ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2140/3191)

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą (Girelle con confettura di fragole) 237

Drożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą  konfitur ą s ą  idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie.  Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach.  Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą  bułeczkę i o każdy(...)acqua prevista per la ricetta. Aggiungete un cucchiaio di zucchero. Mescolate bene il tutto.  Lasciate riposare coperto con pellicola o panno per circa 15 minuti.    Mas ł o rozpuszczamy z dodatkiem cukru. Dodajemy pozostał ą  część  mleka, otart ą  skórkę z 1 cytryny oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia

La grande e la piccola cuoca
Sernik ze śliwkami 214

prawda byłam strasznie zrażona do pieczenia (znowu!) po ostatnim zakalcu ciasta maślankowego i pewnie bym się nie zabrała do pieczenia aż do Bożego Narodzenia, ale to ciasto z okładki czasopisma kulinarnego urzekło mnie tak, że postanowiłam jeszcze raz spróbować z wypiekami. I udało się, a jak na sernik to po prostu wspaniale - bo nie tylko urósł, nie pękł, nie oklapł(...)części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 171

umiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego(...)ćwiartki. Całość zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Na chwilkę odstawiamy. Kruszonka. Mąkę, cukier i migdały mieszamy razem i zagniatamy z masłem, aż do uzyskania gładkiej, ale zbitej masy. Jeżeli masło jest zbyt ciepłe i miękkie, całość można na chwilę wstawić do lodówki. Krem budyniowy. Wracamy na chwilę do kremu. Gdy ten ostygnie, obijamy pozostałe białka i delikatnie mieszamy nasz budyń

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami 273

minut do lodówki, wyciągamy i wlewamy połowę masy czekoladowej. Tak samo postępujemy tworząc kolejne warstwy. W momencie gdy blaszka jest w lodówce ważne jest, by kilka razy zamieszać masę białą i czekoladową, by nie zesztywniały za szybko. Gdy warstwy są gotowe sernik wkładamy do lodówki i czekamy na galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyciągamy z zamrażarki maliny, układamy(...)bardzo zimne. W moim serniku maliny trochę wystawały, a w blaszce było jeszcze miejsce, więc rozpuściłam dodatkowe dwie galaretki (jak wcześniej w 800ml wody) i tężejącą wylałam na ciasto.  Gdy galaretka stężeje sernik jest gotowy

Gotowanie i blogowanie
Piernik czekoladowy z polewą krówkową 179

przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach 36x26 cm. W przepisie wykorzystałam melasę, która dodaje piernikowi głębi, jeśli natomiast nie macie jej pod ręką, to zastąpcie ją miodem. Inka dodaje ciasto dodatkowego aromatu, ale zamiast niej możecie dodać do piernika tylko kakao (50g). Piernik czekoladowy: 225g masła 160g brązowego cukru 255g miodu np. wielokwiatowego lub pomarańczowego Huzar 190g melasy(...)większego garnka włożyć masło, cukier, miód, melasę oraz goździki, imbir i cynamon. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie do mieszanki dodać sodę, uważajcie, gdyż masa mocno się spieni. W mleku rozbełtać jajka i dodać do masy. Dodać mąkę oraz kakao. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do masy

Cooking Monster
Torcik śliwkowy z odrobiną cynamonu. 216

pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Przepis na krem śliwkowy. 500 g śliwek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka Bounty 542

Ciasteczka Bounty to kruche krążki przełożone pyszną masą kokosową i oblane z wierzchu czekoladą. Nie smakują tak samo jak batonik, ale łączą w sobie dwa charakterystyczne dla niego smaki: kokos i czekoladę. Dodatek kruchego ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna. Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem kokosowy i upiec ciasteczka(...)przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce. Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem). Ciasteczka Bounty Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 80g cukru pudru 50g śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM KOKOSOWY 80ml śmietanki 30% 40g białej czekolady 30g masła 50g wiórków kokosowych

Smakołyki Bereniki
jabłecznik biszkoptowy z kremem 229

rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao(...)łyżki wrzątku łyżka oleju łyżka kokosu Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.  Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta z tuńczyka 167

Ekspresowa pasta z tuńczyka i twarogu to świetne smarowidło na pieczywo i w dodatku pyszne. Przygotowuje się ją dosłownie chwilę! Kanapki proponuję posypać odrobiną posiekanej natki

Oryginalny smak
Tort bezowy z owocami i kremem mascarpone 207

Składniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki

KUCHNIA POLSKA
domowa pasta tahini 166

składniki: 150 g ziaren sezamu opcjonalnie: 2 łyżki oleju sezamowego (lub dowolnego roślinnego dobrej jakości) wykonanie: Sezam troszkę podprażamy na suchej patelni a następnie studzimy. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki piernikowo-serowe z powidłami 166

Zbliżają się święta... więc już najwyższy czas, żeby wypełnić dom aromatem przyprawy korzennej, cynamonu i skórki pomarańczowej. To przecież suma wszystkich zapachów, składa się na wyjątkową

Świat Ciasta
Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami 300

Pyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1

Oryginalny smak
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 226

Masa powinna zgęstnieć na tyle, by dało się z niej formować trufelki.  Pozostałą ilość białej czekolady stopić w kąpieli wodnej (ja dodaję zawsze 2-3 łyżki śmietany kremówki, dzięki czemu czekolada łatwiej się topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego ciasta

KUCHARNIA
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 246

wychodzi do pracy. Nie więcej niż dziesięć minut. A niedługo i to zostanie nam odebrane, bo C. wczoraj właśnie podpisał nowy kontrakt. Wiąże się on z całą masą przywilejów, takich jak służbowe auto, telefon i laptop, własne biuro ( z oknem! ) i stałą miesięczną pensją. Razem z tym całym dobrem przychodzi również mnóstwo nowych obowiązków, szkolenia i kursy. Dla mnie(...)Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje.  Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe. No i ten kolor - mi się ogromnie podoba. Ten delikatny seledyn to zasługa tylko zmiksowanych listków bazylii - jeśli zależy Wam na intensywniejszej barwie, można dodać odrobinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania