chleb zakwas - 500 przepisów (strona:4/34)

17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław 180

Podczas warsztatów Domowa piekarnia - chleb na zakwasie wrócicie do korzeni polskiej kuchni i nauczycie się wypiekać prawdziwy chleb na zakwasie! Artykuł 17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Żytni chleb na zakwasie 98

lądował w śmietniku a ja nie zrażając się niczym nastawiałam nowy zakwas i uczyłam się go. Po pierwszej udanej próbie było kilkadziesiąt kolejnych udanych prób i w ten sposób zrozumiałam zakwas a on zrozumiał mnie. Mieliśmy wtedy miłość. Zapomniałam na kilkadziesiąt długich miesięcy o zakwasie, o chlebie i doraźnie piekłam wypieki drożdżowe.  Mając tyle wolnego czasu uznałam za słuszne(...)pieczywa wykorzystasz 300 gram zakwasu, pozostała część to tzw. "matka", którą cały czas dokarmiasz by mieć gotowy zakwas na kolejny wypiek.  Ja niestety zamordowałam moją "matkę zakwas", gdyż wstawiłam piekarnik na 230 stopni zupełnie zapominając, że wewnątrz piekarnika ukryłam mój zakwas. W ten sposób na nowo przygotowuję zakwas. Im "starszy" zakwas tym szybciej wyrasta chleb.  Wypiek pieczywa

Mango Papaja
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 147

roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki   ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj, jeśli(...)piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu. ----- Podobne: Chleb z burakiem na zakwasie Buraki z papryką na zimę Chleb marchwiowy na zakwasie Okładka "Drogi do domu" Gabrieli Gargaś

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 217

Mówcie co chcecie, ale takiego chleba nie kupicie NIGDZIE! :) PAMIĘTAJCIE, ŻE ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE.  Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba. Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis  na zakwas chlebowy żytni  ⇦ tutaj. Chleb zawiera(...)wody  Po 5 minutach moczenia dodałam mąkę owsianą, nasiona chia... ... 70 ml wody i zakwas. Całość dokładnie wymieszałam łyżką. Masa na chleb będzie mokra, ale bardziej sucha niż w przypadków innych moich chlebów na zakwasie Foremkę o wymiarach 12cm x 20cm wysmarowałam masłem klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 124

znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga  Kuchnia Breni  mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa(...)Kucharskiego , a wypatrzyłam go na jego stronie na FB. Bardzo lubię siemię lniane, więc zakasałam przysłowiowe rękawy i wzięłam się do roboty, do czego i Was serdecznie zachęcam. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko!  Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym według

Kulinarne przygody Gatity
DOSKONAŁY CHLEB GRYCZANY, BEZ DROŻDŻY, MĄKI, BEZGLUTENOWY 206

naprawdę to można rzec iż to chleb z jednego składnika, z dodatkiem tylko wody i soli..., choć ja swój jeszcze wzbogaciłam o otręby, płatki i ziarna. Ten chleb to dla mnie pełne zaskoczenie i to pomimo tego , że mam bardzo duże doświadczenie z chlebami na zakwasie. To wręcz cud natury. Zakwas żytni i orkiszowy obserwuję już od kilku(...)kaszę. Niemniej te dwa dni sprawiają, że moja kasza pieni się i wzrasta tak samo jak zakwas. Tak upieczony chleb, ma cudownie chrupiącą skórkę i delikatny, wilgotny, sprężysty miąższ, co jest rzadkością przy chlebach bezglutenowych. To jeden z nielicznych chlebów bezglutenowych, który absolutnie się nie kruszy. Dodatkowo bardzo długo pozostaje świeży. Polecam bardzo gorąco, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni razowy na miodzie 135

rodukcj ę domowego chleba na drożdżach ,który r obi się łatwo i dość szybko, opanowałam niemalże do perfekcji . Przyszedł czas na podejście do chleba na zakwasie. Na pierwszy rzut poszedł chleb na zakwasie żytnim. Pierwszym wypiekiem się zachwyciłam, był wilgotny i z tym charakterystycznym lekko kwaskowym posmakiem. Niestety zniknął tak szybko, że nawet nie zdą ż yłam zrobić zdjęć . Musiałam(...)pachnie domowym chlebem na zakwasie, a tego ze skl e powej półki ju ż nie przynoszę. Dzisiaj podam Wam przepis na chleb żytni na miodzie.    CHLEB ŻYTNI NA MIODZIE  Składniki: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki żytniej typ 2000 (lub pszennej pełnoziarnistej) 500 ml wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soli

