chleb zakwas - 500 przepisów (strona:10/34)

Zakwas na żurek 146

Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu.  Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiemskładniki1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej)szklanka mąki żytniej razowej  (typ 2000)5 - 6 ząbków czosnku3 - 4 listki laurowe4 ziarenka ziela angielskiego10 ziarenek pieprzu czarnego łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego(...)zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówkiUwagi: Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się kawałek chleba żytniego

Stare Gary
Chleb orkiszowo-żytni jasny 151

Bardzo prosty, zdrowy i smaczny chleb o neutralnym smaku, pasującym do wszystkiego. Jest to chleb z mąki orkiszowej jasnej i żytniej jasnej na zakwasie.  Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Ciasto 280 g mąki orkiszowej jasnej 230 g mąki żytniej typ 720 200 g aktywnego zakwasu żytniego 325 g ciepłej wody

Przepisy na domowy ser i chleb
Razowy chleb z pestkami słonecznika 143

się nie znam, może i syf. Ale nie udało się owego mędrca przekonać, że z mąki pszennej można zrobić zarówno bułkę jak i chleb. Że wszystko zależy od konkretnego przepisu i technologii. Inaczej robi się chleb, inaczej bułkę. Ale nie, nie znam się. Jak mąka pszenna i drożdże to bułka. I nawet nie trafiała całkiem trafna analogia, że skoro stoły(...)przez internet delikwenta niestety nie uduszę. A szkoda. Tymczasowe odcięcie dopływu tlenu może by nieco otrzeźwiło osobnika. Zatem, specjalnie z dedykacją dla tego pana, przygotowałem prawdziwy razowy chleb, na zakwasie. Porządny, solidny, ciemny i sycący. Bardzo smaczny. Mam nadzieję, że wszystkich zadowoli. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Przepisy na Wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 107

barszczyk, ale później, już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników. Z tego względu nie solimy wody do zakwasu – jeśli robimy go z myślą o barszczyku. Zakwas można pić sam, bez żadnych dodatków – świetnie smakuje rano i jest mega zdrowy i smaczny (choć tu zdania mogą być podzielone). Wtedy zakwas na etapie przygotowania warto jednak posolić. Kiedy(...)laurowy, ziele angielskie i kromkę chleba razowego. Zalej wodą. Wszystkie składniki powinny zaleźć się pod wodą (oprócz chleba, który będzie pływał po powierzchni), żeby odciąć im dostęp do powietrza i uchronić przed powstaniem pleśni. Chleb dobrze jest zawinąć w gazę – łatwiej będzie go później wyjąć i nie trzeba będzie wyławiać okruszków z zakwasu. Przykryj naczynie gazą. Trzymaj zalewę

Niedzielny kucharz
Jak zrobić zakwas z buraków ? 214

blogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem(...)dniach możemy spróbować, czy smak zakwasu nam odpowiada. Około 7 dnia zakwas odcedzam i przelewam do butelek ze szklanym kapslem. Zakwas buraczany przechowujemy w lodówce kilka tygodni i wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 166

drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny! Chleb wybrała Małgosia, Autorka Akacjowego bloga . Przepis na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry). Przepis podaję za Amber CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI(...)aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni, namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie

Stare Gary
Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami 128

Smaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży(...)ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników na formę 20 x 11 cm (1,3 litra): Zaczyn (9 godzin 30°C +  9-15 godzin 21-23°C)  40 g aktywny zakwas żytni 150 g śruta żytnia

Przepisy na domowy ser i chleb
Trzeci chleb 152

czasu było zdecydowanie za mało! :)  Ale za to miałam okazję spróbować tego chleba u Asi w domu i byłam zachwycona jego smakiem. Teraz go upiekłam sama i mówię Wam - upieczcie ten chleb! Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty, a chleb pyszny i jestem pewna, że każdemu się(...)muszę się pochwalić, że ten chleb powstał z mojego ususzonego, a następnie reaktywowanego własnego zakwasu! Widzicie, jak ładnie urósł...? ;> Przepis cytuję za Asiek: Zaczyn: 325ml ciepłej wody 250g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pszenną graham) 1/3 szklanki aktywnego zakwasu  żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej

Kuchnia Prezydentowej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem 133

weekend staram się chleby piec. Nawet teraz kolejny już mi wyrasta. Więc za parę dni będzie na blogu pewnie. Cieszę się, że znowu wróciłem do pieczenia chlebów, przyda się kilka świeżych przepisów :) W końcu blog musi tętnić życiem, musi się coś dziać. Teraz więc zapraszam was na bardzo prosty w zrobieniu pszenno żytni chleb na zakwasie. Nie bójcie się zakwasówców(...)Jest sztuczka, która pomoże nam przyspieszyć proces wyrastania. Jeżeli mamy piekarnik z dość dokładną regulacją temperatury to możemy ustawić go na grzanie na około 40-45 stopni i wstawić chleb do wyrastania. W takiej temperaturze wyrośnie w ciągu kilku godzin. Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Studzimy

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni razowy 165

ciężka. Do tego celu należy użyć większej ilości zakwasu. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości w lodówce, wystarczy co najmniej raz go dokarmić. Rozmnożenie zakwasu: 120 zakwasu 500 g mąki żytniej razowej typ 2000 400 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować(...)zakwasu 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720  500 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 900 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki

Moja Galeria Smaku
Chleb na zakwasie z dynią i sepią z mątwy 78

Kolorowy chleb na zakwasie z dynią i sepią Co to jest sepia? Sepia to naturalny czarny barwnik pozyskiwany z mątwy. Atrament z mątwy wykorzystywany jest w gastronomii do barwienia potraw. Barwi na czarno, aromatyzuje oraz nadaje oryginalnego “morskiego smaku”. Z pomocą sepii z mątwy przyrządzimy makaron po wenecku ( pasta al nero di seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi ), risotto, hiszpański(...)smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor. Naturalny czarny barwnik , czyli sepię z mątwy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta

Tajemnice Smaku
Chleb żytni razowy 317

Chleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 250 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym(...)ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą.  Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu 157

smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni szczęścia wówczas nie potrzeba. Tak się składa, że ostatnio stałam się posiadaczką śliczniutkiego automatu do wypieku chleba :-) Tym samym, w naszym domu zapachniało świeżym pieczywem... Dzisiaj upiekliśmy chleb mieszany na zakwasie. Nie muszę chyba pisać, ze był pyszny, zapraszam... Chleb(...)pszenno żytni na zakwasie z automatu SKŁADNIKI : 330 ml wody ciepłej 160 g mąki żytnej typ 720 440 g mąki pszennej typ 550 130 g zakwasu żytniego 5 łyżek oleju rzepakowego  2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE : Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem 163

zakwas na jej bazie i na końcu zarabiamy pyszny chleb ze swoich ulubionych mąk lub z ulubionymi dodatkami. Ja teraz cieszę się smakiem chleba samego i wyczuwam zapach i smak danej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem

Moje Małe Czarowanie
chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie 141

składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej razowej 300 g zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia