chcę, to strach się bać. Jeśli macie aktywny, dojrzały zakwas pomińcie cały proces jego przygotowania. Zakwasu przed dodaniem do ciasta nie dokarmiamy. ZAKWAS Nie będę opisywać dokładnie na czym polega prowadzenie kultury zakwasu bo ten post nie miałby kilku przewinięć ekranu, ale przynajmniej kilkanaście. Nie będzie też zdjęć zakwasu dzień po dniu. Wielu przede mną już to robiło(...)nastręcza nie mało trudności, zakwas prowadziłam więc z dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby przyspieszyć jego pracę i fermentację mąki. Do zakwasu użyłam słoika o pojemności 500ml i trzymałam go w najcieplejszym miejscu w domu, w prawie niezmiennych 21⁰C, na stale pracującym komputerze. Optymalną temperaturą dla zakwasu jest 24-27⁰C – u mnie nie do uzyskania. Zakwas zaczęłam robić w nocy
Karo in the KitchenBardzo wyraziste w smaku bułki, o głębokim słodowym smaku a żurawina dodaje im słodyczy. Idealne bułki na śniadanie czy do szkoły, pracy, do kanapek. Najpierw jednak
Moje Małe CzarowanieAromatyczne małe bułeczki upieczone na zakwasie. Zakwas natomiast powstał na bazie wody w której wyhodowałam dzikie drożdże z melona miodowego. Idealna zabawa i znakomity efekt zatem
Moje Małe CzarowanieWrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu. Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na
Stare Garyupieczenia chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas Beata . Chleb piwno-cebulowy Czas przygotowania: 2 doby Proporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cm Składniki Zaczyn: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe(...)piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody GatityBułki gryczane idealne na śniadanie czy do pracy albo szkoły. Robi się szybko tylko trzeba czekać na efekt. Sami jednak ustalcie sobie godziny dojrzewania ciasta a
Moje Małe Czarowaniepain levain, i bagietką pod pachą. Szczerze mówiąc przy dłuższym pobycie mogłoby to się skończyć dla mnie dodatkowymi kilogramami i to w liczbie dwucyfrowej. Francuzi nie pieką sami chleba w domu, wiedzą, że robi to ktoś za nich i to w dodatku tak dobrze. Nikt nie zaprząta sobie głowy taszczeniem do domu kilogramów mąki, zastanawianiem się nad temperatura pieczenie(...)szeroko rozrośniętego segmentu rynku piekarniczego nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. W Polsce sprawa wygląda nieco inaczej, odkąd zaczęłam piec chleb w domu, żaden inny mi już nie smakuje. Pieczenie chleba, czy to na drożdżach czy na zakwasie , sprawia, że każdy posiłek w jego towarzystwie to rodzinna celebracja. Fougasse to rodzaj pieczyw związany z Prowansją, rozpowszechnił się jednak
Słodki KompromisSkładniki : 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklanka mąki pszennej 2/3 letniej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki połącz i pozostaw na 8 - 12 godz. w ciepłym miejscu Zrobić próbę - zakwas jest gotowy, gdy łyżeczka pobranego zaczynu utrzymuje się na powierzchni wody Przygotuj ziemniaki : 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanego najlepiej świeżego rozmarynu 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki umyj(...)bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220 stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym.Cały proces przygotowania chleba
Proste Potrawychleb można zajadać z miodem, samym masłem, wędliną i zawsze smakuje wyśmienicie. Potrzebny będzie jednak zakwas żytni. Wydaje mi się że taki zakwas łatwo można zrobić samemu przy odrobinie chęci, to naprawdę nic trudnego a potem można wypiekać właśnie taki oto chlebek. Miodowy chleb. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post(...)wypieku. Kromki są dobrze wypieczone, jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy przechowywać go w suchym miejscu w papierowej torebce
Candy PandasChleb z mąki żytniej razowej na zakwasie bardzo prosty, zdrowy i pachnący
Przepisy Kulinarneprzygotowaliśmy -przeczytamy na stronie restauracji. Chwila to piekarnia, która używa tylko francuskich mąk, a pieczywo wypiekane na miejscu zawiera tylko naturalne składniki. Większość chlebów i bagietek robiona jest na zakwasie. Poza pieczywem Chwila wypieka również przeróżne słodkości –brioche, chałki, drożdżówki, croissanty... W ofercie nie brakuje konkretnych pozycji – śniadania, tarty czy quiche. Gdy docieramy tu w niedziele koło godziny
Kulinarne przygody GatityKolejna wariacja chleba z bloga Tatter. Chleb jest puszysty, ma miękki miękisz i jest przepyszny. Zachęcam do pieczenia, nie jest ani za trudno ani za łatwo
Moje Małe Czarowanieściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog
Moje domowe kucharzenieSkładniki na keksówkę: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 200 ml wody
w mojej kuchni