wydarzenia w Piekarni Amber w październiku upiekłyśmy razem z innymi Piekarzami i Piekarenkami chleb iście jesienny. Kolory polskiej jesieni przeniosłyśmy do naszych kuchni, dusza się śmieje, brzuchy najedzone. Chleb jest przepyszny, rośnie pięknie, kolory jesieni w jednym bochenku. Polecam upieczcie sobie taki chleb, ożywcie swoje zakwasy i pieczemy. Chleb według pomysłu Zorry , pozmieniałam trochę. Jesienny chleb z dynią i figami
Moje Małe CzarowanieChleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) na zakwasie. Wiele osób(...)uważa, że zrobienie takiego chleba jest trudne, a chleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb na samej mącę żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta. Przepis na ten chleb pochodzi z blogu Adama Piekarza . Faza I - półkwas 100 g aktywnego zakwasu żytniego 40 g wody
Przepisy na domowy ser i chlebswój własny chleb :D Jeśli się nie jest zaciekłym chlebowypiekaczem, to kupując w sklepie „razowy” chleb, warto zwracać uwagę na jego skład. Gdy w składzie występuje słód, zwłaszcza palony, może się okazać, że chleb jest zafałszowany - zrobiony został ze zwykłej mąki, a nie razowej. Bo tak jest szybciej, taniej i wygodniej. Zmielony palony słód bowiem nadaje chlebowi ciemnego koloru, upodobniajac(...)foremce (np. keksówce). Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#23). Zaczątek: zakwas żytni razowyOdśwież zakwas dodając letnią wodę i mąkę żytnią razową - po 50 g. Odstaw w pokojowej temperaturze, a po 12 godzinach odmierz 25 g zakwasu, które posłuży Ci do zrobienia chleba. Zaczyn faza I: 25 g zaczątku65 g mąki żytniej starogardzkiej
Grahamka, weka i kajzerkasobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas: -można dostać od znajomego -wyhodować samemu Zakwas należy hodować 5 dni, potrzebne nam będą: -250g mąki żytniej -250 ml ciepłej wody (ok. 30-40 stopni(...)mąki i 50ml ciepłej wody i wymieszać. Zakwas przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodać kolejną porcję: 50g mąki i 50 ml ciepłej wody i porządnie wymieszać. Czynność należy powtarzać łącznie przez 5 dni. Po 5 dniach zakwas jest gotowy i możemy go użyć do wypieku chleba. A teraz przepis na chleb: Składniki: -1 kg mąki
Receptura smakuwspólnego pieczenia chleba, tym razem był to tradycyjny włoski chleb z pszenicy durum (semoliny), wybrany przez Łucję, a pochodzący z bloga www.myitaliansmorgasbord.com.Zdjęcia chleba mnie zachwyciły i zabrałam się do pracy… Niestety coś po drodze poszło nie tak… Za pierwszym razem zrobiłam chleb tylko z samej semoliny bez żadnych dodatków… praktycznie w podanym czasie chleb(...)miękkie i jedwabiste w dotyku.Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, umieścić w nim zakwas i stopniowo dodawać wodę do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi. Dodawać wodę równocześnie zagarniając mąkę do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.Wyrabiać tak długo aż ciasto
UgotujmyTo.plchleb, ciastka i potrawy na cztery pory roku. Przepisy to kuchnia pięciu przemian, polega ona na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje. Przepisy są proste i kolorowe. Jak pisze Pani Beata - " Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię(...)bardziej lekkie oraz jesień, gdzie królują kasze i nie tylko. Dodatkowo znajdziemy też ciastka, które mają ciekawe nazwy jak poziomkowe ciastka jaskiniowców czy nowozelandzkie ciastka hobbitów ;-), oraz chleby domowe na zakwasie :-). Wszystkie produkty są ogólnodostępne, każdy przepis zawiera zdjęcie, dokładny opis co w jakim momencie mamy dodać. Wszystko super opisane i wyjaśnione. Ja robiłam kilka razy ciasteczka z przepisów Pani
kruche babeczkiStruan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina piekła chleb o nazwie Struan Micheil, który był wykonywany ze wszystkich różnych ziaren zbóż zebranych w ciągu roku. Najstarsza córka, pod czujnym okiem matki, wypiekała chleby - duże Struany dla społeczności(...)Można również robić tosty. Reasumując - bardzo ciekawy i smaczny chleb. Dlatego namawiam do jego wypróbowania... P.S. Chleb upiekłem w dwóch foremkach a 23 cm, ale sądzę, że można w ciut krótszych - chleb wtedy bardziej wyrośnie w górę. Ciasto chlebowe (2 foremki a 23x) 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty 29 g płatków owsianych
Grahamka, weka i kajzerkaTradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :) Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać(...)ktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką
Weekendy w domu i ogrodzietost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak do skonsumowania w bistro
Słodki Kompromismiałam pojęcia co upiekę. Po raz pierwszy biorę udział w tej akcji - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition . Myślałam o jakimś chlebie na zakwasie, ale z drugiej strony nie każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który
Plate of Joykiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować na 2-3 dni przed ugotowaniem żurku, ale nikt mi nie wmówi(...)wybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa
W poszukiwaniu inspiracjiPyszny bochen chleba w kuchni zawsze mile widziany. Raz jest to chleb na zakwasie jeśli mam więcej czasu a czasami tak jak ten bochen jest to chleb na drożdżach. Aromatyczne dodatki do chleba sprawiają że jeszcze bochen będąc w piekarniku pachnie tak że już bym zjadła pajdę. Zachęcam Was już tyle czasu do pieczenia chleba i ciekawe czy kogoś namówiłam
Moje Małe Czarowaniep.n.e. Chleb, oprócz tego, że stanowi ważny pokarm,niesie też przesłanie symboliczne. Podzielenie się chlebem oznacza po prostu braterstwo.Dzielę się tym razem chlebem z Wami i z Opolską Blogosferą. Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie ten dzień i będę mogła zostać do końca :)Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej.Na chleb na zakwasie jeszcze
bistro mamaDzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie z ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym miękiszu i bogatym wnętrzu. Dokarmiamy zakwas i bierzemy się za pieczenie. Chleb żytnio - orkiszowy na zakwasie z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWcześniej piekłam już chleb w garnku żeliwny więc wiem, że pieczenie chleba w naczyniu z pokrywką to całkiem dobra metoda. Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki początkowemu pieczeniu pod przykryciem chleb dobrze rośnie a zdjęcie pokrywy pod koniec pieczenia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki. Przepis na ten prosty i smaczny chleb dostałam od czytelniczki
Smaczna Pyza