chleb zakwas - 500 przepisów (strona:15/34)

Bułeczki pszenno – żytnie 187

supermarketach często mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze, wypiekane w piekarniach potrafi całkiem sporo kosztować. Dzisiaj propozycja z udziałem drożdży ale wkrótce zabiorę się za zrobienia zakwasu i chleb:) 6 bułeczek 3 godziny 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 20 g świeżych drożdży niecała szklanka ciepłej wody szczypta cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy

Ania i Marcin gotują
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 280

sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego(...)dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu

OstryKęs
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 305

sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego(...)dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu

OstryKęs
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 126

lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy(...)sprawdzić nakłuwając je widelcem), zazwyczaj dynia potrzebuje mniej czasu na upieczenia niż brukselka. Jeśli dynia jest miękka, należy ją wyjąć z piekarnika, a brukselkę pozostawić do upieczenia. Z chleba zrobić grzanki. Kromki chleba posmarować olejem, pokroić na kawałki i zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. W dużej salaterce wymieszać upieczoną dynie, brukselkę, grzanki

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie 129

jadłam go jedynie z masłem i pomidorem. Nic więcej do niego nie potrzeba. Ale jeśli nie jesteś amatorem włoskich ziół, nie decyduj się na jego pieczenie :) Chleb pszenny ziołowy na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego -  przepis tutaj 200 g + 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650 1,5 łyżeczki soli (bez czubka) 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży(...)uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co 10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej. Chleb pszenny ziołowy na zakwasie

Kuchenne zapiski Edyty
Prosty chleb na zakwasie z ziarnami 123

moim blogu znajdziecie dużo przepisów na domowe pieczywo, tym razem mam dla was Chleb na zakwasie z ziarnami. Pyszny ,wilgotny ,długo zachowuje swoją świeżość i gwarantuję ,że nie będziecie mogli mu się oprzeć ,jak już raz spróbujecie .Zapraszam po przepis

Swojskie jedzonko
Nocny chleb bez wyrabiania 130

Taki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle dość długiego wyrabiania, tak by siatka glutenowa się wytworzyła i chleb miał właściwą strukturę. Tego chleba natomiast nie będziemy wyrabiać, on musi jedynie odpoczywać, naszej pracy jest przy nim minimum. Tylko połączyć składniki, czekać(...)czekać i upiec. Prawda, że proste? Nazwałem go nocnym chlebem, bo zwykle robię go w piątek lub sobotę na noc, tak żeby na weekend bez pośpiechu mieć świeże pieczywo na śniadanie. Wieczorem zaczynam, rano kończę i śniadanie mamy palce lizać. Następnym razem, z ciekawości, zrobię też taki sam chleb na zakwasie zamiast na drożdżach. Myślę, że powinno się udać. »»» CZYTAJ

Marder&Marder Manufacture
Fasolka szparagowa kiszona 212

kochałam kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw, a nawet grzyby, owoce

Smaczna Pyza
Tort Kinder + II urodziny bloga 366

przez internet. Zdobywałam doświadczenie na wielu warsztatach prowadzonych m.in. przez: - Kingę Paruzel i Jakuba Kaźmierczyka (warsztaty z fotografii kulinarnej). Więcej przeczytajcie tutaj . -Piotra Kucharskiego (warsztaty z pieczenia chleba na zakwasie). Link do relacji- klik .   - Agnieszkę Jasińską (warsztaty z fit słodyczy). Link- klik .   Ten rok, podobnie jak poprzedni, obfitował w mnóstwo nowych przepisów i coraz ładniejszych zdjęć

Nastoletnie Wypiekanie
Najlepsza kawa PO DRODZE na plażę 175

wespnie, to nie chce się z niego szybko schodzić :) Do kawy, widoki zapędzonego Sopotu można popodziwiać :) Bistro słynie w okolicy ze świeżych kanapek . Dodatkowo można popróbować tu domowego chleba na zakwasie . W gorące, letnie dni, orzeźwiających napojów do wyboru tu bez liku - koktajle, jogurty, smoothie, świeżo wyciskane soki. No i oczywiście domowa lemoniada ! :) Komu ciacho !? Jak się dowiedziałam, z braku

Grunt to przepis!
Z serii szybkie przetwory - truskawki z lawendą! 142

zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego śniadania, kiedy to na tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą.  Składniki Czas przygotowania: 20 min 1,3 kg świeżych truskawek 1 kg cukru żelującego

Słodki Kompromis
Najlepsze rillettes z kaczki 144

dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc 8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym *pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje się do pieczenia ziemniaków

Słodki Kompromis
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci 337

wychodzą Podaję połowę porcji, bo nie wiem jak wielgachne ciasto wyszło by z całości U mnie wyszła duża keksówka, ale ciasto wykipiało. Ostatnio skupiam się na pieczeniu chlebów na zakwasie, które rosną głównie przed wstawieniem do pieca. Fakt, że ciasto rośnie również w piekarniku, jakoś umknął mi tym razem:) Nie zmienia to jednak faktu, że ciacho wyszło genialne. Możecie dodać

Mieszam w Garnku
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 136

dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w  Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę

Posadzone i zjedzone
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 170

makreli. Moja rodzinka uwielbia ryby pod każdą postacią, więc taka pasta musiała również przypaść im do gustu. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam wszystkim smakoszom past. Inspiracją był przepis, na który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego) - 2 średnie

Smaczne Zdrowe