takim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni. Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić
Kuchnia PokoleńCiepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)przykro… Cieszy mnie każdy etap przygotowywania pieczywa, a najbardziej oczywiście efekt końcowy w postaci chrupiącego, pachnącego pieczywa Jak można tego nie kochać ;)? Dzisiaj polecam rewelacyjne bułeczki śniadaniowe na zakwasie – idealne na śniadanie jak sama nazwa wskazuje! Przepis na te bułeczki – mimo, że wygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Jest kilka etapów, ale każdy z nich
UgotujmyTo.plŚredniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony wyłącznie na drożdżach, bez użycia zakwasu chlebowego. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam! Składniki: (na 1 średni bochenek) Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 4 łyżki letniej wody 3 łyżki mąki pszennej typ 650 Ciasto: 3/4 szkl płatków owsianych błyskawicznych cały powyższy zaczyn 1 szkl letniej wody minus(...)przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 60-90 minut. Po pierwszej godzinie ciasto bardzo urośnie. Polecam wtedy odgazować je uderzając w nie kilka razy pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką. Uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk
Nastoletnie WypiekanieDawno nie piekłam chleba, ale motywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody(...)ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody . Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko
Moje domowe kucharzeniechlebie. A właściwie to o książkach, bo obaj mamy z nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę(...)świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta
GRUBY WAŁEKKolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiazki "Chleb".Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjatkowy smak,a miod odrobine slodyczy.Fermentycja wstepna dzieki drozdzom trwa tylkogodzine,a chleb jest pelen pszenicznego aromatu.Kombinacje ziaren mozemy skompletowac samodzielnie i za kazdym razem uzyc innej.Ma niezwykle pyszna,chrupiaca skorke.Pomimo tego,ze pszenny - tak samo swiezy i dobry rowniez na drugi dzien.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa(...)koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania.FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut w temperaturze 240°C na uprzednio nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic chleb na kamien.Naciac ostrym nozem.Zaparowac piekarnik.Temperatura pieczenia obnizyc po 15 minutach do 210°C.Studzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] jak co tydzień rozpaliło nasze zmysły. Tym razem za sprawą Moniki która to te bułki dla nas wybrała. Bułki są
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 300g mąki pszennej typ 650 200g mąki żytniej 170g aktywnego zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczki soli 1/2 szkl siemienia lnianego 1/2 szkl cebulki prażonej ok. 400ml ciepłej wody Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zakwas żytni i kontrolując stopień wilgotności, stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyrobić na ciasto o elastycznej konsystencji(...)robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego
Ukojenie Podniebieniawstępie muszę się Wam pochwalić, że mimo iż pracuję zawodowo, to praktycznie nie kupuję już pieczywa, a chleby i bułki dla całej rodziny wypiekam sama. Na początku myślałam, że to nierealne - mama dwójki dzieci, na pełnym etacie, nie kupuje chleba w piekarni - ale okazuje się, że to nic trudnego... wystarczy chcieć i dobrze się zorganizować :) Nie muszę chyba już wspominać(...)natychmiast włożyć wyrośnięty chleb. Wierzch można delikatnie ponacinać. Piec 40-45 minut. Po tym czasie studzić na kratce.Uwaga:Czas wyrastania tego chleba możecie skrócić, wystarczy położyć miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Autor zaleca jednak, aby czas ten wydłużyć, bo pieczywo jest smaczniejsze, gdy dużej wyrasta w niższej temperaturze.Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach".W miesiącu
Delicious TitbitsNadszedł wrzesień ale przecież to jeszcze nie koniec lata, pomyślałam. Niestety myliłam się bardzo, bo taki wrześniopad z temperaturą rano 2 stopnie i silnie wiejącym wiatrem
Moje Małe Czarowaniezimnej wody;375 ml soku z kiszonych ogórków;1 łyżka chrzanu ze słoiczka;1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka majeranku;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy(...)chlebem lub w chlebku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej roboty chlebku.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały
Gospodyni Miejskapachnący wędzonym boczkiem, bardzo esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku 250 ml zakwasu z buraków (najlepszy domowy) 2 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: W dużym rondlu wstawiłam do gotowania w mundurkach umyte(...)wspaniałą wędliną do chleba. Mój M taki lubi :) Buraki obrałam, połowę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach, a resztę pokroiłam w duże kawałki. Wszystko przełożyłam do czystego wywaru. Wstawiłam ponownie do gotowania (na około 15 minut) na średnim ogniu, żeby uzyskać smak i piękny kolor barszczu. Te większe kawałki buraków wyrzuciłam. Do wywaru wlałam zakwas, przyprawiłam do smaku
Kuchnia u Krysirodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi! A ocet? Tak szczerze, to można pominąć, ale imituje on zakwas chlebowy i polecam jego dodanie - nie pożałujecie(...)uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami. Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni. (Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia.) Po upłynięciu
Di gotujenajlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. I najlepszy jaki do tej pory jadłam! Może to brzmi trochę nieskromnie, ale tak jest. Chleb niezwykle długo zachowuje świeżość, przez cały tydzień nie zmienił się praktycznie wcale jego smak, a może nawet nabrał charakteru. Skórka pozostała lśniąca i miękka, ale jędrna, miąższ bardzo smaczny, wyrazisty, lekko wilgotny. Przy tym robi się(...)bardzo łatwo, mąka orkiszowa jest wdzięcznym produktem, a ciasto orkiszowe na zakwasie świetnym materiałem! Każdy, kto piekł orkiszowe chlebki, na pewno przyzna mi rację. A kto jeszcze nie upiekł, niech koniecznie spróbuje i przekona się sam. Zaczyn: 325ml ciepłej wody 250g mąki orkiszowej ( ja wzięłam typ 1050) 1/3 szklanki aktywnego zak wasu żytniego
Kuchnia Prezydentowejkuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html Kremowa zupa chrzanowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/kremowa-zupa-chrzanowa_9.html Sałatka z kolorowym ryżem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html Gotowany podwójnie schab kanapkowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/gotowany-podwojnie-schab-kanapkowy.html Jajka z farszem wątrobowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/jajka-z-farszem-watrobkowym.html Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/boczek-faszerowany-papryka-i-mielona.html Chleb z ziarnami i chia http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/chleb-z-ziarnami-i-nasionami-chia.html
Kuchnia w czekoladzie