składniki na ok. 6 po ok. 75 ml: 5 -6 szt kiwi 30 g cukru pudru lub więcej do smaku sok z 1/2 cytryny wykonanie: Kiwi
Domowy Smak JedzeniaJakiś czas temu robiłam podobną pastę z suszonych pomidorów. Dzisiejsza jest z dodatkiem kaparów, czosnku i świeżej bazylii. Uważam, że równie pyszna… Składniki:250
Oryginalny smakPuszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki
RAROSSACiasto jest bardzo bogate w smaku. Jest wilgotne i pulchne a dodatek rodzynek i żurawiny nadaje mu dużo specyficznej słodkości. A polewa z orzechami zapewnia mnóstwo przyjemnej chrupkości. Robiłam je już kilka razy i zawsze się udaje. Jest smaczne nawet po kilku dniach. Składniki na średnią blachę: 350 g mąki bezglutenowej, biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki(...)Składniki na polewę 1 duża szklanka wyłuskanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100 g margaryny lub masła Ciepłe jaja wybić do miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą, białawą masę. Na koniec ubijania dodać olej i dalej ubijać. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Stopniowo dodawać do ubitych jajek, na zmianę z dynią - porcja mąki, porcja dyni. Mieszać mikserem
Ze smakiem bez glutenusię w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego czasu regularnie odwiedzam i zaczytuję się(...)odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 min. Roztopić masło, wlać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, kardamon, jajko, masło z mlekiem i rozczyn. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia
pink envelopekupić dwie butelki, żeby nie chodzić w międzyczasie do sklepu, jest zima, łatwo o przeziębienie. Kolejnego dnia, kiedy wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy(...)inny kolor i zagniatamy ponownie, formujemy wałek, który przyklejamy przy podstawie ciasta. Na złączeniu formujemy kokardkę. Jeśli mamy szczęście i jeszcze odrobina została, możemy ją rozwałkować i powycinać dowolne kształty, które najlepiej przyczepiać do powierzchni przy pomocy kleju cukierniczego. Tutaj sporo zależy od Waszych chęci bawienia się masą lukrową. Wesołego jajka wszystkim
sama złodyczdwoma ciastami: Wuzetką (na którą przepis znajdziecie tutaj ) i właśnie sernikiem agarowym. Pamiętam, jak dziś, gdy wszelkie wyprawy do miasta z rodzicami kończyły się zakupem jednego z tych dwóch ciast w nieistniejącej cukierni naprzeciwko wrocławskiej Opery, albo w Tutti Frutti na placu Kościuszki, czy w Witamince na Rynku, która jako jedyna przetrwała do dzisiaj i jeszcze pamięta czasy poprzedniego ustroju(...)klarowny nie jest. Śmiało możecie tutaj również pokombinować z innymi owocami. Uprzedzając pytania, czy agar możemy zastąpić żelatyną, od razu mówię stanowcze nie. Agar nadaje sernikowi zupełnie inną konsystencję. Masa serowa jest bardziej stabilna i ma piankową konsystencję. Również charakterystyczna jest agarowa galaretka, która przypomina bardziej żelkę i jest bardziej twarda od klasycznej. Agaru możecie śmiało szukać w sklepach
Food Square"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks ! Długo nie
charlotte gotujełyżki kakao Mleko gotujemy z cukrami. Wsypujemy orzechy i kakao. Gotujemy około 8 minut, aż masa mocno zgęstnieje. Studzimy . Dodajemy masło i miksujemy na puszystą masę. Dodatkowe składniki: nasączenie : 100 ml wódki lub whisky + 100 ml przegotowanej wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ 2 łyżki cukru 150 g dżemu wiśniowego kajmak(...)wodą 150 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: biszkopt + nasączenie dżem wiśniowy krem orzechowy biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku posypujemy orzechami Ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smacznego
Domowe ciastaorzechowe 5-mix: Po otwarciu czuć zapach słodkich, prażonych orzeszków jaki często towarzyszy dobrej jakości masłom orzechowym. Masełko jest dość lejące i z łatwością można je wymieszać w słoiczku. Masa jest gładka z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami orzechów. Jeśli chodzi o smak to posiada wszystkie najlepsze cechy 5 rodzajów orzechów. Jest lekko słodkie dzięki fistaszkom, posiada posmak prażonych migdałów, delikatną goryczkę(...)laskowym nadzieniem. Podsumowanie: Oba masła oczywiście nas nie zawiodły bo każde z nich ma w sobie to co nie pozwala skończyć na jednej łyżeczce :P Masła te świetnie wzbogacą ciasta, desery czy śniadania, można je wykorzystać w formie polewy, ponieważ mają idealną do tego konsystencję. Polecamy z całego serduszka <3 Ocena: 6 pand
Candy Pandaspuszki z mlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało.Dodatkowo:120 ml amaretto(...)dekoracji (użyłem 12 sztuk)Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać zaś wiórkami kokosowymi. Na sam koniec ozdobić ciasto kulkami Rafaello i wstawić na całą noc do lodówki.* Inspiracją był przepis
Food Squarepszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 100 g wody
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitajcie, dziś mija już pięć lat od czasu gdy założyłam blog. Dziękuję, że jesteście ze mną i zaglądacie do moich przepisów. Dziś polecam ciasto biedronka, które zrobiłam inspirując się przepisem z bloga Moje wypieki, Polecam, w szczególności dzieciom się podoba. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 80 ml oleju 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej(...)delikatnie wymieszać. Całość przelać do formy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 170 stopniach, tak do suchego patyczka. Wystudzić i przeciąć na dwa blaty. Masa: żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę i zapach. Zmiksować. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń
Ewusiowe Smakigarnka, dodajemy mąkę oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około minucie. Na koniec dolewamy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całą masę miksujemy na gładko, a następnie wylewamy do blaszki z ciastkami. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Do nagrzanego piekarnika na kratkę powyżej blachy z wodą(...)sernik na parze kolejne 100 minut. Należy pilnować by woda nie wyparowała w całości, w razie potrzeby należy dolać do blachy na dnie trochę wrzątku. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Solony karmel 200 g cukru 85 g masła 120 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki soli Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy go uważając
Emskie Smakizrobić zarówno w wersji wytrawnej, np z sosem grzybowym, oj tak, byłyby pyszne U nas w wersji na słodko. Jeśli zdecydujecie się na wersję wytrawną, wtedy nie dodajecie do ciasta cukru. Jeśli chcecie, aby były lżejsze, smażcie je bez panierowania w bułce, chociaż ja jakoś z automatu pojechałam bułką tartą Podałam je z sosikiem jogurtowym z dużą ilością owoców(...)kaszy jaglanej\r","125 g sera bia\u0142ego (da\u0142am p\u00f3\u0142t\u0142usty)\r","1 jajko\r","3 \u0142y\u017cki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017cki mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","szczypta soli\r","2 \u0142y\u017cki cukru waniliowego\r","bu\u0142ka tarta do panierowania\r","\r","Sos\r","2 \u0142y\u017cki jogurtu naturalnego\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru
Mieszam w Garnku