ciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta. Tak robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto i wałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się(...)którą stronę rolować? Dowolnie. Jeśli zrolujecie krótsze boki ku sobie otrzymacie mniej ciasteczek, w przeciwnym kierunku – więcej. Mogą być większe albo mniejsze. Ciasteczka układamy płasko na papierze do pieczenia zostawiając między nimi odstęp – nieco urosną. Lekko je spłaszczamy, by powstały widoczne „dwa okręgi”. Zrobiłam to palcami. Dodatkowo możemy posypać je cukrem. Pieczemy 10 minut
Zasmakuj Kuchniciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta. Tak robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto i wałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się(...)którą stronę rolować? Dowolnie. Jeśli zrolujecie krótsze boki ku sobie otrzymacie mniej ciasteczek, w przeciwnym kierunku - więcej. Mogą być większe albo mniejsze. Ciasteczka układamy płasko na papierze do pieczenia zostawiając między nimi odstęp - nieco urosną. Lekko je spłaszczamy, by powstały widoczne "dwa okręgi". Zrobiłam to palcami. Dodatkowo możemy posypać je cukrem. Pieczemy 10 minut w 210C
Zasmakuj Kuchnitorebka 100 g suszonych buraków 260 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 150 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 80 ml mleka Więc tak: wlewamy do garnka trochę wody i wrzucamy suszone buraki (można je kupić bez problemu w hipermarketach). Gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy na sitku i czekamy(...)jakoś dokładnie tylko tak po prostu żeby nam się składniki połączyły. Potem dodajemy resztę i też tak do połączenia mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki są naprawdę proste w zrobieniu. O ile np. nie zapomni się o jajkach :) A inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturemiksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty następnie w jednym wykrawamy otwory literatką. Składniki na krem(...)proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 2 części. Jedną( mniejszą) pozostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy orzechy, 1 kieliszek spirytusu oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej ( lub rozpuszczonej) nasączenie: 150 ml spirytusu 200 ml wody
Domowe ciastaCiasto zagnieść do jednolitej, miękkiej, sprężystej konsystencji, przełożyć do miski oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Farsz ziołowy: Natkę z pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Klasyczną śniadaniową rozpuścić, dodać zioła, czosnek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto(...)kostkę o długości 10 cm i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut. Klasyka na polskim stole od ponad 25 lat! Jej sekretem jest
Szalona Kuchnia Ewelinyciasto. 7. Formę podłużną (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto dokładnie wypełniając nim keksówkę. Powinno go być nieco ponad połowę formy. Można raz lub dwa stuknąć formą z ciastem chlebowym o blat, aby pozbyć się niepotrzebnych pęcherzy powietrza. 8. Wierzch chleba wyrównać łyżką zwilżoną wodą. Można posypać lekko mąką lub ziarnami. 9. Formę z ciastem(...)godzin. Zależy od siły zakwasu i temperatury otoczenia. 11. Gdy chleb wyrośnie, rozgrzać piekarnik do 250 stopni C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Wstawić chlebek do piekarnika i piec przez 5 minut w 250 stopniach C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 50 - 55 minut. 12. Po upieczeniu chlebek wyjąć
W mojej kuchnizazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)dół, bez termoobiegu. Żółtka ucieram mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką cukru i cukrem z wanilią. Do masy z żółtek dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia. Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wylewam do formy 3/4 ciasta, resztę
Zasmakuj KuchniKoniec karnawału nie może obyć się bez faworków , to mój ulubiony rarytas, a w wersji domowej po prostu najlepszy, serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na jeden talerz faworków: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 paczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki śmietany(...)inny tłuszcz Wykonanie: 1. W misce mieszamy najpierw wszystkie suche składniki, następnie dodajemy 3 żółtka, 3-4 łyżki śmietany, mieszamy. 2. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to warto dodać trochę śmietany (łyżeczkę lub dwie) i potem zagniatanie już pójdzie gładko. 3. Zagniecione ciasto trzeba dobrze potłuc wałkiem, żeby pozbawić je pęcherzyków powietrza, Następnie
Kawa z mlekiemktóry prawił, że ciasteczka otrzymały karmelowy posmak. Po prostu pyszności... Polecam! (około 12 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru koksowego (można użyć zwykłego lub np. ksylitolu) 30g wiórków kokosowych (*) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: borówki (od 3 do 5 sztuk na każde ciastko) Masło/margarynę z cukrem należy(...)połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha. Każdą z nich odrobinę spłaszczyć, a w środku zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. W otworkach lekko dociskając umieścić borówki. Ciasteczka z odstępami ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach
Di gotujepowoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25×30 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół(...)kokosowymi). Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, aby kremy stężały. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Ciasto Pupilek – puszysty biszkopt z kremem kukułkowym i pianką Zobacz przepisy na inne ciasta z wykorzystaniem malin: Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto Ciasto Ślicznotka
e-PrzepisyKulinarnedoskonale, połączenie słonawego masła ze słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła(...)łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez) Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na glazurze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez
Food Squarejajek 150g erytrolu budyń waniliowy (bez cukru) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka soku z cytryny Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z erytrolem na puszystą masę, następnie dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz twaróg. Białka ubić(...)połączyć masę serową z pianą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego). Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić
Dietologorzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza(...)szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem bądź umieść w robocie kuchennym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiamy makowce, a moja Mama postanowiła trochę unowocześnić makowiec tradycyjny. Jest bardzo pyszny. Polecam!!! Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm) 2 jajka ½ szklanki cukru 125
Przepisy Babci