szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek „Koszyczek” 10 dag białej czekolady balon SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek(...)temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę
RAROSSADelikatne serowe ciasto z orzeźwiającą pianką o smaku cytrynowym i wiórkami kokosowymi to ciekawa propozycja lekkiego deseru. Składniki: Warstwa serowo- cytrynowa: 750g sera z wiaderka 4 łyżki cukru pudru 250ml mleka 2 śnieżki (w proszku) 2 galaretki cytrynowe 500ml wrzątku 1 łyżeczka żelatyny Kokosowa posypka: 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Spód: 200g herbatników Wykonanie(...)połączą. Następnie wlać wolnym strumieniem galaretki i całość dokładnie wymieszać mikserem. Gotową masę serowo-cytrynową wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i schłodzić w lodówce. 3. Kokosowa posypka: Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut aż wiórki się zrumienią. Następnie wystudzić i posypać ciasto
Szalona Kuchnia Ewelinyjajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa, posmarować dookoła mięsa wodą (pędzelkiem
Gotowanie jest łatweciekawy sezonowy smak mają, bo bób krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje. Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre - wyjątkowe. Składniki: farsz: 250 czerwonego bobu(...)sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina z ziołami prowansalskimi, 20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej. Przygotowanie: Farsz: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez
Moniki Smakołykisłodko, która gości dość rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność. Czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu . A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami . Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Śliwki pokroić na połówki, pestki(...)wyrzucić. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami. Ciastem francuskim wyłożyć foremki (u mnie 4 foremki 10 x 5 cm i głębokości 3 cm), nie zapominając o zostawieniu ciasta do przykrycia ciastek. Do każdego zagłębienia wsypać orzechy włoskie. Następnie ułożyć śliwki
królestwo garówszklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki coca coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka coca cola 1/2 szklanki wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka coca … Czytaj dalej Ciasto coca cola
gotuj ze mnąPozwól sobie na chwilę relaksu, biorąc głęboki łyk orzeźwiającego napoju lub rozkoszując się kremowym lodowym deserem. Poniżej znajdziesz przepisy m.in na: domowy izotonik mrożoną kawę cytrynowe lody arbuzową lemoniadę Sprawdź również przepisy na ciasta i desery z truskawkami – https://viagusto.pl/ciasta-i-desery-z-truskawkami-12-przepisow/ Sprawdź przepisy na lato 4 PRZEPISY NA KOKTAJLE – kolorowe, proste i zdrowe smoothie Odkryj cztery przepisy(...)Każdy z tych koktajli ma swoje unikalne… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na lody wegańskie cytrynowo kokosowe Domowe lody cytrynowo kokosowe – jest to przepis na lody wegańskie, które zrobisz
Via Gustoszklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kakao 2 łyżeczki Kisiel cytrynowy 1 łyżka Cukier puder do posypki Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie dodać dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę(...)jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) wymieszać z kakao a najmniejszą z łyżką kisielu cytrynowego. Formę posmarować tłuszczem i posypać makiem. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem. Na środku trochę jej rozgarnąć i w zrobione miejsce wyłożyć ciasto z kakao. Także na nim na środku zrobić miejsce
Tradycyjna KuchniaSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki DODATKI: jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI: rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą(...)około 30 minut - do suchego patyczka ciasto wyjąć z formy i jeśli jest na wierzchu stożek to go ściąć i włożyć z powrotem do blaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym galaretkę cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia obrany
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekać
Różne smaki w kuchnidodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac
Słodkości i nie tylkoWyśmienita, mocno aromatyczna tarta z kremem cytrynowym o smaku słodko-kwaśnym, całość zwieńczona puszystą bezą. Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy powinien sobie z nią poradzić. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 Ciasto kruche: 270 g mąki 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 150 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny Formę na tartę o średnicy
AleTorcikInna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)wymieszać razem i cały czas miksując na . najmniejszych . obrotach . porcjami . dodawać . do . piany. . Gotowe . ciasto . przelać . do . blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru
RAROSSASkładniki: - w opisie drożdże, 1 sztuka jajka, 2 sztuki żółtka, 3/4 szklanki cukier drobny, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżka skórka cytrynowa posypka Royal Brand, - szczypta sól, 1 szklanka mleko, 10 dag masło, 2 łyżki ocet, - ile potrzeba marmolada, - ile potrzeba cukier puder 7 dag drożdże świeże, 1/4 szklanki letnia woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem(...)jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubię