Uwielbiam babki pod każdą postacią. Piekę je nie tylko na Wielkanoc, ale również bez okazji. Zazwyczaj do popołudniowej kawy - co by sobie niewielkim nakładem pracy
Prosty przepis nagazowanej 100 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g serka twarogowego o smaku waniliowym ( użyłam taki ) cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy olej, wodę(...)mini papilotek nakładamy wyłącznie ciasto. Do dużych nakładamy ciasto, a następnie masę serową (masy serowej nie jest dużo, jeśli wolicie mieć jej więcej przygotujcie ją z podwójnej porcji). Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 25 minut (mniejsze babeczki wyjęłam 3-4 minuty wcześniej). Babeczki należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkiBardzo nam zasmakowało pracy nie dużo a przede wszystkim pyszne . przepis na ciasto 4 jajka 3/4 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki basia 2 łyżeczki proszku
Moje Wyrobyskładniki na ciasto 3 szklanki mąki basia 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 margaryna kasia 5 żółtek 3/4 szkl cukru kryształu 2do 3 łyżek śmietany 18procentowej proszek
Moje WyrobyGalaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w
UgotowaćMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzTakie ciasteczka szybko się robi..można zrobić bez orzechów, bez kawy..albo dodać inne dodatki..Ja zrobiłam z podwójnej porcji..jedną z orzechami, a
Moje domowe kucharzenieProste i szybkie ciasto bezglutenowe Składniki: 1,5 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku
nietadietaciasto ma wielkość okrągłego kosmetycznego wacika) pieczemy ptysie ok. 30-35 minut. Piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia BEZWZGLĘDNIE NIE WOLNO OTWIERAĆ! Wypuścicie całe powietrze które zgromadziło się pod ptysiowymi skorupkami i ptysie poopadają, zasklepią się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Jeśli po 20 minutach robią się bardzo ciemne i mocno się przypiekają, zmniejszcie temperaturę pieczenia(...)powinny przemakać. Ptysie bez nadzienia, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, bez problemu można zamrozić. Odmrażamy je w lodówce, a potem dodatkowo na 8-10 minut wkładamy do piekarnika ustawionego na 180⁰C żeby odparować z nich resztę wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże. CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie
Karo in the Kitchenczasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy kilka razy do środka. Naczynie zbliżone kształtem do tego, w którym będziemy piekli chleb wykładamy ręcznikiem kuchennym, obsypujemy dno i boki mąką. Z ciasta formujemy kształt bochenka chleba i przekładamy do naczynia obsypanego mąką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h. Na ok. 40 minut przed pieczeniem(...)obsypania ręcznika), jak się przykleił, to poodrywać kawałki z ręcznika i dorzucić do formy. Garnek zakrywamy i umieszczamy z powrotem w piekarniku. Pieczemy pod przykryciem na 2 poziomie od dołu, na programie góra-dół, bez termoobiegu 45 minut, w temp. 240*C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut, w tej samej temperaturze. Po upieczeniu naczynie
Smaczne ZdroweZamarzyło mi się mięso o kokosowym posmaku. Postanowiłam przygotować takie właśnie kąski z kurczaka w kokosowym cieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze(...)piersi kurczaka 100 g wiórków kokosowych 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: sos słodko-kwaśny Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy kokos. Miksujemy do połączenia, na małych obrotach miksera. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki
Smaki Na Talerzuunowocześniania potraw, jednocześnie trzymając się klasycznych składników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany(...)sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie lub gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Cztery Fajerybudyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (rzadkiego) 8 łyżek fruktozy lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia przygotowane ciasto rozsmarowujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPomarańczowe pralinki z białą czekoladą. Pralinki domowej roboty :-) Przepyszne, kremowe pralinki z pomarańczowym nadzieniem i białą czekoladą uzależniają od pierwszego kęsa. Smakiem odrobinę przypominają własnoręcznie robiony
dolcevitainmykitchenWami dzielę. Piernik jest wilgotny, pachnący i prosty. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 3 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao umieszczam w rondelku(...)ostudzonej masy miodowej. Całość miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przekładam do keksówki (ok. 35cm x 11 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 45-50 minut do suchego patyczka. Wyciągam piernika z pieca i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy wystygnie, zawijam go w folię aluminiową
Słodki sentymentidealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam, że będziecie zachwyceni, tak jak ja. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia
Izabelawkuchnialmette szczypiorek 2 łyżki koperku 3 papryki czerwone ocet balsamiczny Wykonanie: paprykę upiec w piekarniku. Papryki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200`C 20 minut. Paprykę ułożyć w miseczce i przykryć. Gdy ostygnie, bez trudu zdejmiesz skórkę. Oczyścić papryki z pestek jarmuż ułożyć na rozgrzanej patelni i rozmrozić. Poddusić go przez 10-15 minut(...)warzywnego. Jarmuż intensywnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. wystudzić, następnie dodać zółtka i zblendować na gładki krem białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z jarmużem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160`C 20 minut. Uważać, by nie przesuszyć rolady, ponieważ popęka przy zwijaniu. Odstawić upieczoną roladę do przestygnięcia. Delikatnie z rolady usunąć pergamin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g deserowej/gorzkiej czekolady, posiekanej W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy olej, kakao, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką. Gotowe
Słodki PomysłKontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta. Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki mąk
IzaGotujeczekolady deserowej lub gorzkiej 12 połówek orzechów włoskich Przygotowanie czekoladowych muffinek bez cukru: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Do drugiej miski włóż banana i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj pozostałe mokre(...)Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj. Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe muffinki ostudź na kratce. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Colombia Narino. Instrukcję
Chilli Czosnek i Oliwa