ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2116/3191)

Proste babeczki waniliowe 232

oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około

Ciastkozercy
Racuchy na jogurcie z jabłkiem i cynamonem 155

puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy jogurt, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy do połączenia się składników. 3. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy, stopniowo dodajemy do jajek i jogurtu, miksujemy. 4. Na końcu dodajemy jabłka wymieszane z cynamonem i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.  5. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię i formujemy

kruche babeczki
Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką 193

nadmiar wilgoci z jabłek. Ciasto wyszło przepysznie dlatego też je polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Suche ciastka 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru aromat waniliowy 3 duże jabłka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka (o temperaturze pokojowej) oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną masę ( naczynie w którym ubijamy

zielonacukinka
Tarta z pomidorkami i fetą 185

piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać jajka oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułożyć pozostawione pomidorki

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z malinami i galaretką 204

Spód formy do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, przekładamy do malaksera i miksujemy. Drobno zmielone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy. Kruszonkę z herbatników przekładamy do formy, równo rozprowadzamy, dociskamy palcami i wyrównujemy gładką powierzchnią łyżki. Spód do sernika wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. PRZYGOTOWANIE masy serowej:  Twaróg sernikowy przekładamy

kulinarnyJa
Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami 155

przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych truskawek i borówek. Idealny, słodki prezent Dla Mamy z Okazji Jej Święta 26 maja :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2  szklanki cukru 3/4  szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel czerwonego barwnika Masa  jogurtowo - truskawkowa

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka z dziurką przekładane kremem czekoladowym 197

dżemem lub jakąś masą, można także posypać cukrem pudrem.Wszystko zależy od własnego gustu i upodobań smakowych. 2 szkl, mąki  1/2 szkl.cukru pudru 20 dag masła  cukier waniliowy 4 żółtka dodatkowo -krem czekoladowy Z mąki , cukrów , masła i żółtek zagnieść ciast.Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w do lodówce około 30 minut.Następnie ciasto rozwałkować.Za pomocą

Moje domowe kucharzenie
Muffinki bananowe z polewą czekoladową i kolorową posypką 319

uzyskania jasnej, kremowej masy (przez około 4 minuty). Stale miksując, dodać rozgniecione banany, płynny olej oraz ekstrakt waniliowy. Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów

Gospodyni Miejska
Tarta z kiwi 196

zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki naczynia . Włożyć do 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia. Ostudzić. Krem: Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić i chwilę przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać pokrojone masło

Ala piecze i gotuje
Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą 211

C zekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych

Food Square
CIASTO WALENTYKOWE 141

SKŁADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mąki • 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno

KUCHNIA POLSKA
Tarta cytrynowa z bezą 152

stopni. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki), Spód i boki lekko ponakłuwać widelcem,aby nie wyrosła w piekarniku górka. Piec przez 15 minut. ... Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wszystko wymieszać i zagotować,aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki

Rusty Fork
Ciasto Banuti - bananowe z nutellą 241

jeśli chodzi o ciasto. I tak też powstało Banuti (nazwa wymyślona przez siostre ;) ). Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 400 ml śmietanki 30 % 300 g kremu Nutella 250 g serka mascarpone Na masę śmietanową

My sweet a life
Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną 209

sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy . Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy. Lubię desery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika i do masy serowej. Aby było jeszcze bardziej

codojedzenia
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 210

powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej. Z przepisu wychodzi

Przepisy kulinarne babci Antoniny