Torcik bezowy z figami 151wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na papierze do pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu
Magiczne Życie Marty
Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem 259puszyste. Ja upiekłam to ciasto w małej keksówce. Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem 210 g dojrzałych bananów (waga bez skórki,wychodzi ok.2 sztuki) 15 g miodu 10 g kakao gorzkiego 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić inną mąką np.orkiszową,pszenną) 1 łyżeczka sody 2 jajka Banany zblendować na puree. Masę przelać do foremki i włożyć
FitKot
Słodkie trio dla Mamy 175potrzeby serca powstają najlepsze wypieki . Ciasto mocno kakaowe, na tortownicę o średnicy 26-27 cm: - 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao - 5 jaj - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanka cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż się rozpuści a masa będzie błyszcząca, łączymy z żółtkami
Apetyczna babeczka
DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ OWOCOWĄ 212wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrobić raz jeszcze i rozwałkować na wielkość blachy . Przełożyć je do blachy i odstawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut). Po tym czasie nałożyć ulubioną konfiturę i lub owoce. Posypać kruszonką, przygotowaną z masła, mąki, cukru i płatków owsianych. Mąki i płatków owsianych dodajemy tyle, aż powstanie, grudkowata masa. Całość pieczemy w temp
WYSPA SZCZĘSLIWA
CIASTO DOTYK ANIOŁA 251programie do pieczenia biszkoptów. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. A następnie przekrawamy na dwa blaty. Składniki na krem: - 500ml kwaśnej śmietany 18% - 200g białej czekolady - 120g śmietanki w proszku- 2 śnieżki - 250g wiórków kokosowych - 100g płatków migdałów (do posypania) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do lekko przestudzonej dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy śmietankę w proszku i powoli
Smaczne Zdrowe
Burgery ryżowe 185mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Bułki: Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy
Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne ptysie z serkiem łososiowym 251jednym jajku. Gotowym ciastem napełniamy szprycę i firmujemy 20 ptysi na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 220 C, aż ptysie lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe ptysie przecinamy na pół i ostudzamy. W naczyniu miksującym umieszczamy łososia, twaróg, szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko miksujmy na gładką masę. Farszem łososiowym napełniamy ptysie. Smacznego
Niezły Młynek
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 240może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową MOJE DOMOWE
Grunt to przepis!
Czekoladowiec bez mąki 259grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając. Czekoladę
Słodkości i nie tylko
Sernik na zimno z malinami 171papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 4. Przygotowujemy galaretkę: żelatynę zalewamy wodą (odstawiamy na chwilę) i podgrzewamy, mieszając, żeby się rozpuściła. Dodajemy cukier i szklankę malin. Całość doprowadzamy do wrzenia. 5. Gdy galaretka przestygnie, łączymy ją z jogurtem naturalnym (całość odstawiamy, żeby lekko stężała). 6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zapiekane naleśniki z serem 651łyżeczki cukru wanilinowego Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Patelnie wraz z dodatkiem odrobiny oleju bardzo mocno rozgrzać. Partiami smażyć naleśniki. Ostudzić. W międzyczasie składniki na sos wymieszać ze sobą. Jajka muszą połączyć się z mlekiem i śmietaną. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmarować masą serową (brzegów nie smarujemy!). Boki
Ugotować
Rolada z kremem jogurtowym 245Bardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy
Gotowanie moimi oczami
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 175idą pełną parą - cała masa uszek już ulepiona! Tegoroczne, przygotowałam z mąki orkiszowej, mają ciemny kolor, ale są przepyszne! Oczywiście ich lepienie zajmuje mnóstwo czasu, ale może to być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować! Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Domowa biała kiełbasa! 160boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion i dokładnie mieszamy. Przed przystąpieniem do pracy należy namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje
Kuchnia Pani Wiosny