Bon appetit mon amie
Chleb na zakwasie 118

szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie) Zakwas: Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu należy go wcześniej przygotować. Do wykonania zakwasu z mąki żytniej razowej i wody potrzeba 5 dni. Wymieszać około 50 g mąki żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć(...)ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć

Bullio
Cała prawda o pieczywie, czyli jak wybrać to najlepsze 212

cięższe niż chleb biały o porównywalnych gabarytach. 3)Skórka powinna być twarda, może popękać w charakterystyczne rąby 4) Zwróć uwagę na datę ważności Chleb pakowany w foliowe torebki często ma dłuższy termin przydatności do spożycia i jest nafaszerowany chemią, może też spleśnieć po kilku dniach. Pleśń nigdy nie pojawi się na prawidłowo przechowywanym chlebie na zakwasie. Taki chleb wysuszy(...)chleb razowy żytni 43,8 1,2 6,3 39,9 7,9 831 / 196 chleb żytni jasny 42,2 0,9 4,7 43,0 6,1 845 / 199 chleb mieszany jasny 40,5 1,2 6,5 47,0 7,6 959 / 226 chleb pszenny jasny

Fit & Healthy Life
Chleb żytni na zakwasie przepyszny i prosty 92

upiec. Ten przepis odmienił moje zdanie o chlebie żytnim. Jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu do wyrośnięcia. Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek. Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby. Te pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne(...)okres się wydłuży. Jeśli lubicie mniej wypieczoną skórkę, to po 40 min pieczenia zajrzyjcie do chleba i sprawdzcie, czy taki kolor skórki Wam pasuje, jeśli nie to pieczcie dalej. My lubimy dość mocno spieczony chleb, więc pieczemy go dość długo. Drukuj Chleb żytni na zakwasie przepyszny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400g aktywnego zakwasu żytniego 600g maki żytniej (ja dałam

Mieszam w Garnku
Chleb z soczewicą na zakwasie 179

Składniki: Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego; 100 g letniej, przegotowanej wody; 100 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 150 g letniej, przegotowanej wody; 1 łyżeczka soli; 100 g zielonej soczewicy (nieugotowanej); Dodatkowo: 1 łyżka ziaren siemienia lnianego do posypania po wierzchu; Olej do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie(...)robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc). Soczewicę ugotować, odcedzić, pozostawić do wystudzenia

Gospodyni Miejska
Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym 147

się zrobić zakwas orkiszowy. Zakwas przygotowuje się podobnie jak zakwas żytni czy pszenny. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zakwas bulgotał już po 3 dniach, chyba dlatego, że jest po prostu bardzo ciepło. Zimą idzie to bardziej opornie i muszę kombinować aby zakwas osiągnął pożądaną temperaturę. Zakwas przygotowałam z tego przepisu . Na pierwszy rzut postanowiłam upiec bagietki orkiszowe. Pieczenie chleba na zakwasie(...)ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe piekłam w formach do bagietek. Bagietki orkiszowe Składniki: na 6 długich bagietek 400 g zakwasu orkiszowego

codojedzenia
CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE 125

Wrześniowa Piekarnia przedstawia chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Od kiedy zobaczyłam zaproszenie Amber wiedziałam, że hodowanie mojego zakwasu nie pójdzie na marne. Rzeczywiście, nie poszło. Chleb jest przesmaczny, bardzo wdzięczny w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych zdolności i zawsze się udaje. Jeżeli wahacie się nad pierwszym chlebem na zakwasie to uważam, że ten przepis na chleb z tartym jabłkiem jest(...)wrześniowej Piekarni chleb upiekli: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life Artykuł CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 304

Składniki: Zaczyn: 75 g aktywnego zakwasu żytniego; 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 75 g przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło(...)Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała

Gospodyni Miejska
Chleb z makiem 189

Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest najlżejszy, ale zawsze wyrasta(...)formie i jeszcze dodatkowo w piekarniku, ponad foremkę. Należy tylko zaplanować odpowiedni czas na aktywowanie zakwasu (6-8h), wyrastanie chleb (5-6h), pieczenie (1h), stygnięcie (+4h). Oryginalny przepis pochodzi od  Smakowity Chleb , przepis na zakwas od  Przepis na chleb Bochenek z foremki 10x30cm. 150 aktywnego zakwasu 150 gram mąki żytniej razowej 380 gram mąki pszennej

Czerwony Gupik

Proponowane wyszukiwania