zbite, o twardej skórce, szybko traciły świeżość i właściwie nie spotkały się z niczyim uznaniem. Do zakwasu koniecznie używajcie mąki żytniej typu 2000, żytnia 750 się nie nadaje, im starszy zakwas tym bardziej odporny na zepsucie i tym mocniejszy. Jeśli macie dużo zakwasu, bo często pieczecie, można z niego zrobić świetny żurek. Do mieszanki chlebowej możecie dodać dowolne nasiona, sezam(...)samym za każdym razem inny smak chleba, ja stosują zamiennie mąkę pszenną, pszenną razową, żytnią 750 lub 2000, owsianą, gryczaną. Zachęcam do samodzielnych wypieków, wystarczy jedynie dobrze zaplanować cały proces, ja z reguły piekę chleb w nocy, więc przygotowanie zaczynam dzień wcześniej wieczorem. Składniki Czas przygotowania: 28 h + 40 min pieczenie Zakwas (starter) jak przygotować zakwas ( tutaj ) Zakwas
Słodki Kompromispieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba! Zaczynam więc Nowy Rok przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem(...)drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu
Smakowity Blog Kulinarnywspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber..Przepis na chleb wybrał Gucio...Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam z mąki żytniej(...)każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). **Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję za M.Zielińską: Zakwaszanie ciasta metodą 3-stopniowa, czyli skróconą metodą zawodowych piekarzy.Ta metoda według mnie powinna być koniecznie stosowana do chlebów czysto żytnich na zakwasie. Tylko taki sposób zakwaszania mąki daje
Moje domowe kucharzeniecieplejszy klimat tym chleb coraz mniej pulchny. Na czym polega fenomen chleba? Odpowiedź banalnie prosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami(...)łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli pieczemy chleb po raz pierwszy dwa dni wcześniej musimy przygotować zaczyn. W tym celu rozdrabniamy 2 kromki chleba na zakwasie i mieszamy z 3 łyżkami wody. Dobrze mieszamy, przekładamy do słoika, zakręcamy i wkładamy do lodówki na dwa dni. Przygotowanie chleba: Mieszamy
Moja Mama Gotujerezygnuję z zakupu i postanawiam upiec sobie pieczywo w domu. Piekę raz lub 2 razy w tygodniu mój chlebek, za każdym razem inny. Gdy mam więcej czasu "nastawiam" chleb na zakwasie, a jak mniej-robię drożdżowy. Tak czy inaczej kto piekł choć kilka razy własny(...)chleb ten wie - przy kolejnym zakupie chleba w sklepie czy w piekarni jest się już bardzo wybrednym. Dobry chleb zmienia człowieka na lepsze, chciałoby się rzec... Dlatego wierząc w to przekonanie, kawałek mojego chlebka ofiarowuję mojemu sąsiadowi, za którym delikatnie mówiąc, nie przepadam. :P Ofiarowuję mu chleb z nadzieją, że zmieni ON zmieni go na lepsze... Podobno chleb
Kuchnia PrezydentowejWłoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory , oliwki i to wszystko w chlebie bez drożdży i jajek. Jest to przepis na pyszny chleb nadziewany
Zdrowy Styl JoannyOstatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej
vaniliowoczekoladowaHej! Dziś pora przedstawić Wam mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w
Tylko pysznieWiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie. Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn(...)chleb wyrastał ponad 6 godzin i mogłabym go zostawić na dłużej, gdyby nie to, że zastała mnie północ :-). Mimo aktywnego zakwasu wyrastanie szło mu bardzo opornie. Chleb można też zostawić do wyrastania w lodówce do 18 godzin. Przed włożeniem bochenka do pieca jest zalecana próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty
Kulinarne przygody Gatityburaki. Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na min. 5-6 dni. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą czystą łyżką. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki. Przed przecedzeniem wyławiamy pływający chleb..Przechowujemy w chłodnym miejscu(...)oliwy extra virgin, kwas będzie jak świeży ale nie jest to konieczne.Warto zrobić więcej ponieważ zakwas może spokojnie stać w lodówce ponad miesiąc i nic mu się nie stanie, a ponieważ zakwas z buraków jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu warto pić 1 szklaneczkę zakwasu dziennie lub kilka razy w tygodniu
w mojej kuchniDopiero wieczorem osiągnął pełną dojrzałość. Bardzo polecam! Dość często celowo zostawiam kawałek chleba do ususzenia albo pozostają odkrojone piętki, które wrzucam do koszyczka. Usychają na kamień. Takie resztki chleba użyłam. Nie dało się ich pokroić nożem. Najlepszy ciemny razowiec. Może być każdy inny żytni pieczony na zakwasie. Najlepiej namoczyć chleb z samego rana. W tym momencie można równolegle dokarmić(...)zakwas /starter / Wieczorem przechodzimy do etapu II. Wówczas pieczenie chleba wypadnie nam w dniu następnym w godzinach popołudniowych. Ja włożyłam ciasto do piekarnika o 18.30. Żytni chleb ze śliwką Etap I 100g suchego chleba razowego, 300g letniej wody. Chleb powinien być bardzo suchy, nie do krojenia nożem! Chleb zalewamy wodą, najlepiej w małym naczyniu aby był całkowicie
Leśny ZakątekMamy zakwas i co dalej? ( Przepis na zakwas ) Żeby zakwas żył trzeba go systematycznie dokarmiać. Można to robić na dwa sposoby: 1. Co drugi dzień do
Między kuchnią a pokojemogromną przyjemnością poprowadzę w listopadzie listę Na zakwasie i na drożdżach, która stała się cykliczną akcją, co miesiąc kolekcjonującą po kilkadziesiąt pięknych i pachnących wypieków przygotowywanych na drożdżach lub zakwasie, czy po prostu przaśnych. Akcję tę rozpoczęła, i koordynuje, Wisła z blogu Zapach chleba, dzięki której co miesiąc możemy obejrzeć listę wypieków upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach(...)koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie
Grahamka, weka i kajzerka