serową zestawiamy z ognia , do masy dodajemy rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi herbatnikami , studzimy . Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy margarynę i połamaną czekoladę , podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnuszek z ognia. Na wystudzony sernik wylewamy polewą czekoladową . Ciasto wkładamy na kilka godzin
Smakowite Daniaminut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić. Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować
SzczyptaSmaQWybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt wyrósł, masa się nie zważyła a film
Diteczśmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej(...)Wymieszaj.Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia
Słodko-Słony Świat Ilonysodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier: 2 białka30-40 dag cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą
RAROSSAW opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki
Grahamka, weka i kajzerkawykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając. Miękką margarynę/masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu
Malinowe Pocałunkigotować, ale najbardziej lubię piec ciasta Ciasteczka sezamki SKŁADNIKI: sezam- 120 g margaryna- 1,5 łyżki cukru - 3 łyżki miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić. Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać sezam, wymieszać, podgotować razem z 3 minuty, odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować
Kuchnia Danusiktórzy lubią delikatne i wilgotne wypieki. Ciasto z aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień . Składniki: Biszkopt na spodzie: 6 jajek 6 łyżek cukru 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 40*24 cm wyłożoną
Ala piecze i gotujeponure zimowe wieczory mogą się stać dużo bardziej przyjemne z filiżanką pachnącej kawy i pysznym kawałkiem domowego ciasta. Tak też w mojej głowie narodził się ostatnio przepis na rewelacyjne ciasto z orzechową wkładką i delikatnym rozpływającym się kremem kawowym. Za długo się nie namyślajcie tylko zróbcie zakupy i do pieczenia. Duży wybór kaw znajdziecie w sklepie Konesso . Składniki: Biszkopt(...)łyżki kawy mielonej 250 ml wrzątku 50 ml wódki 2 łyżki cukru Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy
Ala piecze i gotujewychodzi około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru(...)oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu; chodzi o to aby farsz nie był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić. * Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły
Opowieści z piekarnikaświątecznych wypiekach pachnących przyprawami czas wrócić do tradycyjnego wypiekania. Zapraszam was na proste ciasto z galaretką i kremem z gorzkiej czekolady. Smakuje wybornie i nie jest za słodkie. Talerzyk Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku(...)gorzkiej czekolady Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy czekolada gorzka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie
Ala piecze i gotujenajsmaczniejsze. Na targu jeszcze widziałam wczoraj całkiem sporo, zatem zdążycie zrobić to pyszne ciasto z orzeźwiającym musem truskawkowym i słodkim kremem na bazie kaszy manny. Wbrew pozorom to ciasto wcale nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda i robi je się dość szybko, a jest genialne w smaku, także zróbcie koniecznie póki są ostatnie truskawki. Biszkopt: 3 jaja(...)soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno. Do piany, wsypujemy partiami cukier. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej, wlewamy ocet i miksujemy na najniższych obrotach miksera lub delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 30-35 minut
Cynamonowe szczęścieDzisiaj przepis na coś słodkiego :).Ciasto jest proste i bardzo smakuje nam wszystkim.Dwa biszkopty przełozone musem z owoców i kremem pycha ;). SKŁADNIKI Biszkopt ciemny: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g(...)papierem do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania ciemnego biszkoptu.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i kakao miksujemy dokładnie.Wylewamy masę do foremki i pieczemy ok.25 min.w temp.170C do suchego patyczka.Po tym czasie wyjmujemy,studzimy. To samo robimy z jasnym biszkoptem ;).Wyjmujemy studzimy. teraz przygotowujemy krem.Zagotowujemy 500ml mleka.Budyń,łyżkę mąki
Mała w garnku mieszacukier i nadal ubijamy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Skrobię mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy do ubitych na sztywno białek, delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni C. Na papier wyciskamy 6 szyj łabędzi, coś na wzór cyfry 2 oraz(...)czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną. Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków, teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe
Rozpustne gotowanie