ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2114/3191)

Mazurki kokosowe do koszyczka 370

masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi

Przysmaki Karolki
Biszkopt z czarną porzeczką 135

trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . W mojej wersji posypałam jeszcze cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Bułki Atakama 207

gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.  W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę do posmarowania wierzchu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. Gdy bułki urosną smarujemy je masą i wstawiamy do piekarnika

Czerwona Porzeczka
Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką 486

kawałek pysznego domowego ciasta. To mam dzisiaj coś dla was. Ciasto na orzechowym biszkopcie z kawowym kremem i na górze kawowa galaretka. Tak dobrze czytacie kawowa galaretka. Do tego ciasta oczywiście polecam wysokiej jakości parzoną kawę. Polecam kawy świeżo palone w ziarnach Cafe i samemu zmielić krótko przed parzeniem albo świeżo mieloną z ekspresu.  Składniki: Biszkopt orzechowy:* 8 jajek(...)kawy 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku likier kawowy Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Tort bezowy z musem malinowym 406

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ancymonek 190

Delikatny biszkopt o wyraźnym smaku cynamonu przełożony kremem cappuccino i musem gruszkowym.  Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka  opakowanie budyniu(...)gruszkowy: 1 kg gruszek 3 łyżki żelatyny dodatkowo: 3 łyżki kakao 2 kieliszki korzennej wódki  Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ucierać aż masa będzie puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Żółtka rozetrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fantazja czekoladowo-wiśniowa Janczeczki 660

Bardzo atrakcyjne, kuszące ciasto, przyznacie, że wygląda świetnie, a równie wspaniale smakuje! Połączenie smaku wiśni i czekolady daje wspaniały efekt, a jeszcze wzmocniony nutą użytego cynamonu, po prostu - poezja smaku! Skł adniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia M us czekoladowy 1 czekolada deserowa (mleczna(...)łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając około 5-10 min aż piana będzie puszysta i gęsta. Suche składniki mieszamy w miseczce, wsypujemy sitkiem do masy jajecznej w trzech partiach ostrożnie mieszamy rózgą lub na małych obrotach miksera. Masę przekładamy na blaszkę, piec 30 min w temp. 180 st, C. Ostudzony biszkopt przekroić. Czekoladę połamać

kgwjanczewo
Ciasto z kremem straciatella i truskawkami 521

wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól(...)łyżki kakao  dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować

Ala piecze i gotuje
Kruche Babeczki a`la Toffifee z Orzechami Macadamia 249

też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z przepisu mojej mamy, w które wlałam masę toffi i czekoladę, oraz orzechy macadamia, które miałam okazję wypróbować dzięki uprzejmości firmy  SKWORCU . Orzechy idealnie skomponowały się z całością. Warto je wypróbować. Składniki na babeczki 12 sztuk(...)zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką. Masa toffi:  Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około

Blondynka Gotuje
Od czegoś trzeba zacząć... 193

się mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty  itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie(...)trochę... aż do tej pory się dziwie czemu akurat galaretka na dno a nie masa sernikowa, ale co się dziwić małej siedmioletniej dziewczynce, na szczęście te dzisiejsze "serniki na zimno" wychodzą w 100% lepsze... i niestety w tamtej chwili, poddałam się i do wypieków ciast i innych słodkości powróciłam w wieku 16 lat z myślą, że człowiek uczy się

Zainspiruj się kuchnią
Kolorowa pizza z komosy ryżowej 198

wypadku inne nie znaczy gorsze. Kiedy dodamy do tego ser i warzywa, uzyskamy naprawdę fajny i smaczny zamiennik pizzy, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto zrobione z komosy jest niesamowicie zdrowe, a dodatek kolorowych warzyw nie tylko podbija wartość odżywczą, ale też cieszy oko. Zdecydowanie warto spróbować! Kolorowa pizza z komosy ryżowej 2016-11-15 16:33:31 Porcje(...)zalej zimną wodą (na wysokość kilku cm ponad ziarna). Odłóż na 8-10 godzin, żeby wchłonęła płyn. Odsącz i przepłucz komosę, następnie zblenduj ją z przyprawami i octem. Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj dodatki - umyte warzywa pokrój w bardzo drobną

Powiedz dietom nie
Twarożkowa delicja, czyli kakaowy biszkopt z kremem twarogowo-maślanym, galaretką i dodatkami 155

pełną pomysłów! Już jakiś czas temu wśród mojej rodziny i znajomych furorę zrobił krem na bazie twarogu i masła - klik , więc ostatnio sobie o nim przypomniałam i przygotowałam pyszne ciasto. Szkoda, że nie posiadam zdjęć poprzednich słodkości, ale uwierzcie, że ledwo zdążyłam zrobić fotki dla tej pyszności. Tylko razem z mężem sprawiliśmy, że ciacho zniknęło ekspresowo! Ale wcale się temu(...)sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować krem. Miękkie masło z cukrem

Di gotuje
Piernik litewski z bakaliami 200

LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. 2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski. 3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie na przemian dodawać-do wyczerpania- po trochu przesianej mąki i po trochu maślanki/kefiru. 4. Dodać(...)bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut

UgotujmyTo.pl
Piernik litewski z bakaliami 383

rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski.3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie na przemian dodawać-do wyczerpania- po trochu przesianej mąki i po trochu maślanki/kefiru. 4. Dodać(...)bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut

UgotujmyTo.pl
CIASTO HERBACIANE 187

Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach. Składniki  forma( 25 cm x 10 cm ) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec

RAROSSA