ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2126/3191)

Smaczek 389

pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C ok 20 minut. Masa budyniowa 2 szkl. mleka

Cynamonowe szczęście
Spód do ciasta z herbatników 313

szukających spodu do ciast bez pieczenia dla kochających herbatnikowy smak Składniki: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Wykonanie: Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy

Mania Wypiekania
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 289

spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać śmietanę z jajami na nadzienie. Posypać resztą sera Gruyère. Wsunąć do pieca i piec przez ok. 30 minut , aż do ścięcia masy. Upieczoną tartę lotaryńską kroić

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 226

spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać śmietanę z jajami na nadzienie. Posypać resztą sera Gruyère. Wsunąć do pieca i piec przez ok. 30 minut , aż do ścięcia masy. Upieczoną tartę lotaryńską kroić

Moja Delicja
Sernik na zimno z truskawkami 495

deser w formie ciasta jaki robiłam sama, nie umiejąc jeszcze nawet piec. Poradzi sobie z nim nawet dziecko, słowo daję! Nie trzeba mielić twarogu bo można wykorzystać serki homogenizowane - radzę wybrać jednak takie gęste i z dodatkiem prawdziwej wanilii. Sernik na zimno można zrobić w tortownicy i pokroić go po zastygnięciu na porcje. Można też masę przygotować indywidualne porcje

Smaczna Pyza
Rogaliki drożdżowe 152

masą twarogową  lub makową.   Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże,  dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki.   Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki  i zagniatamy ciasto

Pyszności Słodkości
Pierniki…przepis miesiąca 212

180ºC. Rozwałkuj ciasto porcjami na papierze do pieczenia i wycinaj pierniczki. Układaj pierniczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki w piernikach na choinkę. Piecz przez około 8 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, a po kilku minutach zaczynają schnąć. Zmiksuj składniki na lukier. Miksuj aż masa będzie sztywna. Przełóż do cukierniczego

codojedzenia
Sernik z musem jeżynowym 211

celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. Masa serowa

moj przepis na
Sernik z porzeczkami i borówkami 163

delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką

Smakołyki Asi
Zupa z dyni na mleku z zacierkami 161

miksujemy na gładką masę. Dolewamy gorące mleko. Chwilkę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą lub cukrem (ja dałam jedno i drugie z przewagą cukru dla uzyskania lekko słodkiego posmaku). Jeżeli zupa jest dla Was zbyt gęsta – można dolać jeszcze trochę mleka. Zacierki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko. Wyrabiamy elastyczne, dość twarde ciasto. Następnie palcem wskazującym

MyCookBook.pl
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 238

cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła. Gdy nasza kasza będzie miękka miksujemy ją z wiśniami, miodem i masłem i skórką cytrynową na gładki krem. Gotowe naleśniki przekładamy masą jaglaną i zajadamy ze smakiem

sierotka maRysia w kuchni
kruche ciasteczka z kokosanką 155

pół godziny.  Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Na ciasteczka nakładać po łyżeczce masy kokosowej. Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki misie 238

gotowej masy marcepanowej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzać tak by było ciepłe. Wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Masło rozpuścić. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać suszone drożdże i sól. Wymieszać. Dodać jajko i ciepłe mleko z cukrem. Lekko zagnieść. Stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

maniapieczenia
Szybkie ciasto dyniowe z kokosem 176

pyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie.  Składniki na tortownicę 24 cm: 20 dag dyni 3 jajka 3/4 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 jabłko  20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę

Apetyczna babeczka
Bezy najprostsze i na świecie najlepsze 184

kiedy piekę dużo ciast półkruchych. M. to wielki fan bezowego szaleństwa. Czasami koloruję je (bezy) spożywczymi barwnikami, ot tak, dla urozmaicenia. BEZY Składniki: - 6 białek - 350 gram cukru - szczypta soli Przygotowanie: Starannie oddzielone od żółtego białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest już sztywna rozpoczynamy dodawanie cukru (wciąż ubijając) - najlepiej robić to łyżkami. Gotową masę wykładamy na blachę

Życie zamknięte w smaku