ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2110/3191)

Tiramisu z borówkami i białą czekoladą 143

gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy(...)wkładamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta lub bezę

Gotowanie i blogowanie
Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia 215

siostry Anastazji). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 650ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 16g 200g cukru 300g masła 250g wiórków kokosowych około(...)około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM . 3. Następnie do budyniowo – maślanej masy dodać stopniowa likier, tak w 4-5 partiach, patrz FILM . Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką. 4. Blaszkę

Mała Cukierenka
Rafaello z adwokatem 523

słodki ( trzeba pamiętać, że adwokat jest słodkim alkoholem ). Bardzo polecam, szczególnie tym, którym z różnych powodów nie po drodze z piekarnikiem, a chcieliby podać gościom smaczne i eleganckie ciasto :). Ciasto najkorzystniej przygotować wieczorem i włożyć na całą noc do lodówki. Składniki: około 640 g herbatników ( u mnie herbatniki maślane ) 2 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 czubate łyżki mąki(...)wiórków kokosowych ( 250 g + 50 g ) 1 szklanka adwokata, w temperaturze pokojowej Wykonanie: W naczyniu umieścić żółtka, obie mąki oraz około pół szklanki mleka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zawrze, zdjąć z ognia i cały czas mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając

Opowieści z piekarnika
Sernik z musem śliwkowym 281

Duża ilość śliwek zobowiązuje – również i w tym tygodniu nie mogło więc zabraknąć ciasta z tymi owocami. Pomyślałam o serniku i wybór padł na ten z Kwestii Smaku. Jeżeli chodzi o serniki, to jest to pierwsze miejsce, od jakiego zaczynam poszukiwania pomysłów na nowe smaki. Wszystkie serniki jakie do tej pory wypróbowałam z tej strony bardzo mi smakowały. Również(...)razem się nie zawiodłam. Serniczek jest pierwsza klasa, choć… mój wyszedł trochę zbyt słodki. Zredukowałam nieco ilość cukru w masie, ale i tak czuć było słodycz… Następnym razem zmniejszę również nieznacznie ilość cukru w samym serniku. Jeżeli chodzi o mus śliwkowy to w dużej mierze jego smak zależeć będzie od samych śliwek. Spód: 200 g kakaowych herbatników

Smaki Na Talerzu
Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie 292

warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz. Krajanka malinowa Składniki: Biszkopt prostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm 6 żółtek 3 białka(...)mąki 10 g kukurydzianej skrobii szczypta soli Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu. Galaretka

codojedzenia
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 228

białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe i żółtko 500 g mąki pszennej. Mąkę, sól, roztrzepane jaja i wodę zagniatamy na jednolite gęste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (w tym czasie przygotujemy resztę), by zmiękło.  Farsz: 1 kg borowików (podgrzybki, prawdziwki itp.) 2 cebule 1 średnia marchew nieduży(...)posolić i podsmażyć przez 5 minut. Dolać wino, rosół, dołożyć grzyby, startą marchew i pietruszkę, liść laurowy oraz pieprz i gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł.  Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól

Poezja Smaków - blog kulinarny
Fantazja Bananowo Kawowa -Ciasto bez pieczenia 164

Ciasto bez pieczenia Kawowo bananowa Fantazja ;) Lubicie? My bardzo ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 🤗🤗🤗🤗🤗😍😍😍😍😍😍😍🤗🤗🤗🤗🤗🤗😍😍😍  Składniki na blaszkę 25 na 30 cm : ale tortownica większa również będzie odpowiednia : ☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕  250 g ok 2 opakowań okrągłych biszkoptów  2 łyżki kawy rozpuszczalnej  150 ml wrzątku   1/2 tabliczki gorzkiej czekolady   Masa kawowa

Gotowanie Patki
Tarta łososiowa 216

podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku. Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około

Przepisy Mikołaja
Ciasto Korsarz 193

uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki

Domowe ciasta
Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy 180

mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki dodatkowe:  słoik marmolady z pigwy nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy rozpuszczalnej+ łyżka cukru + kieliszek spirytusu 2 łyżki kawy sypanej + 2 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka

Domowe ciasta
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 256

podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy można zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.  Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe

Grunt to przepis!
Domowy kisiel z malin 338

służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy kilka minut w soku własnym. Gdy owoce się już rozpadną przecieramy je przez sitko żeby pozbyć się pestek. Przetartą masę przekładamy z powrotem na patelnię

Mama z miasta
Ptysie z ciasta parzonego z nadzieniem i owocami! Deser na gorące lato! 186

odchodzić od boku rondelka. Ciasto przestudź. Dodawaj po jednym jaju i mieszaj, aż do wyczerpania jaj. Rękawem cukierniczym uformuje podłużne paski jak na eklerki (jeśli wolisz możesz zrobić kółeczka, lub różyczki - kształt Twojego ptysia może być dowolny). Jeśli nie masz rękawa, zrób jak ja: odetnij rożek od torebeczki z grubej foli i tak wyciskaj masę na blaszkę wyłożoną papierem

SMYKWKUCHNI
Sernik "Zebra" 203

Wszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik  w paski. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku  250g margaryny "Kasia" 4 jajka 200g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 op. budyniu wanilinowego w proszku 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy ser, miękką margarynę

Pyszności Słodkości
Lekkie gofry 163

warto przygotować większą ilość ciasta :) Porcja na 5podwójnych gofrów Składniki: 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3-4 płaskie łyżki cukru O,5 szklanki oleju u mnie rzepakowy 1,25 szklanki kefiru 0,5 szklanki białej wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Przed wypiekaniem pierwszej partii gofrów

W garach u Gosi