chleb zakwas - 500 przepisów (strona:14/34)

Zakwas kontra drożdże 163

chleby były pieczone na drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :)  Przepis(...)tutaj. Nie jestem specjalistką od drożdży czy zakwasu. Dzięki temu, że bardzo polubiłam zakwas i nie spędza mi on już snu z powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie pisało mi się na temat zakwasu. Z drożdżami poszło opornie, choć kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby ich nie użyć do chleba. Zapewne listę można by jeszcze rozbudować. Może macie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb razowy na zakwasie żytnim 162

Pierwszy w pełni udany chleb na zakwasie ( przepis na zakwas ), urósł tak jak potrzeba, upiekł się tak jak trzeba no idealnie. Tylko niesłony, bo pominęłam sól, która jest w  tym przepisie . Ale człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zapomnę :) Proporcje na blaszkę o wymiarach 11x23 cm. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej(...)Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy od mąk i zakwasu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Można posypać wierzch ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin albo aż do momentu gdy chleb podwoi swoją objętość/wypełni całą blaszkę. Piekarnik nagrzać do 230 C. Piec chleb

Czerwony Gupik
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 136

Wczoraj miałam jeszcze wysoką gorączkę, ale na szczęście dziś czuję się już nieco lepiej. Nie mogłam się powstrzymać i muszę Wam pokazać przepis na najlepszy, tradycyjny, polski chleb pszenny na żytnim zakwasie . Chrupiąca skórka, miękki w środku, lekko kwaśny, IDEALNY!!! Polecam(...)kładniki na chleb pszenno-żytni na zakwasie: 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 300 g  zakwasu  z mąki żytniej 2 łyżeczki soli 200 g ciepłej wody GLANC: 4 łyżki wody 2 szczypty mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli      Mąkę mieszamy z solą, wodą i aktywnym zakwasem. Następnie wyrabiamy gęste ciasto, jeśli używamy miksera z hakiem

Rozpustne gotowanie
Powrót do codzienności. Pobudzająca granola z kawą 187

czasu odświeżyć. Później pałeczkę przejął Henrik Olsen, który opowiadał o chlebach na zakwasie. Jak obchodzić się z zakwasem, jak go wyhodować, jak prawidłowo przechowywać i jak się nim opiekować - myślę, że niejeden amator domowego wypieku pieczywa byłby jego wykładem zachwycony. Szczególnie, że towarzyszyła mu degustacja, a chleby były naprawdę interesujące. Z chilli, z różą, z płatkami owsianymi - to tylko niektóre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 232

delikatnie wyczuwalną słodyczą nadaną przez morele, rodzynki i cukier Muskovado. Chleb jest naprawdę godny powtórnego wypieku.Podany przez Amber przepis zawierał ilości składników na cztery bochenki. Tyle mi nie było potrzebnych, więc ograniczyłem wszystko do ilości na dwa chleby. Aby ułatwić sobie na przyszłość, i innym amatorom wypiekania chleba w domowym zaciszu, przeliczyłem składniki na gramy. Lubię w przepisach gramaturę(...)dwóch dłuższych foremkach - chleb miałby większe dziury i byłby bardziej puszysty. Ostatnia sprawa, to zapomniałem posmarować chleb roztopionym masłem przed włożeniem go do foremek, zaś mąką oprószyłem dopiero tuż przed włożeniem do piekarniaka. Dlatego chleb miał dosyć jasną skórką. Jednak mimo tych wszystkich przygód...chleb wyszedł rewelacyjnie.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo

Grahamka, weka i kajzerka
Szparagi i jajko w koszulce na grzance 149

wariacji. Zaczynam od szparagowej propozycji śniadaniowej. Szparagi nie lubią skomplikowanych receptur i najlepiej smakują w prostych połączeniach. Masło i jajko najbardziej mi do nich pasuje. Grzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się? Składniki: zielone szparagi masło sól pieprz jajko ocet

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas na żurek 142

już ostatnia chwila aby nastawić zakwas na żurek. Ja jeszcze nigdy tego nie robiłam, ale kiedyś trzeba spróbować. Niedawno robiłam zakwas na chlebek i mi się udał (pieczenie chlebków cały czas ćwiczę i niedługo przedstawię wam jakiś bocheneczek na zakwasie) więc czemu zakwas na żurek miałby się nie udać.składniki:1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 20001 litr przegotowanej letniej(...)wody2-3 ząbki czosnku3-4 listki laurowe Kamispo kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego Kamispiętka chleba na zakwasieDo dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 dni ( u mnie stoi

Monia miesza i gotuje
Chleb pszenno-żytni na maślance 144

zakwasie, z dodatkiem maślanki. Z pyszną chrupiącą skórką. Domowy. Najlepszy! Rozmnożenie zakwasu: 60 zakwasu 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać(...)zakwasu 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 g mąki żytniej typ 720  100 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 2 łyżeczki soli 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie

Moja Galeria Smaku
Zakwas buraczany 176

niedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka  1 pietruszka  kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego(...)Kamis   2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie  ćwiartka jabłka  1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie: Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać z skórki. Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki i zalać przegotowaną

Ala piecze i gotuje
Barszcz na zakwasie 185

warzywny z jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto.   Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku   Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych(...)zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego chleba na zakwasie. W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to proces fermentacji a nie pleśń, nie ma się czym martwić

Ugotowane pozamiatane
Chleb z orzechami 127

Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd , przepis na formę keksówkę 10x30. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej i 170 gram mąki pszennej 1 1/2 dużej szklanki mąki pszennej typ 450 1 duża szklanka mąki żytniej typ 2000 200 gram mieszanki(...)orzechów i rodzynek 1/2 łyżki soli 100 gram zakwasu pszennego 1 duża szklanka wody Mąki wymieszać z solą i mieszanką. Dodać wodę i zakwas. Mieszać do wymieszania się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urośnie, wypełni całą blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C. Piec 15 minut

Czerwony Gupik
Chleb wieloziarnisty 119

chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :)!Chleb wieloziarnistySkładniki(...)pary (wyjmując foremkę z wodą).Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Źródło: http://pieczywonazakwasie.blogspot.co.uk/2013/09/chleb-wieloziarnisty.htmlPost Chleb wieloziarnisty pojawił się

UgotujmyTo.pl
Szybki chleb pszenny z nasionami lnu 121

Zamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na ten który przypadnie Wam do gustu i upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno -żytni z prażoną mąką -marcowa piekarnia 149

Kolejny pyszny chlebek i kolejne co miesięczne wspólne pieczenie chleba organizowane przez Amber .W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu  a przepis na ten chlebuś pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek .Chlebek jest naprawdę smaczny ..polecam. Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej  (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej(...)toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Chleb dodaję do marcowej listy   "Na zakwasie i na drożdżach"   prowadzonej

Moje domowe kucharzenie
Żytnie placki na zakwasie i pomidory ze śmietaną 123

śmietaną zawsze kojarzą mi się z latem a jeśli do nich podałam żytnie placki to już kwintesencja smaku. To połączenie smaków pasuje idealnie do siebie, spróbujcie. Jeśli pieczecie chleb na zakwasie to wiecie o tym dobrze że aby dokarmić zakwas trzeba część zakwasu "wyrzucić" - można też wysuszyć i podzielić się z przyjaciółmi albo usmażyć z nadmiaru placki

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania