złożenia ciasta: Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka migdałowe 177

cytrynowego Ciasteczka migdałowe Wykonanie tradycyjne: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem wyrabiamy dłońmi do uzyskania konsystencji mokrego piachu. Z powstałego ciasta formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze(...)Studzić poza piekarnikiem. Ciasteczka migdałowe Wykonanie TM5: Do kielicha wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem rozdrabniamy - 20 s / obr. 6. Z powstałego ciasta (o konsystencji mokrego piachu) formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy

peggiwkuchni
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 108

cukru pudru 3-4 łyżki mleka/wody Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut(...)gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ciastkach. Babeczki udekorować według uznania - póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały. (*) Użyłam aromatu cytrynowego w proszku . Jest to produkt profesjonalny o intensywnym smaku i zapachu. Idealny do kremów, ciast, lukrów plastycznych oraz lodów i deserów. Polecam jego zakup w Cukieterii , bo naprawdę sprawdza się doskonale, a niewiele kosztuje. Zamiast aromatu możecie

Di gotuje
Mrożone batony jogurtowe z owocami i granolą 52

też: syrop klonowy czereśnie maliny jagody mango posiekana czekolada wiórki kokosowe orzechy Sprawdź inne przepisy na pyszne słodkości: Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami Babeczki cytrynowe Sernik Oreo na zimno Ciasto jogurtowe z malinami Sernik z białą czekoladą bez pieczenia i bez żelatyny Drukuj Mrożone batony jogurtowe z owocami i granolą #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

Na-talerzu.pl
Krem cytrynowy lemon curd 86

krem lemon curd to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o cytrynowe smaki. Nie wiem czy kiedykolwiek spróbuję czegoś lepszego w cytrynowym smaku. Lemon curd absolutnie uwielbiam. Ten cytrynowy krem można stosować do ciast, ciasteczek, jako nadzienie do wszelakich słodkości. Można też np. smarować nim naleśniki. Albo po prostu jeść łyżką prosto ze słoika (tak lubię najbardziej). Ten słodko-kwaśny smak

Marder&Marder Manufacture
CIASTO KASZTANOWE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 126

słynnego Mont Blanc. W wersji słodkiej słynnym świątecznym przysmakiem są również „marrons glacés” (dosłownie „mrożone kasztany”) czyli lukrowane kasztany kandyzowane. Dziś proponuję Wam przepis na smaczne ciasto kasztanowe z dodatkiem skórki cytrynowej, jest zupełnie proste w przygotowaniu, możecie użyć do przygotowania go gotowanych kasztanów jadalnych ze słoika, będzie równie dobre. Przygotowanie: 35 min. Pieczenie : 30 min. Porcja dla 6 osób

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
"Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak - recenzja 124

które nam bardzo przypadły do gustu i które będzie mąż przygotowywał razem z dziećmi to: orzechowa wariacja, jaglanka układanka, owocowe jo jo, naleśniki jak u babci, zupa cytrynowa, zakręceni szpinakiem, kuroburger, szybkie ciasto marchewkowe z odpadów po soku, czy sok na wyciszenie :-) Autorzy w książce namawiają i odkreślają jak ważny jest udział dzieci w przygotowywaniu dań. Zachęcają i dzieci

kruche babeczki
Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy. 89

minut w ciepłe miejsce.  100 g masła roztapiamy. Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże.  Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne mleko, a następnie masło.  Prawidłowo przygotowane ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Formujemy z niego kulę i umieszczamy w naczyniu wysypanym mąką. Przykrywamy

DominikaDolci