chleb zakwas - 500 przepisów (strona:17/34)

Chleb żytni, łatwy i szybki 236

Przepis na bardzo łatwy i szybki do wykonania chleb żytni - w sam raz dla początkujących, lub dla tych, którzy chcą świeżym chlebem uraczyć gości wkrótce pukających do drzwi. Wystarczy trochę mąki żytniej, wody i drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb. Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie(...)zdanie... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na jeden bochenek a 26 cm): 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soliłyżka oliwy6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu 136

może upiec, ci mało piekący a tym bardziej zaawansowani. Ja użyłam tutaj dzikich jabłuszek i mrożonych mirabelek do wyhodowania dzikich drożdży. Najpierw zrobiłam wodę zakwasową aby potem zrobić zakwas i zarobić chleb, polecam taką metodę bo jest prosta. Chleb rośnie sobie swoim tempem i pieczemy go gdy uznamy że jest gotowy. Miłego wypiekania. Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek

Moje Małe Czarowanie
Chleb z dynią i orzechami włoskimi na żytnim zakwasie 171

Warto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować tej wersji pieczywa. Mnie takie kombinacje smakują zawsze!     Składniki:   250 ml letniej wody 6 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 g aktywnego zakwasu żytniego  (dokarmionego przynajmniej(...)miejsce bez przeciągów). Podczas wyrastania złożyć ciasto dwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych 60 minutach). Po tym czasie ciasto przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego do chleba i odstawić na 2-3 godziny. Koszyczek można zastąpić, np. miską. Piekarnik rozgrzać do 240 st.C. Chleb przełożyć z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Zakwas na biały barszcz 123

kupuję gotowe zakwasy w znajomym warzywniaku. Święta to czas, kiedy zależy mi, aby stół zastawiony był przysmakami, które przygotowałam od początku do końca sama. Święta są dwa razy w roku, więc nawet leniuszki mogą się poświęcić ;) Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Najważniejsza jest czystość. Jeśli użyjemy niestarannie umytych naczyń i przyborów, wtedy zakwas spleśnieje(...)naszej pracy, ale pomyślcie o własnym zdrowiu. Czym różni się zakwas na biały barszcz od zakwasu na żurek?   Oba zakwasy różnią się rodzajem mąki, na bazie której je przygotowujemy. Zawsze jest to mąka razowa, lecz w przypadku białego barszczu - pszenna, a w przypadku żurku - żytnia. Mąka pszenna nadaje zakwasowi pewnej delikatności, a żytnia sprawi, że będzie ostrzejszy w smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 72

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :) Składniki: * 500 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 148

chleb według mojego pomysłu, więc dziś podsuwam pomysł na zielonkawy chleb z mielonym zielonym jęczmieniem. Oprócz koloru jęczmień nadaje też temu wypiekowi charakterystyczny zapach, który zanika po dwóch dniach. Jeśli dysponujecie większą ilością jęczmienia, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym - zachowa wtedy swoje właściwości, które traci po obróbce termicznej. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas(...)sezam) Rano Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny na zakwasie z jagłami 137

przepadają za kaszą jaglaną a dla tych co lubią kolejny pyszny posiłek. Polecam ten chlebek bo i szybki w wykonaniu, choć czeka się trochę to warto. Chleb pszenny na zakwasie z jagłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny 220

ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku, serwowanego w formie bufetu z wieloma różnymi ciepłymi i zimnymi potrawami na stole. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w szwedzkich piekarniach. No i chleb ten stał się tematem przewodnim grudniowej piekarni Amber . Czym się różni moja wersja od tej, na której się wzorowałem? Nie użyłem piwa, ani piwa wymieszanego(...)zauważyłem brzeczkę. Melasę zastąpiłem skrystalizowanym miodem. Dodałem też trochę mąki orkiszowej, a to dlatego, że, o zgrozo!, zabrakło mi mąki pszennej chlebowej. A z braku zakwasu pszennego dodałem jeden wyjściowy etap, w którym zakwasem żytnim zakwasiłem mąkę pszenną razową. Być może te wszystkie zmiany zaowocowały tym, że musiałem użyć więcej płynu, niż było to w przepisie oryginalnym. Na koniec

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy na Tang Zhongu 199

się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać.Składniki (na dwa bochenki(...)duże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masłaodrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno żytni codzienny 161

Przedstawiam moją wersje chleba pszenno- żytniego na zakwasie. Jest to zmodyfikowany przepis od mojej mamy. Piekę go juz dość długo i wychodzi zawsze. Hydracja myślę że może wynosić na logikę około 51 - 55% bo do pszennych i mieszanych chlebów dodaje mniej więcej tyle samo wody co i mąki. (dodadkowe 10% pochodzi z rozczynu ktore rozrabiam dzień wsześniej(...)godzinę w 180 stopniach. (nie chce mi się cudować z temperaturą). Ja robie tak że zakwas przewarznie aktywuje większą ilościa mąki (koło szklanki) i z reszty robie pizzerki lub bułki. (do zakwasu daję mąki pszennej 2 szklanki i połowe tego co mąki wody). Poniższy chleb troche za bardzo mi rozrósł na boki ....(kupiłam nową niską formę a chleb

Lubczyk i Wanilia
Chleb orkiszowo-żytni z sezamem i "Żona plantatora herbaty" 205

publikowałam przepisu na chleb według własnego pomysłu i że ostatnie przepisy na domowe pieczywo były związane z comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij(...)zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika, by mieć zakwas na następny wypiek, a resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb owsiany 147

pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do chleba..Takie gotowe mieszanki do chleba są naprawdę świetne..polecam..a także zapraszam do konkursu..można wygrać takie mieszanki.. mieszanka do wypieku chleba owsianego woda Sposób przygotowania w piekarniku: Wlać wodę[330 g/26oC].  Dodać zawartość małej oraz dużej torebki(...)zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy. Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka  [mąki : owsiana razowa, pszenna t 750, żytnia  t 720, naturalny zakwas  żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje

Moje domowe kucharzenie
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 205

razu wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z garnka na zakwasie przesypywany kakao 82

Przepis na chleb pochodzi z grupy na Fb Piekarnicza Brać. Chleb jest pyszny, ma sprężysty i aromatyczny środek oraz chrupiącą skórkę i najbardziej smakuje z masłem. Polecam do upieczenia. Chleb pszenny na zakwasie żytnim przesypywany kakao. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem 165

Dziś szybko, smacznie i zdrowo czyli karmimy zakwas dzień wcześniej a potem pieczemy chleb. Szybko?, sprawnie? no to zaczynamy? Chleb jest miękki, z chrupiącymi pod zębem pestkami słonecznika, idealny do kanapek. Zachęcam do upieczenia. Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie