garów" Rozpisywać się nie będę- czasu brak .... :) Sylwia specjalnie dla Ciebie :) :) :) A więc do dzieła !!!!!! Pszenny chleb na pszennym zakwasie - delikatnie puszyście i pysznie(...)jest z książki Paul Hollywood's "Bread" - 530 g zakwasu pszennego - 280 ml ciepłej (nie gorącej!) wody - 650-680 g mąki pszennej chlebowej - 14 g soli - 5 g suchych drożdży(opcjonalnie - jeśli zakwas jest młody drożdże przyspieszą rośnięcie) - 40 ml oliwy z oliwek Jeśli posiadacie maszynę do chleba, to według instrukcji obsługi wrzucacie składniki (najpierw mokre później suche
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania. SKŁADNIKI / 6 porcji 500 g białej surowej kiełbasy 300 - 500 ml zakwasu do żurku * 4 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany 30% 3 liście laurowe 3 ziarna(...)ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy. Dodajemy 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz 2 liście laurowe i opcjonalnie pół kromki pokruszonego razowego chleba żytniego na zakwasie. Ponownie mieszamy, przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni. W tym czasie kilka razy mieszamy. Gotwy żurek przecedzamy, przelewamy
cool and mintyBardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm). Składniki:540
Grahamka, weka i kajzerkaOstatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego
Grahamka, weka i kajzerkaKolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty
Grahamka, weka i kajzerkaidentycznie jak żytnie, w zaczynie zakwaszone 33% całkowitej mąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda 3 g sól 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto: cały zaczyn po 18 h 150 g woda
Przepisy na domowy ser i chlebKolejny chleb znaleziony na blogu Siergieja , Pałanga - litewski jasny chleb żytnio-pszenny. Jak dla mnie, ten chleb jest rewelacyjny! Aromat żytniej mąki, słodycz miodu i delikatna nuta kminku. No i ta niesamowita, chrupiąca skórka o karmelowym posmaku. Najlepszy jak na razie, jasny chleb jaki upiekłem. Gorąco polecam! Składniki (na jeden duży bochen o wadze powyżej(...)sposób: 16:00 Zakwas 21:00 Zaparka 0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie 14:30 Pieczenie Zakwas (8 godzin w temp.pokojowej): 20 g aktywnego zakwasu żytniego 30 g woda 50 g mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 W zamykanym pojemniczku/miseczce wymieszać aktywny zakwas z wodą, dodać mąkę
Przepisy na domowy ser i chlebkoło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów. Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki. sposób wypieku zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu 1 szklanka letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki mąki pszennej razowej woda 1 łyżeczka soli(...)szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, drobno posiekane pomidory, sól, oliwę
Miód i pieprzKolejna wersja naszego ulubionego chleba , tym razem w wersji z mąką gryczaną. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7
moj przepis nawrażenie: książką jest fajnie wydana, są rzeczywiste zdjęcia upieczonych chlebów, przy jakimś bardziej skomplikowanym składaniu chleba są zdjęcia krok-po-kroku. Przystępnie i zrozumiale napisana. Spoko, podoba mi się. Na zdecydowany plus zasługuje również tłumaczenie książki. Co mam na myśli? Mam na przykład w swojej biblioteczce jakąś książkę o chlebach niemieckiej autorki. I tutaj tłumacz się nie wykazał. Pełno(...)Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych zakwasów (sposób zrobienia każdego z tych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często jest baaaardzo długotrwały (związany z dość długim czasem produkcji zakwasu). Są też oczywiście szybsze w przygotowaniu chleby oparte o drożdże, jednak każdy
Marder&Marder Manufactureakcje, skrupulatnie zapisywałam przepisy i piekłam, piekłam i piekłam. Pieczemy Chleb na Owsiance z przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem. Zadanie: wypiek chleba na owsiance, drożdżowego. Nie wykonam, to była moja pierwsza myśl po otrzymaniu zaproszenia. Od bardzo, bardzo dawna piekę chleby tylko na zakwasie, nikt w domu nie chce już jeść drożdżowego pieczywa. Myśl druga
Naturalna Kuchniakażdego aby własne chleby wypiekał bo warto dla zdrowia swojego i swoich bliskich. Upiec chleb to nie czarna magia ale przyjemność patrzenia jak drożdże zrobią za nas całą robotę. Zabieramy się za wypiek mojego chleba który nie potrzebuje dużo pracy ale sporo czasu, jednak wtedy my nie ingerujemy w jego wzrost, zapraszam. Chleb pszenno - żytni na zakwasie długodojrzewający. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieDobrego chleba w domu nigdy dość i dlatego ten pyszny bochen jeden czy dwa powstał. Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu. Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania. Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewrześniowej Piekarni Amber upiekliśmy wyjątkowy chleb. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Wisły Zapach chleb a. Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem, ma bardzo chrupiącą skórkę, wilgotny, sprężysty miękisz. Ser dojrzewający znajduje się w każdej ukrojonej kromce chleba i nadaje mu wytrawnego charakteru. Kminek jest ledwie wyczuwalnym w smaku dodatkiem. Niewielki dodatek mąki jęczmiennej (u mnie zmielona(...)kasza jęczmienna;) nie zmienia zdecydowanie zapachu i smaku chleba, ale dodaje mu ,,tajemniczości", to nie jest typowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz
Codziennik KuchennyPieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych
Grahamka, weka i kajzerka