Dawno dawno temu, w początkach tego bloga zamieściłem przepis na chleb cebulowy na zakwasie z automatu. Nawet nie pamiętałem o tym, przypadkiem wyguglałem ten wpis szukając czegoś w necie :) Swoją drogą te moje pierwsze wpisy były tak suche i nijakie, że aż dziwię się, że komukolwiek chciało się to czytać :) Ale nie o tym mowa. Znaczy się pomyślałem(...)uduszenia cebuli Zacznijmy od uduszenia na malutkim ogniu cebuli. Musi się nam ładnie zeszklić. Jak się zeszkli to wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia. A potem wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski i mieszamy. Ciasto będzie dość klejące się więc dobrze by było użyć miksera z hakiem. Ewentualnie maszyny do chleba żeby nam wyrobiła ciasto. Jak mamy mikser to mieszamy około
Marder&Marder Manufacturegulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor(...)czekamy aż tłuszcz się wytopi. W tym czasie kroimy w kostkę wołowinę, a pozostałe składniki na mniejsze kawałki. Gdy słonina się wytopi dodajemy mięso, aby się podsmażyło, a potem cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę
Marder&Marder Manufacturecebula 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej ,gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka miodu sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , wtedy jajko, będzie pod mąką i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić, automatem do chleba
Ogrodnik w podróżypyszny wiejski chleb, a kiedy wróciłam i wysiadłam z auta wyrósł koło mnie śliczny maślaczek ;) Oczywiście plany śniadaniowe uległy zmianie, a po piętnastu minutach buszowania pomiędzy sosenkami miałam to, co na zdjęciu :) Wystarczyło ;) Maślaki to moje ulubione grzyby do jajecznicy :) Krótka instrukcja wykonania:Składniki (2 porcje):- maślaki- 4 -5 jajek- łyżka masła- sól- opcjonalnie: mała cebula, pieprzPrzygotowanie:1. Maślaki obieramy(...)cebulkę). Delikatnie solimy i porządnie podsmażamy kilka minut.3. Wbijamy jajka i jeszcze raz solimy. Smażymy dopóki jajka się nie zetną.Prosta sprawa, a ile radości - zwłaszcza z pysznym, świeżym chlebem ;)A na zdjęciu fragment polowych warunków, w jakich powstała moja jajecznica... Butla z gazem i palnik, drewniany stół (hand made by M.) i nie za młode, nie za piękne krzesełka
Kraina Tysiąca Smakównajlepsze – każdy może doprawić go inaczej, pod swój smak, ale zawsze wychodzi dobry Składniki: Chleb: 500g mąki 250ml ciepłej wody 7g suchych drożdży / 40g świeżych 40ml oleju szczypta soli szczypta cukru do zaczynu drożdżowego Masło ziołowe: 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli świeży koperek, bazylia, pietruszka sól Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy drożdże i pół łyżeczki cukru
Taste and Cookoraz boczkiem i wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g wątróbek drobiowych 2 marchewki pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe Galeo 5 ziarenek ziela angielskiego cebula 2 jajka kajzerka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego
Smaki Na Talerzuidealna na zimę. W lecie podam ją lekko ciepła. Pasuje do niej kromka dobrego, żytniego chleba i nic więcej już nam nie trzeba... Posiłek idealny. Zupa z ciecierzycą i ziemniakami 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku
sierotka maRysia w kuchniplastry, delikatnie rozbić. Obsmażyć z obu stron na łyżce tłuszczu. Odłożyć, na patelnię wrzucić piórka cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić całość razem z polędwiczką. Sos zagęścić mascarpone oraz mąką wymieszaną z wodą. Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem albo świeżym chlebem
Magiczne Życie Martymoich zup z tego tygodnia. A z propozycji Marzeny? Bardzo chciałbym spróbować cebulowej w chlebie ! I sam nie wiem, czy bardziej jestem ciekawy zupy, czy naczynia ;) Składniki: ćwiartka kurczaka (lub 3 udka) 1 i 1/2 litra wody 250 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka suszonej mięty
zadanie-gotowanietortilli podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno: sałatę, pomidory, cebulę i mięso. Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się
Kulinarne przygody Gatitypokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa. Roztopić masło i oliwę w garnku. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić i wrzucić resztę warzyw. Smażyć jeszcze chwilę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować. Podawać z chrupiącym chlebem lub makaronem. Artykuł KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyWystępuje w dwóch smakach z Cebulką i jabłkiem oraz z Ziołami ogrodowymi. Wspaniale pasuje do chleba jak również do okraszenia różnych dań takich jak np. pierogi, ziemniaki itp. pasuje również do przygotowania innych potraw. Smalczyk z cebulką i jabłkiem, ma i dealnie dopasowany smak cebuli i delikatny posmak jabłka. Smalczyk z ziołami ogrodowymi jest b ardziej delikatny, idealny dla amatorów
Kulinarne życiePoezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3 Składniki 1,5 kg świeżego boczku 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku) 1 kg słoniny 700 g cebuli 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 2 większe winne jabłka Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenmożna ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba i ta najlepiej smakuje po kilkugodzinnym "leżakowaniu" w lodówce. Składniki: 150 g twarogu półtłustego (u mnie mazurski) 2-3 łyżki mielonego serka śmietankowego 1 duża łyżka masła 1 cebula drobno posiekana 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty
Kuchnia Prezydentowejpieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniaobrać, pokroić w cienkie paski. Olej wylać na patelnię, rozgrzać. Na rozgrzany olej wsypać pokrojoną cebulę i podsmażyć tak , aby się zeszkliła. Następnie dodać kaszankę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Gdy nasza kaszanka jest już gorąca, zdjąć z ognia i podawać z kromką chleba. Doskonale smakuje też z ciepłą herbatą. Można ją podawać np. na kolację lub do obiadu
Przepisy i porady kulinarneusunąć ości, skórę i mięsko widelcem pognieść w misce dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę, ogórki małosolne, koperek do smaku dodać pieprz mielony, oliwę i dobrze wszystko połączyć schować do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły najlepiej nam smakuje z razowym chlebem posmarowanym masłem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCaponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone
Kulinarne przygody Gatityciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu 2 białe kiełbasy 150g wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo
Ze smakiem i z pasją