ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1120/2544)

KAPUŚNIACZKI 350

Zapraszam Was na sprawdzony przepis na kapuśniaczki. Bez tych drożdżowych bułeczek nafaszerowanych kapustą kiszoną i grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Od kiedy upiekłam je, naście lat temu, na stałe zagościły na naszym świątecznym stole. Z podanego przepisu kapuśniaczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Piekę je zawsze w Wigilię z samego rana, ale jeżeli nie macie czasu można upiec(...)wcześniej i od razu jak tylko przestygną zamrozić. Doskonale się odświeżają w mikrofali czy też w piekarniku. Przechowuję je zawinięte żeby nie stwardniały. Polecam! KAPUŚNIACZKI CIASTO DROŻDŻOWE 0,5 kg mąki 50 g świeżych drożdży 3 jajka 0,5 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli FARSZ 50 g suszonych grzybów 2 cebule 400 g kiszonej

Pieguskowa Kuchnia
Urodzinowy tort tiramisu 142

deser bez pieczenia, robię go prawie zawsze w podobny sposób, bo jest po prostu najlepszy. Najczęściej wykorzystuję do niego biszkopty, tym razem tą podniosłą chwilę ;) uczciłam klasycznym biszkoptem. Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Mąkę i proszek do pieczenia(...)dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 20 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Niczym nie smarujemy. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe blaty. Pomimo że biszkopt był dość wysoki

Życie zaczyna się w kuchni
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 256

opadnie, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto wylać do formy (∅ 18 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 40 min. Na wierzchu wyrośnie spękana górka, którą po wystudzeniu ciasta, należy ściąć. Resztę podzielić na cztery krążki. Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę(...)przełożyć nim blaty ciasta. Najlepiej tort przekładać w formie w której piekło się ciasto. Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w kakaowej mieszance żelatynę. Polewę przestudzić i polać po wypieku. Część polewy połączyłam ze ściętymi okruchami ciasta i uformowałam kuleczki. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Drożdżówki z budyniem i borówkami 62

gładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce. Kulę ciasta przykryj bawełnianą ściereczką, folią spożywczą lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce. Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw(...)przestudzenia. Ciasto po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośniętą kulę ciasta podsyp z wierzchu lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj je na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Rozsmaruj na nim przestudzony budyń omijając brzegi ciasta, równomiernie posyp borówkami. Borówki możesz zastąpić malinami, posiekanymi truskawkami, jagodami.. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięte ciasto pokrój

Zasmakuj Kuchni
Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta 177

rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika przez

Słodkie okruszki
Chleb pszenny bez wyrabiania 147

pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec(...)minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście nożem z piłką. Smacznego! Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania

moj przepis na
Pieczone bataty z mięsem z indyka podane z buraczkami domowej roboty 149

smażony, wszystko przygotowane w piekarniku. Czasem warto zrobić coś dla zdrowia. Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy oczy i raduje żołądek. Jak zwykle nie podaję ilości, bo to nie ciasto. Składniki bataty ziemniaki przyprawa bez chemii  Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone jajko pieprz do smaku ząbek czosnku opcjonalnie(...)stopniach do zezłocenia się ziemniaków. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Formuj kotleciki i wyłóż na blaszkę. Piecz do zezłocenia się kotletów. Wykładaj na talerze w towarzystwie buraczków. Posyp bazylia jeśli lubisz! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Amerykaniec - ciasto z jabłkami 837

szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki naturalnego kakao garść rodzynek i dowolnych orzechów Przygotowanie: Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych(...)skórka.  Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec

Kuchcik gotuje
Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa 419

grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. U W A G A: * Do przygotowania formy tym razem użyłam „czegoś magicznego”, ale jeszcze jestem na etapie testowania tej „magii”, więc musicie się uzbroić w cierpliwość. Już podczas pieczenia ciasto „zachowuje się” inaczej

mojewypiekiinietylko
Razowy piernik żytni 179

dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię. Dawno nie jadłam tak pysznego piernika, więc pewnie bez wahania, zrobię go na Święta. Jeszcze ten rozchodzący(...)Dodajemy miód wymieszany z masłem. miksujemy. 5. Dodajemy suche składniki. 6. Pieczemy ok 50 minut w 180°C Piernik po wystudzeniu przekroić i przełożyć dżemem i polać polewą. Ozdobić orzechami. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/razowy-piernik-zytni/ BosowKuchni     Artykuł Razowy piernik żytni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bananowe naleśniki 98

idealne do naleśników . Zazwyczaj wykorzystujemy je jako nadzienie, ale teraz dodaliśmy je bezpośrednio do ciasta. Przy smażeniu trzeba być delikatniejszym niż zazwyczaj i pozwolić im dłużej przebywać na patelni przed odwróceniem. Bananowe naleśniki są aromatyczne, bardzo wyraźnie czuć smak bananów i można je jeść bez żadnych dodatków. Składniki na banowe naleśniki 1 duży, bardzo dojrzały banan(...)pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Żółtko oddzielić od białka, białko ubić na puszystą pianę. Banan bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki – oprócz białka – umieścić w misce, dokładnie zmiksować, aż banan rozpadnie się na bardzo małe kawałki. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Na patelnię wylewać porcje ciasta

niecodziennikpary
śliwki,gruszka i jabłka w kisielu na cieście cytrynowym... 187

proszku Royal Brand, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 6 sztuk jabłka,1 sztuka gruszka, 6 sztuk śliwki, 2 łyżki miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki woda, 1 kisiel wiśniowy, - ile potrzeba płatki migdałowe i czekolada w młynku umyte jabłka, gruszka ze skórką, śliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody(...)jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzch dać kisiel z owocami piec w 200C około 40 minut, upieczone ciasto posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Lebkuchen 141

letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się

Emcia Pichci
Dziecinnie proste muffinki z czekoladą. Krok po kroku. 249

wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb “góra – dół” Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.   Dziecinnie proste muffinki z czekoladą podawaj z cukrem pudrem lub polne lukrem przepis znajdziesz TU (link(...)SIĘ WIĘCEJ . Bez nich nie polecam w ogóle zaczynać przygody z wypiekiem babeczek. Przydatnym gadżetem jest także forma, do której włożysz papilotki. Proponuję silikonową ZOBACZ TU lub bardziej tradycyjną ze stali węglowej SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ . Jeżeli masz akcesoria w domu to od razu możesz zabrać się pieczenia. Zosia

kuron.com.pl
Ciasto z wiśniami i ciasteczkami amaretti 84

Mmmmm pyszności!!! Nie będzie przesadą jeśli napiszę, że ciasto to ląduje na wysokiej pozycji moich ulubionych wypieków. Przepis zobaczyłam na Moich Wypiekach i zrobiłam praktycznie bez zmian. Jestem nim zachwycona! Rewelacyjne, z wyczuwalnym posmakiem amaretto. O ciekawej konsystencji. Z wiśniami. Szybko się je robi. Jest wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Same plusy:) Ja zrobię na pewno jeszcze nie jeden(...)masła 140-150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 1 op. cukru wanilinowego 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mrożonych wiśni 160 g ciastek amaretti + do oprószenia ciasta po upieczeniu 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto Wiśnie rozmrażamy. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Ciasteczka amaretti kruszymy (wystarczy lekko zgnieść między dwoma palcami

Smaki Na Talerzu