ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2139/3191)

3 Bit 218

ciasto i jak na ten pierwszy raz to najgorzej mi chyba nie wyszedł :) Wygląd jak wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :) Składniki: 2 budynie śmietankowe 1/2 l. mleka 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo masa krówkowa

charlotte gotuje
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 208

Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.    Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek

Aga w kuchni
Lody miętowe z czekoladą 216

Składniki: 2 jajka 4 żółtka 200 g cukru 300 ml mleka 400 ml śmietany kremówki duża garść świeżej mięty zielony barwnik ok 1 łyżeczki 100 g

Niezły Młynek
Jagodowy sernik na zimno 387

jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :) Składniki: Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste) 90 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie

Słodkości i nie tylko
Tort w kształcie motyla 252

żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają

Emcia Pichci
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 303

pieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Muffinki proteinowe z jeżynami 280

przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko szybko połączyć masę. Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)      Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane

sama złodycz
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 214

puszystą masę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche

Pasja Smaku
Jogurtowe ciastko z truskawkami 335

szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier waniliowy truskawki cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier kryształ i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodać jogurt, olej, jajka i mieszać, aż do połączenia składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie prostokątna duża blaszka. Na wierzchu ułożyć truskawki

Pasja Smaku
PĄCZKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE ORKISZOWEJ 296

gorących ziemniaków dodać masło i zamieszać do rozpuszczenia. Przestudzić, rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z  żółtkami, ksylitolem i cukrami, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu i wszystko dokładnie wyrobić(ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek

Smaczne Zdrowe
Niezapowiedzini goście = ekspresowy tort. 531

375ml) 6 łyżek żelatyny chrupki czekoladowe na wierzch Jeden spód włożyłam do tortownicy, przykryłam masą krówkową. Przydusiłam drugim blatem. Żelatynę rozpuściłam w odrobinie gorącej wody. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, ostrożnie dodałam lekko stęgniętą, zimną żelatynę, ubiłam razem. Szybko wyłożyłam na ciasto. Posypałam chrupkami, wstawiłam do lodówki na min. 1,5 h. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Muffinki z owocami 197

sezonu) płatki migdałów (opcjonalnie)  Przygotowanie Jajka z cukrem i solą ubić na puszysta masę, dodać olej - dokładnie ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ekstrakt śmietankowy,  śmietanę i całość wymieszać. Formę do muffinów napełnić do połowy ciasta, wyłożyć po kilka sztuk owoców . Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki i ew. posypać płatkami migdałów. Muffiny

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 211

sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć gęstą, jednak ciasto nie daje się uformować w żaden kształt. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, posypujemy pestkami słonecznika, owijamy w folię i lnianą ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia.       Masa potrzebuje co najmniej 9-10 godzin, dla pewności zostawiłam trochę dłużej (najlepiej na noc, niecierpliwe

sama złodycz
Brownie - podobno oryginał 189

Przepis leżał u mnie w notesie ponad dziesięć lat. W tamtym czasie nie pamiętam, aby ktoś używał nazwy Brownie, raczej mówiono na to ciasto Czekoladowe Francuskie. W tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje(...)końcu dodajemy pianę białkową, którą musimy delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Do tego używamy łyżkę, lub szpatułkę. Gotowe cisto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto, aby lekko przestygło. Nasze Brownie lekko opadnie, a na wierzchu utworzą się charakterystyczne

Blondynka Gotuje
Pizza z hummusem, karmelizowaną cebulką i chutney z pomidorków (Pizza con hummus, cipolle caramellate e chutney di pomodorini) 196

oraz 3 łyżki suszonego oregano. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.   Ciasto przykrywamy wilgotn ą  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.  **** PREPARAZIONE Impasto per pizza Fate sciogliere il cubetto(...)Hummus Do blendera wrzucamy ciecierzycę z dodatkiem 2-3 łyżek wody, 1-2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy i 2 ząbkami  czosnku. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy . Doprawiamy do smaku sol ą,  pieprzem i kurkum ą .  **** Hummus Inserite nel bicchiere del mixer i ceci precedentemente sgocciolati e sciacquati. Aggiungete 2-3 cucchiai di acqua

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania