tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta z fasoli to pyszne smarowidło do chleba i surowych warzyw. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako dip. Pasta z fasoli Składniki: ok.½ l 150 g ugotowanej białej fasoli 1 duże awokado 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól
codojedzeniagrzybków , abym mogła zasmakować ich choć raz do roku.Takie grzybki możemy podawać z ziemniakami lub z chlebem,ja to wprost z patelni je wyjadam bez dodatku ,więc podzielę się moim przepisem z domu na te leśne pyszności. Grzyby ok.1 litra 1 duża cebula przyprawa maggi posiekany czosnek Szczypta tymianku sól i pieprz 1 łyżka smalcu 1 szkl.kwaśnej śmietany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimałym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru razem z pęczakiem i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru
Czerwień i błękitŚwietny i na ciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 150 g (2 szt) cebuli 4 duże ząbki czosnku 1 jajko surowe pęczek szczypiorku 1 łyżka posiekanego estragonu
Stare Garyzabek czosnkuKalafior obrac z lisci i wyciac glab,odzielajac tylko rozyczki,pociete na mniejsze kawalki.Dolozyc do cebuli z czosnkiem i mieszajac podsmazyc kilka minutpodlac bulionem i mlekiem kokosowym,tak by przykryc kalafiora .Gotowac do miekkosci okolo 15 minut.w miedzyczasie kromki chleba tostowego pokroic w kostke i podsmazyc na rumianogdy kalafior jest miekki zupe zblendowac.Doprawic do smaku sola,pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowywać ją raz w tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowegookoło 100 g koncentratu pomidorowego3-4 listki laurowe6-8 ziaren
UgotujmyTo.plUwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepieSkładniki:5 jajek1 makrela1 cebula czerwonasól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy, dodajemy do jajek, czerwoną cebulę
Z Majeczką w kuchniSmalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób
Walijskie Pichcenieniejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie. Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówkimajeranekostra papryka2 cebulesuszone grzyby150g pieczarekolej Zalewa: 3 łyżki magi(...)miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron. Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. Warstwy układać do wyczerpania składników. Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt
Walijskie Pichceniełopatki 3 jabłka średniej wielkości ( najlepiej winne – słodko kwaśne ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką(...)ładny kształt . Zrazy obsmażamy na smalcu z obu stron , żeby porządnie się zrumieniły , dzięki temu sos nabierze smaku . Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( ja dodaję ze skórką ) , cebule , czosnek , miód , majeranek , sól , pieprz i cydr . Nie mieszamy , przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po tym czasie zraziki są gotowe . Smacznego
Ogrodnik w podróżymojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki(...)szklanki koncentratu pomidorowego (u mnie domowa salsa pomidorowa-paprykowa) 4 pomidory suszone 1 pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu oliwa do polania czerwona cebula do serwowania pasty Siemię lniane gotować w 1 i 1/2 szklanki wody przez 3 minuty. Ryż ugotować do miękkości. Siemię lniane, ryż i pozostałe składniki umieścić w malakserze, zmielić wszystko
moj przepis naPorcje 4 Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata(...)miodu płynnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy
Wędrówki po kuchniProste i smaczne danie z piekarnika, które samo się robi. -- Skład: schab 1 kg, kapusta kiszona 0,5 kg, 4 cebule, 4 z. czosnku, 100 g
chleba naszegoSałatka łatwa w przygotowaniu i może być podawana na każdą okazję. Skład: makaron 500 g, 3-4 jajka, 2 cebule, marchew, 3 ząbki czosnku, 6 plastrów
chleba naszegoBardzo smaczna propozycja na długi weekend, jest pyszna i zdrowa. Warzywna sałatka, na bazie makaronu z domowym majonezem. Potrzebujemy op.makaronu, słoiczek majonezu, szczypiorek, rzodkiewki, groszek
chleba naszego