chleb zakwas - 500 przepisów

Chleb na zakwasie 112

Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego chleba, ja oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować go jeszcze póki był ciepły. Z masełkiem(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/chleb-na-zakwasie/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('bc9d899aa4be7291ce83ddd2edad9165').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Chleb na zakwasie appeared first

dom-agi.pl
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 187

prowadzenie.Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenieWszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły, ja wrzucę tylko najważniejsze informacje.Aby wziąć udział w  akcji należy:opublikować na swoim blogu wpis na wypiek słodki lub wytrawny z użyciem zakwasu lub drożdżywe wpisie umieścić informacje, że bierzecie udział  w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" wraz(...)Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki aktywnego zakwasu

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie 229

chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy).               Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut.                Kroić całkowicie ostygnięty.Upieczony chleb powinien wydawac "gluchy" odglos

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE 142

http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać

w mojej kuchni
Litewski chleb na zakwasie. 161

Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę(...)godzin. Do zakwasu dodajemy szklankę ciepłej wody i dokładnie mieszamy,aby nie było grudek. Wszystkie suche składniki przekładamy do plastikowej, lub szklanej misy, w środku robimy wgłębienie i wlewamy wodę i zakwas. Wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki (nie dodajemy dodatkowej mąki). Ciasto będzie dosyć kleiste. Z otrzymanej masy odkładamy 3-4 łyżeczki dla następnego pieczenia chleba. Przygotowane ciasto

Kuchnia Łukasza
Chleb pszenny na zakwasie 156

najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam Każdy upieczony własnoręcznie chleb jest jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy…. ale ten chleb pszenny na zakwasie jest po prostu szefem wszystkich szefów Chrupiąca skórka i wspaniały miąższ tego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej(...)wysłużonego piekarnika. Największa męczarnia to czekanie aż chleb przestygnie….;) Tak w ogóle to chyba przestanę zaglądać na blogi specjalizujące się w chlebowych wypiekach… bo za każdym razem dochodzą kolejne pozycje na mojej liście do zrobienia…:)Chleb pszenny na zakwasieSkładniki:Zaczyn 1:6:5 1 cz / 34 g aktywnego zakwasu 100% hydracji6 cz / 204 g wody5

UgotujmyTo.pl
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 203

Uwielbiam ciężkie razowe chleby z ogromną ilością ziaren. Ten chleb próbowałam u Beatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby 272

zakwasowy i jeden drożdżowy.Do pojedynku wybrałam przepisy: drożdżowy z Moich Wypieków i zakwasowy od koleżanek z forum.Upieczone chleby zważyłam - każdy ważyl 1,2 kg, jednak chleb drożdżowy był zdecydowanie większy (na zdjęciu po prawej - dla pewności). Chleb na zakwasie jest bardziej treściwy, gęstszy, ten na drożdżach jest bardziej nadmuchany, może dlatego chleba na drożdżach można zjeść zdecydowanie więcej(...)kromkę.Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali chleb..... drożdżowy. Może to dlatego, że zakwasowy upiekłam wieczorem poprzedniego dnia a chleb drożdżowy był jeszcze nie do końca wystygnięty. W każdym razie dla mnie wybór był zaskoczeniem. Ale i tak i tak będę "zmuszała" rodzinę do chleba na zakwasie a siebie "katowała" pieczeniem jednego bochenka przez cały dzień

Z butelką mleczka w tle
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 251

Chleb razowy ze sklepu jakoś mi nie podchodzi, ale jak pomyślę, że z prawdziwym razowcem ma niewiele wspólnego to nie ma się co dziwić. Upieczony w domu chleb razowy na zakwasie to kwintesencja zdrowia, a jeśli przepis pochodzi od Tatter, to dodatkowo mamy też kwintesencję smaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku.400(...)zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem

Z butelką mleczka w tle
Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 219

mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) -  500 g zakwasu z mąki razowej -  20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj mąkę i sól. Wyrób do jednolitej masy. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już dość(...)drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb.  Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw ponownie na około 30-40 minut.   Piekarnik nagrzej do 230° termo obieg. Włóż chleb i piecz 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie

Pasje Jolki
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami 173

Zapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam

Monia miesza i gotuje
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 157

przepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z tego przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany(...)znakomitej strony o pieczeniu chleba Moja Piekarnia. Jeżeli ma ktoś pytania dotyczące pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb.składniki340 g zakwasu żytniego190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas)120g mąki pszennej typ 550120g mąki pszennej o wyższym typieokoło 240 g letniej wodyokoło 15 g soli

Stare Gary
Chleb razowy na zakwasie 164

Przepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki(...)minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego.Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka

Kulinarne przygody Gatity
Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 206

niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się(...)nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym etapie konieczny będzie zaczyn zrobiony z naszego zakwasu żytniego. Będą potrzebne: -150 gram żytniego zakwasu -150 gram mąki żytniej TYP720 (taka sama jak do użytego zakwasu) -150 ml ciepłej wody (temperatura

BaRepas
Wiejski chleb francuski na zakwasie 194

cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia, a pochodził on z bloga Bea w kuchni. W oryginalnym przepisie była mąka pszenna(...)żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się ociągał z prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn

Kulinarne przygody Gatity