ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1117/2544)

Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie 3190

żeby się połączyły i wykładam na blat podsypany mąką. Ciasto wyrabiam przez chwilę, tak żeby stało się gładkie i lśniące, ciasta podczas wyrabiania nie naciskam zbyt mocno, ponieważ jest klejące. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach – pieczenie pierników: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około(...)wykrawam pierniczki. Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek. Pieczenie: Pierniczki piekę w temperaturze 180°C, na środkowej półce około 16 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Chleb razowy 118

Prosty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny  dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju(...)mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną białą, olej, sól. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy chleb około 40 minut

Smakowite Dania
Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) 172

biedy, rolnicy piekli okruszki jedynie z m ą ki i smalcu. Z czasem do ciasta zaczęto dodawać masło, cukier, jaja, następnie orzechy laskowe i migdały. To, co przez lata się nie zmieniło, to konsystencja ciasta, która bardzo łatwo się kruszy. Sbrisolona jest niemożliwa do przecięcia nożem i nawet dzisiaj zwyczajem jest łamanie ciasta rękami, bez użycia(...)noża. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. Dzieci uwielbiają maczać kawałki ciasta w mleku lub kakao, dorośli delektują się w towarzystwie słodkich win, likierów lub grappy. Jeżeli lubicie wszelakie ciasta z maślan ą  kruszonk ą , to sbrisolona powinna podbić Wasze serca a zwłaszcza podniebienia ;) polecam

La grande e la piccola cuoca
Ciasto kokosowo kakaowe bez jajek i tłuszczu 1198

proszku do pieczenia - 200 g cukru - 300 ml mleka - 1 łyżka prawdziwego kakao Dodatkowo - papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy Wykonanie Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszam, wlewam mleko i znów dokładnie mieszam łyżką, do połączenia składników. 3/4 ciasta wylewam

Kuchnia z widokiem na ogród
Muffinki piernikowe do dekoracji 186

zdobienia, bo to od niego tutaj zależy jak finalnie będą słodkie. Piernikowe babeczki są miękkie, puszyste, a dzięki dodatkowi startego jabłka – pysznie wilgotne. Muffiny to chyba najprostsze ciasta do pieczenia. Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, z różnymi modyfikacjami, mało wymagające – do ich zrobienia nie potrzeba nawet miksera, wszystko wystarczy wymieszać łyżką. W większości przypadków trzeba się naprawdę(...)mieszania wszystkiego razem, mniejszą na składniki mokre. Papierowe papilotki wkładamy do gniazd metalowej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Do dużej miski przesiewamy mąkę z gorzkim kakao, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i ulubioną przyprawę do piernika. Do mniejszej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko

Karo in the Kitchen
Makowa tarta z bezami 167

jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.   Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź

kolorowotorcikowo
Kostka orzechowa / Nut Layer Cake 81

masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie jak spód. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego:) Do przygotowania ciasta użyłam mnóstwa pyszności z kolejnej już paczki(...)której piekł się spód - 35x24cm  (można odrysować jej kształt na papierze). Posypać migdałami. Piec ok. 50  minut w 140 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.  Spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć

Lekcje w kuchni
Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe 254

www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe Składniki: 1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki) 2 jajka 160ml oleju 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego(...)góra – dół. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. 3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. 4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę

Mała Cukierenka
Ciasto ucierane z jagodami 200

owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto. Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jaja 200 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g mrożonych lub świeżych jagód Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysto. Wbijać po jednym jajku, ciągle dokładnie ucierając.  Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać całość. Ciasto przelać do formy, wyrównać i na wierzch wysypać jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około

wyzwania kuchenne
Sernik „puszysty” 3341

łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 400 ml śmietany kremówki 8 jajek (oddzielone żółtka od białek) 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1, 5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 50 g masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać(...)resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min. Masa serowa: Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg

Oryginalny smak
Mini keksy – babeczki keksowe 206

keksowe. Jeśli tak jak my lubicie od czasu do czasu zjeść pyszne bakaliowe ciasto lub szukacie inspiracji do wielkanocnego koszyczka, to te babeczki z pewnością będą idealne. Mini keksy dla zabieganych, dla zwolenników szybkich wypieków, dla każdego wielbiciela słodkości i bakalii. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, chwila pieczenia i gotowe. A smak? Musicie sami spróbować. Podpowiem tylko(...)cukier puder do oprószenia babeczek *można dodać ciut więcej, ale nam taka ilość najbardziej odpowiada Przygotowanie: Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i mieszamy składniki (używam widelca). Następnie do suchych składników

Słodkie okruszki
Rogale świętomarcińskie 360

sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie 30 minut. Następnie po raz trzeci powtarzamy czynność wałkowania i chłodzenia. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części (gdy pracujemy z jedną(...)części ciasta wyszło 10 trójkątów, razem wyszło 40 rogali). Trójkąty smarujemy farszem i zwijamy, zaczynając od dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez

Poezja smaku
Ciasto skubaniec (pleśniak) 123

szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta. Do jednej mniejszej części dodać kakao i  zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około(...)Ściągnąć z gazu i przestudzić. Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Składanie ciasta: Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych

O kuchni z uczuciem
Karpatka II 93

ciast, szkoda tylko, że ma tak dużo kalorii ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karpatka II Składniki Składniki na ciasto: 5 jajek 130 g mąki pszennej 250 ml wody 130 g masła Składniki na krem: 4 żółtka 300 g miękkiego masła 700 ml mleka 80 g budyniu bez cukru 140 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Instrukcje Ciasto(...)kożuch), odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przekładamy do miski, miksujemy i dodajemy kolejno jajka. Formę o wymiarach 26 X 30 smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką. Pół ciasta rozsmarowujemy na blaszce (nie musi być równo, tam gdzie ciasto będzie grubsze powstaną „góry”) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 C. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto ładnie

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką 43

dodatkiem śmietanki kremówki. Mój pierwszy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Wyszedł tak, że przeszedł moje oczekiwania jako początkującej w tej dziedzinie. Chleb będzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie nie uda się. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Pieczony w garnku czy bez z pewnością się upiecze. Bardzo(...)wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie Składniki umieszczamy w misie miksera. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 8 minut. Koszyk do wyrastania chleba lub zwykły durszlak wyścielamy lnianą ściereczką, którą mocno oprószamy mąką. Przekładamy ciasto chlebowe, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Chleb powinien podwoić objętość. Czas wyrastania to ok. 4h. W piekarniku umieszczamy garnek

Raj dla Podniebienia