opukujemy po bokach, by masa się wyrównała. Możemy też delikatnie uderzyć spodem o stół (tylko wtedy jeśli macie pewność, że Wasza forma dobrze trzymaJ Serowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce
MyCookBook.plsię sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać
sierotka maRysia w kuchniPrzykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku na gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat waniliowy (kilka kropel), Masa agrestowa: 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych
VioletoweKucharzeniebardzo delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Wystudzone ciasteczka przekładamy dżemem. PS. białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką spowoduje płaskie
psgotujemyTort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie
Moja Galeria Smakuobsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka, dodać cukier razem z cukrem wanilinowym. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (należy uważać, żeby budyń
The Sweet DamselPostanowiłam, że stworze zakładkę: ciasta mojej mamy, gdzie będę prezentować jej cudowne wypieki. Dziś coś prostego na początek. Mamo Kocham Cię:) Proponuję, zrobić większy zapas mleka słodzonego i zagotować kilka puszek, będzie na tzw.czarną godzinę. Składniki: opakowanie wafli mleko skondensowane słodzone Wykonanie: Puszkę mleka gotujemy w wodzie przez około 3 godziny. Studzimy. Wafle przekładamy masą, rozpoczynając nakładanie na mniejszą
Apetyt na Zielonetrochę łatwiej wyjmować kawałki ciasta) i chowamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo (jeśli lubimy żyć na krawędzi) w garnku- my mamy to już tak dopracowane, że na naszej kuchence czekolada się nam nie przypala, a bez wody jest po prostu dużo szybciej. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy serek i śmietanę do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy przechłodzoną, płynną czekoladę
les mirabellesręki" do tradycyjnego ciasta sernikowego - sernikowe zakalce to moja, niestety tradycja. Pozostają mi zatem wariacje na temat sernika na zimno i oto jedna z nich. Sernik z miętą amerykańską i kwiatami bzu nabiera oryginalnego, niespotykanego klimatu, który zamknięty jest w chrupiących ciasteczkach, a na wierzchu, gruba kołderka z gorzkiej czekolady, która doskonale łagodzi słodycz masy sernikowej
Jadło i czytadłotarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę
Kuchnia w opałachwiosennie się zazieleni! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Jedno ciasteczko należy zostawić do dekoracji wierzchu gotowej tarty. Pozostałe ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty
maniapieczeniaNa początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się
Pink Envelopeskładniki na spód ciasta: 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl pokruszonych herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru wykonanie: Herbatniki i orzechy mieszamy razem, wysypujemy na dno blaszki (21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia), polewamy masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. składniki na masę serową: 800 g twarogu
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka
kgwjanczewo