ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2109/3191)

Tarta łososiowa 232

podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku. Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około

Przepisy Mikołaja
Ciasto Korsarz 208

uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki

Domowe ciasta
Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy 193

mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki dodatkowe:  słoik marmolady z pigwy nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy rozpuszczalnej+ łyżka cukru + kieliszek spirytusu 2 łyżki kawy sypanej + 2 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka

Domowe ciasta
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 269

podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy można zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.  Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe

Grunt to przepis!
Domowy kisiel z malin 378

służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy kilka minut w soku własnym. Gdy owoce się już rozpadną przecieramy je przez sitko żeby pozbyć się pestek. Przetartą masę przekładamy z powrotem na patelnię

Mama z miasta
Ptysie z ciasta parzonego z nadzieniem i owocami! Deser na gorące lato! 203

odchodzić od boku rondelka. Ciasto przestudź. Dodawaj po jednym jaju i mieszaj, aż do wyczerpania jaj. Rękawem cukierniczym uformuje podłużne paski jak na eklerki (jeśli wolisz możesz zrobić kółeczka, lub różyczki - kształt Twojego ptysia może być dowolny). Jeśli nie masz rękawa, zrób jak ja: odetnij rożek od torebeczki z grubej foli i tak wyciskaj masę na blaszkę wyłożoną papierem

SMYKWKUCHNI
Sernik "Zebra" 214

Wszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik  w paski. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku  250g margaryny "Kasia" 4 jajka 200g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 op. budyniu wanilinowego w proszku 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy ser, miękką margarynę

Pyszności Słodkości
Lekkie gofry 178

warto przygotować większą ilość ciasta :) Porcja na 5podwójnych gofrów Składniki: 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3-4 płaskie łyżki cukru O,5 szklanki oleju u mnie rzepakowy 1,25 szklanki kefiru 0,5 szklanki białej wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Przed wypiekaniem pierwszej partii gofrów

W garach u Gosi
ciasto śnieżny puch 372

wiórek kokosowych do posypania ciasta ok. 15 szt. herbatników + 4 na docinkę (ilość herbatników zależy od ich wielkości) wykonanie: Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. 1/2 część wystudzonej galaretki (najlepiej lekko tężejącą, wtedy masa nie będzie bardzo pryskać podczas

Domowy Smak Jedzenia
Torcik " Niebieska laguna " 197

masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując, dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Kroimy biszkopt wzdłuż na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem, na krem układamy całe truskawki, przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowaną wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami

Różne smaki w kuchni
Kerm czekoladowy do przekładania ciast. 198

Masło utrzyj na puszystą masę. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Do utartego masła stopniowo dodawaj ubite jajka z cukrem, cały czas mieszając. Na końcu wlewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Czekolada nie może być za gorąca, bo nam roztopi masło ! Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowym kremem przekładaj ciasta, torty, ciasteczka

Przepisy i porady kulinarne
Rodzaje biszkoptów 253

można wykonać na „ciepło” – ciasto składa się z jaj, cukru, który ubijamy a następnie podgrzewamy na parze w celu, nadania wypiekowi objętości, miękkości, sprężystości, Biszkopty na „zimno” – metoda najbardziej popularna polegająca na oddzieleniu żółtek od białek i ubicie ich na sztywną pianę ( gdy obrócisz miskę piana nie spadnie na deskę) Biszkopty możesz przekładać różnymi masami, barwić biszkopty za pomocą barwników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciastka czekoladowe z orzechami pekan czyli Slodki Czwartek odc.144 217

ucieramy, do połączenia. Jeśli masa się zwarzy, ale nie ma to wpływu na ciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik piernikowy 214

napęcznienia w czasie przygotowywania ciasta. Nastaw piekarnik na 160 st. Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz. Masło rozpuść w rondelku. Do benedera włóż ciastka i blenduj je na pył, dodaj masło i krótki blenduj aby uzyskać formę mokrego piasku. Masą ciastkową wyłóż dno tortownicy, dociśnij

nietylkopasta.pl
Kinder Country z pszenicą ekspandowaną 204

się z małą czarną! Ciasto bez pieczenia, szybkie, idealnie sprawdzi się jako mały torcik, wspaniały na każdą okazję! Kinder Country to bomba kalorii, ale na jeden kawałek od czasu do czasu można sobie pozwolić, bo naprawdę warto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania

Trufelkowo

Proponowane wyszukiwania