garść migdałów, uprażonych i drobno posiekanych Przygotowanie Ciasto. Jeśli orzechy laskowe będziemy sami mielić to najpierw należy je uprażyć na suchej patelni, a następnie obrać ze skórki. Masło roztopić w garnuszku, ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach (roztopiłam razem z masłem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać(...)żółtka, ubić. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło (z mnie masło z czekoladą i aromatem migdałowym), wymieszać. Piec w keksówce w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut (sprawdzić czy patyczek jest suchy). Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comprzekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego modyfikacje zajmują mi dosłownie minuty. Robot(...)Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady): roztopioną czekoladę lub kakao 2-3 łyżki masy kajmakowej owoce (maliny, jagody, borówki) sok i skórkę startą z cytryny 1-2 płatki żelatyny, by krem był stabilniejszy barwnik spożywczy itd. Przygotowanie: Ubijamy zimną śmietanę kremówkę (ja wlewam
Słodkie okruszkiDziś przychodzę do Was z pomysłem na przepyszny tort chałwowy. Zrobiłam go na imieniny teścia, i powiem Wam, że smakował ekstra. Nie wyszedł za słodki, jak niektóre ciasta i torty, po prostu idealny. Jako dekoracji użyłam roztopionej czekolady do przygotowania boków tortu, a na wierzch posypka z pokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu(...)jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią MASA MAŚLANO-BUDYNIOWA: 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią wystudzony budyń (ugotowany z 1,5 opakowania - w sumie 60 g proszku budyniowego
Gotuj z MąkąDelikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach. BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 2 łyżki oleju JABŁKA PRAŻONE: 1 kg twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki(...)najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23 x 33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamkolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki: Spód do ciasta 18 cm x 25 cm 4 jajka 80 g mąki 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania(...)cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Namocz żelatynę
codojedzeniablaty, przy czym trzeci będzie miał dużo mniejszą średnicę. W zależności od tego jak duża „górka” nam urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację. Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie. Sernik dyniowy. Dynię hokkaido oczyścić(...)przełożyć do kielicha blendera. Po przestudzeniu zblendować razem z jajkami na jednolitą pastę. Przelać do zmielonego twarogu razem z cukrem, cynamonem i budyniem. Zmiksować do połączenia się składników. Masę serową podzielić na dwie części i przelać do dwóch form o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec przez około 45 min. Studzić
https:KKuchniaMniamnieskomplikowanych przepisach z łatwo dostępnymi produktami. Teraz zaczął się sezon truskawkowy więc będą pojawiać się przepisy z truskawkami. Wiem cena jeszcze dosyć wysoka ale mam nadzieje, że będzie spadać. Ciasto powiem krótko "pychotka". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej ekologicznej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)gorącej przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 150 ml zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotujeZnane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania Składniki Biszkopt 1 - 3/4 szklanki mąki - 1/4 mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem(...)białek ubić białka dodać stopniowo cukier cały czas miksować dodawać po jednym żółtku mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem do pieczenia i kakao wsypać stopniowo do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną dno papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 25 minut blacha 26/36 cm Drugi biszkopt zrobić tak samo tylko
W królestwie smaków Beatymasa jest dostatecznie słodka, należy jednak pamiętać o słodkich herbatnikach. Gdy się pogotuje ze dwie minuty, wylewamy połowę na ciastka, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Później idzie reszta masy i znów ciasteczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do rondla dajemy płynne składniki na polewę, następnie wsypujemy suche. Delikatnie podgrzewamy, aż się wszystko połączy. Należy pamiętać, że jeśli się(...)dużo suchych składników. Wtedy dodajemy łyżkę lub dwie mleka czy też wody. Mieszamy aż wszystko będzie takie jak być powinno. Nigdy takiej polewy nie wyrzucamy! Wylewamy na zimne ciasto i gotowe. Dając bakalie należy wiedzieć, że one później utrudniają krojenie. Utrudniają, ale także dodają uroku, a więc jak tam kto uważa. Moi goście ambitnie zgadywali co to za ciasto
Dieta moja pasjapuszystą masę, a następnie dodać ser, budyń i roztopione masło. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową i skórką pomarańczową. Wlać powstałe do tortownicy wyłożonej ciasteczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C około 1 godziny, ale czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć(...)wodnej, umieszczając ją w misce, a miskę na garnku z gotującą się wodą. Polać rozpuszczoną czekoladą sernik i posypać posypką Delecty czekoladowymi kamyczkami po okręgu sernika i na środku ciasta. Smacznego. sernik z polewą czekoladową
O kuchni z uczuciemłyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon(...)pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina Monte Santi
VioletoweKucharzenieProste w przygotowaniu ciasto z obłędnym kremem na bazie serków Monte. Do tego pyszne słodkie winogrona, kwaskowate porzeczki i ciasto do kawy jak znalazł. Rewelacyjną sprawą są nowe krystaliczne galaretki! Tortownica 22cm: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem Monte: 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 4 serki Monte(...)piana jest biała i lśniąca kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser, wsypujemy przesiane mąki. Możemy to zrobić partiami, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zrzucamy na podłogę
VioletoweKucharzeniewreszcie mogłam się zająć pieczeniem. Przepis może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi. SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz(...)będzie już mało wyczuwalny dodać żółtka i rozmiksować je z pianą. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę ( piekłam w blasze o wymiarach 25x30) i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt nasączyć ponczem. Przygotować masę budyniową
Kuchnia w opałachprawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25 minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki(...)szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się
Słodkości i nie tylkosoli. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy do masy pietruszkę, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy białka i mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy ok 15 minut w temp 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. PRZYGOTOWUJEMY KREM Durszlak wykładamy ręcznikiem papierowym i przelewamy jogurt. Wstawiamy(...)godzinach serwatka oddzieli się i powstanie gęsty jogurt. Jogurt przekładamy do miski i ubijamy. Na ostatnią minutę dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Ubijamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2 części tak aby powstały 2 spody. Jedną część układamy i dajemy porcje kremu. Na porcje kremy układamy 2 część ciasta. Na wierzch dodajemy krem, którym smarujemy również
Kuchnia w oparach