Chleb na wodzie z ogórków - ale jak to :) A no tak to. Zainspirowany przepisem z bloga weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com. Moi domownicy choć przyzwyczajeni do chlebów na zakwasie z wielkim entuzjazmem przyjęli do jadłospisu ten chlebek. Pomimo, że drożdżowy jednak miąższ jest miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni. Proporcje : 400 g. mąki
apetytnapieczeniejeszcze dostępne ale w moim mieście nigdzie nie mogę iść znaleźć. Jeśli macie do nich dostęp wykorzystajcie ten prosty przepis na pyszne kanapki, polecam :) 4 kromki świeżego chleba na zakwasie puszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku
Mienta blogplanches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami i marmurowymi blatami
królestwo garówpicie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)Składniki;1 kg buraków,liście laurowe, kromka chleba razowego na zakwasie,ząbki czosnku,ziele angielskie,Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą, tak aby je pokryła. Dodajemy czosnek
Anioły w kuchnitaki chleb nawet miałam ochotę, bo bardziej wolę suszoną żurawinę niż rodzynki. Skórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam(...)Całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut - ciasto na tym etapie jest luźne, ale takie ma być. Po tym czasie dodałam kolejno : łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki zakwasu żytniego razowego. Wymieszałam łyżką, żeby składniki się połączyły i na koniec dodałam żurawinę. Najpierw ciasto wyrabiałam w misce, następnie przełożyłam na blat oprószony mąką i wyrabiałam ok. 3 minuty - ciasto
apetytnapieczenieKucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia". Więcej inspiracji w zakładce Pieczywo na zakwasie . Składniki: Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki żytniej razowej(...)godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien mieć gąbczastą strukturę, być napowietrzony i lekko kwaśny. Uwaga! Jeśli korzystanie z zakwasu aktywnego, który nie leżakował w lodówce, bo np. dopiero co go wyhodowaliście i od razu macie zamiar piec z niego chleb, należy pominąć powyższy etap i przystąpić do poniższej części przepisu
Nastoletnie WypiekanieJeżeli lubicie oliwki i chleby z wyrazistymi dodatkami, to ten chleb będzie wam smakował. Równie smaczny wychodzi z tego samego ciasta płaski chlebek - fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto(...)temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec
Stare GaryChleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;)Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem(...)zawsze jest ugotowany rewlacyjnie.Formowanie chleba zaprezentowane w tym przepisie nie jest obligatoryjne. Możesz uformować jak chcesz. Możesz uformować podłużny bhochenek w foremce, tak jak to zastosowałem w przepisie na czekoladowy Tang Zhong. Możesz zrobić rolki, tak jak w chlebie Hokkaido. A możesz po prostu do formek wkładać kule...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting
Grahamka, weka i kajzerkaInspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama, zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym
Grahamka, weka i kajzerkaInspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie(...)wody - wymieszałam. Ciasto jest lepiące, niezbyt luźne. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam 3 płaskie łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego i łyżeczkę drobnej soli. Całość wymieszałam i wyrobiłam tylko do połączenia składników. Przykryłam folią i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobiłam i odstawiłam
apetytnapieczeniechleb tutaj wyrasta powoli a potem pięknie rośnie i jest pieczony w garnku żeliwnym. Polecam ten sposób bo łatwiej można kontrolować czas wypieku a drożdże zakwasowe - dzikie - tak samo pięknie rozmnażają się i podniosą ciasto. Zabawa i obserwacja takiego procesu jest warta tego aby potem zjadać pyszny chleb, spróbujcie. Dodam także że w przepisie jest 1 g zakwasu(...)wiejski z ziarnami o ekstremalnie niskiej inokulacji 0.1% Nowatorska metoda której pionierem jest piekarz Yohan Ferrant i grupa dietetyków. Pokazuje nam że nie ilość zakwasu jest ważna ale jego aktywność i rozumienie procesu fermentacji ciasta. Chleb wiejski z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezdjęciu: woda z owocami po fermentacji, po prawej stronie "szef" Zakwas pszenny na fermencie owocowym. W tym zakwasie źródłem dzikich drożdży i bakterii mlekowych (mikroflory zakwasu) są owoce, zazwyczaj jabłka lub rodzynki. Najlepiej użyć jabłek sezonowych lub bio, takich które mają matową skórkę. Zamiast jabłek można użyć innych owoców, np. rodzynek, daktyli, ale również nie błyszczących i konserwowanych(...)zakwas jest gotowy do użycia. Zakwas przechowujemy w lodówce. Odświeżanie (karmienie) zakwasu najlepiej robić co ok.24 godziny. Ja, odświeżanie zakwasu robię wg. proporcji: 35 g zakwasu 56 g mąka pszenna typ 650 14 g mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000 35 g wody Otrzymuję 140 g zakwasu. Zazwyczaj biorę z tego 100 g do wypieku chleba, resztę
Przepisy na domowy ser i chlebProsty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)letniej wody łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać. Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę
Przepisy na domowy ser i chlebsól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek do podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Zakwas: – 1 szkl. żytniej mąki razowej – skórka chleba razowego (upewnijcie(...)się, że jest pieczony na zakwasie, inaczej rozczyn może spleśnieć) – 5 ząbków czosnku – 1 cebula – sól Wykonanie: Zakwas: Do szklanego (chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami odpowiedniego kamiennego) co najmniej litrowego naczynia wsypać mąkę i dodać odrobinę wody – rozmieszać. Dodać litr wody (przegotowanej!), zmiażdżony czosnek, posiekana cebulę i skórkę razowego chleba. Dobrze wymieszać. Naczynie przykryć lnianą ściereczką
Pociąg Do Kuchni