ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2120/3191)

Wuzetka z niespodzianką 231

Znane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania Składniki Biszkopt 1 - 3/4 szklanki mąki - 1/4 mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem(...)białek ubić białka dodać stopniowo cukier cały czas  miksować dodawać po jednym żółtku mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem  do pieczenia i kakao wsypać stopniowo do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką wyłożyć  na posmarowaną blachę i wyłożoną dno papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 25 minut  blacha 26/36 cm Drugi biszkopt zrobić tak samo tylko

W królestwie smaków Beaty
Sernik na herbatnikach bez pieczenia. 197

masa jest dostatecznie słodka, należy jednak pamiętać o słodkich herbatnikach. Gdy się pogotuje ze dwie minuty,  wylewamy połowę na ciastka, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Później idzie reszta masy i znów ciasteczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do rondla dajemy płynne składniki na polewę,  następnie  wsypujemy  suche. Delikatnie podgrzewamy, aż się wszystko połączy. Należy pamiętać, że jeśli się(...)dużo suchych składników. Wtedy dodajemy łyżkę lub dwie mleka czy też wody. Mieszamy aż wszystko będzie takie jak być powinno. Nigdy takiej polewy nie wyrzucamy! Wylewamy na zimne ciasto i gotowe. Dając bakalie należy wiedzieć, że one później utrudniają krojenie. Utrudniają, ale także dodają uroku, a więc jak tam kto uważa. Moi goście ambitnie zgadywali co to za ciasto

Dieta moja pasja
Sernik z polewą czekoladową 189

puszystą masę, a następnie dodać ser, budyń  i roztopione masło. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową i skórką pomarańczową. Wlać powstałe do tortownicy wyłożonej ciasteczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C około 1 godziny, ale czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć(...)wodnej, umieszczając ją w misce, a miskę na garnku z gotującą się wodą. Polać rozpuszczoną czekoladą sernik i posypać posypką Delecty czekoladowymi kamyczkami po okręgu sernika i na środku ciasta. Smacznego. sernik z polewą czekoladową

O kuchni z uczuciem
Śnieżna rolada z bezami 191

łyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.  Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon(...)pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina  Monte Santi

VioletoweKucharzenie
Winogronowiec z kremem Monte 227

Proste w przygotowaniu ciasto z obłędnym kremem na bazie serków Monte. Do tego pyszne słodkie winogrona, kwaskowate porzeczki i ciasto do kawy jak znalazł. Rewelacyjną sprawą są nowe krystaliczne galaretki! Tortownica 22cm: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem Monte: 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 4 serki Monte(...)piana jest biała i lśniąca kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser, wsypujemy przesiane mąki. Możemy to zrobić partiami, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zrzucamy na podłogę

VioletoweKucharzenie
CYTRYNOWIEC 180

wreszcie mogłam się zająć pieczeniem. Przepis może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi.  SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz(...)będzie już mało wyczuwalny dodać żółtka i rozmiksować je z pianą. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką  Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę ( piekłam w blasze o wymiarach 25x30) i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt nasączyć ponczem. Przygotować masę budyniową

Kuchnia w opałach
Ciasto a'la Kopiec kreta 677

prawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25  minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki(...)szkl. mąki tortowej 2  łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się

Słodkości i nie tylko
IMIENINOWY TORCIK PIETRUSZKOWY Z MORELAMI 136

soli. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy do masy pietruszkę, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy białka i mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy ok 15 minut w temp 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. PRZYGOTOWUJEMY KREM Durszlak wykładamy ręcznikiem papierowym i przelewamy jogurt. Wstawiamy(...)godzinach serwatka oddzieli się i powstanie gęsty jogurt. Jogurt przekładamy do miski i ubijamy. Na ostatnią minutę dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Ubijamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2 części tak aby powstały 2 spody. Jedną część układamy i dajemy porcje kremu. Na porcje kremy układamy 2 część ciasta. Na wierzch dodajemy krem, którym smarujemy również

Kuchnia w oparach
Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami 232

można pomóc sobie np. talerzykiem 20 - 22cm) - wtedy tort ma równe brzegi i wygląda oryginalnie. Blaszkę do pieczenia posmarować kostką do pieczenia Kasią, położyć na niej wcześniej przygotowane krążki ciasta (nie zdejmujemy papieru - kładziemy z nim, powinien się przykleić do posmarowanej Kasią blaszki) i w nagrzanym do 170 stopni piekarniku wypiekać przez 20 minut - lub krócej, jeżeli wypiek nabrał lekko(...)czekolada szybciej zmieniła swój stan skupienia. Do płynnej czekolady dodać łyżkę alkoholu i połączyć. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy kilka minut, tak by masa nabrała białego koloru, a wtedy dodajemy do nich czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie jednolita masa, która na tym etapie jest bardzo gęsta.  W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort chałwowy 249

budyni waniliowych w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia - budyń i masło muszą być w identycznej, pokojowej temperaturze. Masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania. Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Całość połączyć przy pomocy miksera, następnie podzielić na trzy części(...)trzy blaty. Poncz - cytrynę sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wycisnąć z niej sok. Do podanej ilości wody wlać sok wyciśnięty z cytryny i wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jeden blat ciasta nasączyć wodą z cytryną ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć jedną część kremu chałwowego i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć drugą część

WSZYSTKO SMACZNE
SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM + FILMIK 183

Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry  i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek. Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy. Czekolady przekładamy(...)całkowicie się rozpuszczą, studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy 1 śmietanfix, dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i przesiane Kakao, dokładnie miksujemy. Na zimne ciasto rozkładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto jest delikatne i smaczne, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybki mazurek różany na kruchym cieście 208

słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Szybki mazurek różany na kruchym cieście Szybki mazurek różany na kruchym cieście 2016-05-09 10:06:17 Write a review Save Recipe Print 855 calories(...)okrągła forma 27 cm) Na kruchy spód 3 łyżki masła (pełne) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 2 1/3 łyżki konfitury z płatków róży od Polska Róża 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 4 łyżki płatków migdałowych 2 czekoladowe jajeczka Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie

Słodkie okruszki
Tort z suszonych moreli 155

Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa zacznie robić się sucha. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Ubić białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą morelową. Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny. Tort polukrować lukrem pomarańczowym. Lukier(...)dodając sok z pomarańczy. Sok dolewamy powoli, uważając aby nie wlać za dużo. Jeżeli wlejemy soku za dużo lukier będzie zbyt rzadki i trzeba będzie dosypać cukru. Polać lukrem ciasto. zastawa

królestwo garów
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 251

piekę ten placek na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu ciasto nie jest zbyt grube, za to jest większa ilość owoców i uwielbianej przez nas kruszonki. SKŁADNIKI NA CIASTO: -5 żółtek ( z dużych jaj) -1 szkl mleka -5 dkg drożdży -0,5 kg mąki orkiszowej białej ( ew.pszennej) -3/4 szkl ksylitolu (lub cukru) -125g masła -1/2 łyżki(...)masło i odstawić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i szczyptą soli na gładką masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, stopione- lekko przestudzone masło oraz mąkę. Dobrze wyrobić ( w moim przypadku trwa to chwilę...)  Bardzo ważne : Odstawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto lekko ruszy. Wówczas wyłożyć je na wysmarowaną masłem blaszkę, lekko wyrównać

Smaczne Zdrowe
Wegańskie placuszki z otrębami i owsianką 160

Dzisiaj kolejna propozycja placuszków śniadaniowych. Tym razem bardzo zdrowa wersja, bez jajek i mąki. Porcja energii na długi dzień 30 min 12 sztuk Składniki: 300 g

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania