Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 26 śliwek cukier puder 5 białek
Przepisy kulinarne babci Antoninytakże występują w postaci rombów. Proziaki standardowo pieczone są na blasze przy tradycyjnych kuchniach kaflowych opalanych drewnem. Jednak we współczesnych czasach mało gdzie można spotkać takie piece, więc równie dobrze można je przygotować na patelni lub w piekarniku. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both(...)sól i roztrzepane za pomocą trzepaczki jajko, wymieszać razem. Następnie przelać do miski z mąką i sodą, wyrobić jednolite ciasto (zagniatać przez ok. 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne) – w razie potrzeby podsypać blat mąką. Kolejno rozwałkować ciasto na placek (o grubość około 1-1,5 cm) i za pomocą krążka (ja używam okrągłej foremki do wykrawania
Kulinarne Przebojetaka pojawia się w moim przepisie. Do pieczenia używam też tradycyjnie żeliwnego garnka i muszę zdecydowanie kupić większy garnek. Chleb pieczony w zwykłym piecu a chleb pieczony w garnku to dwie różne bajki, dwa różne smaki, dwa rodzaje skórki itd Ja już więcej chleba pszennego na pewno nie będę piec bez użycia garnka. Nie warto. Chleb ma ładną(...)Mieszanie Do ciasta dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy wilgotnymi dłońmi, kilkukrotnie je składając. Odstawiamy ciasto na kilka minut i ponawiamy składanie przez pół minuty. Składanie W ciągu pierwszych 90 minut wyrastania, ciasto skłądamy 3 krotnie. Po ostatnim złożeniu ciasta, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy ciasto na całą noc. Rano Formujemy z ciasta bochenek i przykrywamy go ściereczką lub pozostawiamy
Mieszam w Garnkurolę. I tak oto powstał tort o smaku lata. Mega owocowy, mega letni, mega pyszny! Składniki: biszkopt: 120g mielonych migdałów (bez łupinek) 120g mąki pszennej tortowej (typ 405) 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 120g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Mąkę, migdały, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać. Oddzielić białka(...)ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką (mieszać zgarniając ciasto z brzegów miski na środek). Dno tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki
Obiad gotowyhasło Kryzys. Dotyczy prostego ciasta, które da się przygotować ze składników często obecnych w domu i nie wymaga specjalnego nakładu sił. Dzisiaj podrasowałam odrobinę jego wersję podstawową, wykończając ciasto warstewką powideł śliwkowych z orzechową posypką, nadaje to zupełnie zwyczajnemu plackowi całkiem przyjemny wygląd. Smak sam w sobie jest wspaniały, naprawdę małym wysiłkiem i bez wyszukanych dodatków uzyskujemy nieomal(...)domu tak późno, że zasypiam w fotelu niemal w pięć minut. Stąd pomysł na przygotowanie obowiązkowego niedzielnego ciasta bez napinki i zbędnego tracenia energii. To taki trochę placek bez pracy, który znajdziecie na blogu, ale w ciemnej odsłonie. Ciasto na czas kryzysu energetycznego. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. Przygotujcie: - 2 szklanki mąki tortowej - 2 łyżki ciemnego
I tu będę miała takie teVermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec(...)sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy
Kulinarne przygody Gatityzjedliśmy całej jaglanki na śniadanie i nie mamy ochoty dojadać jej jutro robimy tak: - włączamy piekarnik, żeby już się nagrzewał (na taką temperaturę, w jakiej zwykle pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową(...)chodzi o to, żeby wszystko porządnie w tej mące obtoczyć, - dodajemy trochę proszku do pieczenia , - chlust oleju (tak mniej więcej pół szklanki) - i drugi chlust mleka (u mnie sojowe) - to już naprawdę na wyczucie - tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdojrzałe banany (im są bardziej dojrzałe tym są słodsze) 2 jajka 200 ml mleka 150 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka oleju do ciasta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki bananowe – Wykonanie Do placuszków bananowych najlepsze są bardzo dojrzałe banany, ponieważ one są dużo słodsze(...)dosyć rzadka, rzadsza niż np. ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzej olej. Nadmiar oleju zdejmij z patelni za pomocą ręcznika papierowego. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na każdego placuszka. Smaż z każdej strony na małej mocy palnika przez koło minutę do momentu zarumienienia się ciasta. Placki bananowe smakują najlepiej jeszcze ciepłe bez dodatków. Podaje je czasem z kremem czekoladowym
To Musisz Wiedziećstrzał w dziesiątkę. Przyjemnie spędzić czas w ciepłej kuchni. Zapach cynamonu wprawia w błogi stan. Kubek gorącej kawy i porcja jeszcze ciepłego ciasta z pewnością poprawi humor. Dyniowe ciasto – wypieki z dyni Składniki: Forma z kominkiem o poj.1,5l 100 g masła 150 g cukru 2 jajka 200 g dyniowego puree, tutaj przepis 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka(...)masło, zamieszaj. Do osobnej miski wsyp obie mąki, sodę, cynamon oraz grubo pokrojoną czekoladę. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj za pomocą szpatułki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut. Dyniowe ciasto jest tak wilgotne , że po prostu rozpływa się w ustach. Czasami
codojedzeniaSernik na święta, jaki upiec? Jest to mój coroczny dylemat, więc zazwyczaj piekę dwa rodzaje serników, mniejsze ale dwa. Sernik to typowe świąteczne ciasto. Kiedyś nie przepadałam za sernikiem ale teraz, kiedy w końcu doszłam do wniosku jaki sernik smakuje mi najbardziej bardzo lubię to ciasto. Lubię serniki nieco wyszukane z owocowym musem i domową frużeliną. Przygotowuję takie serniki(...)temu i wszystkim bardzo smakował. Nasi znajomi z Pakistanu przepadają za moimi sernikami i zawsze robię dla nich sernik z owocowym musem jako świąteczny prezent. Sernik można przyrządzić bez pieczenia. Tak zwany sernik na zimno to bardzo popularny deser. Polecam sernik kawowy. Jak sama nazwa wskazuje jest to sernik z kawą z dodatkiem żelatyny. Sernik ozdabiam czekoladą. Jest
codojedzeniarozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać kółka przy użyciu szklanki, a w środku wykrawać niewielkie dziurki (ja zrobiłam je narzędziem do wycinania gniazd nasiennych z jabłek ;)). Układać oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ulubionymi dodatkami (np. ksylitolem). Piec w 180 stopniach około(...)minut do zrumienienia. Artykuł Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotrozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać kółka przy użyciu szklanki, a w środku wykrawać niewielkie dziurki (ja zrobiłam je narzędziem do wycinania gniazd nasiennych z jabłek ;)). Układać oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ulubionymi dodatkami (np. ksylitolem). Piec w 180 stopniach około(...)minut do zrumienienia. Artykuł Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotPRZYGOTOWANIE: Naszykuj blachy i wyłóż je papierem do pieczenie ( u mnie to była jedna duża płaska blacha i zwykła blacha na ciasto ułożona na kratce do góry dnem i na to dałam papier do pieczenia) Do dużej miski ubij białka z solą do chwili, aż będzie sztywna. Stopniowo wsypuj cukier i miksuj, aż piana będzie lśniąca, cukier(...)wyciśnij bezowe guziczki. Włóż blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, zmieniając blachy co 20 minut. Jeżeli z łatwością odchodzą od pergaminu i nabiorą jasnozłotej barwy to znaczy, że są już gotowe. Do szklanki daj kostki czekolady i daj do mikrofalówki na minutę-półtora, by czekolad się roztopiła. Bezy polej roztopiona czekolada. Smacznego
Misz-masz by Domitradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewane PRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ , polewa wg MW } temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia(...)Piec w temp. 180-200 C przez ok. 15 min. Najlepiej sprawdzić po 10 min. i ew. nieco przedłużyć czas pieczenia. Dłuższe pieczenie sprawi, że pierniczki będą twardsze. Zatem jesli chcemy mieć mięciutkie pierniczki musimy pilnować czasu pieczenia (góra ciastek powinna być lekko miękka). Polewa czekoladowo-miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć
coolinarnastrefa.blogspot.compieczemy ją w wersji cytrynowej. Dlaczego jednak nie spróbować nadać jej pomarańczowego aromatu? Miękka, puszysta, po prostu pyszna. Przede wszystkim od święta, ale też na każde śniadanie. Bez wątpienia zasmakuje każdemu. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 220 g masła 6 średnich jaj garść rodzynek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sobie jak najmniej wosku, którym owoce są pokrywane przed transportem). Następnie zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wyciśnij sok. Rodzynki zalej ciepłą wodą, odstaw i przejdź do przygotowania ciasta. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Do miski z maślano-jajeczną masą przesiej oba rodzaje mąki, dodaj proszek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!