chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:76/218)

Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 224

blacie, przetnijcie na pół i wyciśnijcie je do cna. Lubię używać czerwonej pomarańczy bo nadaje rybie delikatny, różowy kolor, ale jeśli takiej nie macie, może być i klasyczna pomarańcza. Cebulę pokrójcie w jak najcieńsze plasterki, pomieszajcie z rybą. Popieprzcie całość i zalejcie sokiem z cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Ja lubię ostrzejsze ceviche(...)zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza bałtyckiego 3 limonki 1 duża cytryna 1 czerwona pomarańcza 1 średnia czerwona cebula pół papryczki chili, bez nasion pół czerwonej słodkiej papryki pół ogórka wężowego

Karo in the Kitchen
Surówka z kapusty i świeżych ogórków 167

ogórki ucieramy na grubych oczkach, paprykę, cebulę, szczypior kroimy,  fasolę i  groszek płuczemy i odsączamy na sitku. Wszystkie składniki łączymy razem w misce dokładnie mieszając. Potem przekładamy warstwowo do misek i serwujemy uprzednio schłodzone. Przy okazji powstał jeszcze kolorowy twarożek w łódeczkach  twarozek... Warto również upiec sobie pyszny   chleb...   Smacznego

chleba naszego
Syryjskie chlebki cebulowe 146

piekarnik do 200 C. W misce wymieszać posikaną cebulę z kminem rzymskim, kolendra i miętą. Posmarować chlebki oliwą z oliwek, posypać równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło.   źródło,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Kulki ziemniaczane z serem 370

Kulki z gotowanych ziemniaków, z dodatkami, to dobra propozycja na przystawkę lub na obiad. -- Skład: gotowane ziemniaki, ser żółty, cebula, jajka, zielenina, sól, pieprz, bułka tarta

chleba naszego
Surówka kapuściana z papryką 245

Pyszna i efektowna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję: grill, obiad, kolacja... -- Skład: pół główki kapusty, pół cebuli, pół główki czosnku, 3 x po pół

chleba naszego
Kotlety jajeczne 130

Proste, smaczne i popularne danie z baru mlecznego. -- Skład: jajka gotowane 9 szt., jajka surowe 2 szt., pęczek koperku, cebula,5 łyżek bułki tartej i 4

chleba naszego
Surówka z białej kapusty... 146

Pyszna surówka na bazie białej kapusty, dobra na każdą okazję.  -- Skład: kapusta biała, papryka żółta i czerwona, cebula czerwona, marchew,  domowy majonez, przyprawy tj

chleba naszego
Surówka błyskawiczna na grilla i nie tylko. 1816

Błyskawiczna surówka, którą serwujemy do wszystkiego. Potrzebujemy tylko główkę młodej kapusty, ogórka szklarniowego, cebulę,  4 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki

chleba naszego
kotlety z grochu 151

Coś na odmianę zamiast mięsa :) Bardzo pożywne kotlety z grochu. Gotujemy groch... Oprócz grochu potrzebujemy jajka, cebulę, przyprawy... Cebulę podsmażamy i dodajemy z jajkami i przyprawami

chleba naszego
Kapuśniak 219

treściwy, bo w zasadzie z spora miska z grubą pajdą chleba posmarowanego masłem wystarczy za cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć(...)minut pod częściowym przykryciem. 3. Warzywa pokroić w kostkę -ziemniaki i marchewkę w grubą, resztę warzyw w drobną i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, następnie dodać grzyby z cebulą oraz kapustę kiszoną, wsypać sól i cukier. Gotować 30 minut lub do momentu aż kapusta zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. 4. Na suchej patelni uprażyć mąkę na złoto, przesypać

Kuchnia Prezydentowej
Świeżyna w słoju. 164

ogniu pod przykryciem do miękkości. Jeżeli płynu będzie za dużo zdejmujemy pokrywkę aby woda trochę odparowała. Około 10 minut przed końcem gotowania do naszego mięska dodajemy wszystkie przyprawy, smażoną cebulę i smalczyk ze skwarkami. Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy aby się nie przypaliło. Do wyparzonych słoików nakładamy mięso i dodajemy tłuszczyk z sosikiem który nam powstał podczas gotowania. Słoiki zakręcamy(...)Odkładamy do ostygnięcia w temp. pokojowej około 12 godz. następnie chowamy do lodówki na okres 5-7 dni. Po tym czasie można się zajadać . Można jeść na zimno z chlebem i małosolnym ogóreczkiem do tego 100 g dobrej wódeczki :) lub na gorąco z młodymi ziemniaczkami. Tak najlepiej mi smakuje. Serdecznie polecam. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Warzywniaki 274

pisałam, że do domowego pieczywa mam ogromną słabość. Po prostu uwielbiam zapach drożdży, aktywnego zakwasu czy też świeżo wyciągniętego z pieca bochenka chleba. Odkąd pierwszy raz upiekłam domowe bułki, moja przygoda z pieczywem nie ustaje. Wciąż szukam, kombinuję i wymyślam nowe przepisy. Dzisiaj jeden z nich. Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :)     Składniki(...)drożdży świeżych 150 g ciepłej wody 100 g letniego mleka 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli   Nadzienie: 1/2 cebuli 1 łyżka oleju rzepakowego 50 g kaszy jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 młodego ogórka zielonego sól, pieprz do smaku   Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek     Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Grissini z solą i nasionami 156

smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp.Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona w roku 1679 w miejscowości Lanzo Torinese. Piekarz Antonio Brunero, pod kierunkiem miejskiego lekarza Teobaldo Pecchio, wymyślił grissini dla króla Wiktora Amadeusza II, który będąc w złym stanie zdrowia mógł strawić jedynie okruchy chleba. Karol Feliks, król Sardynii, tak bardzo

Grahamka, weka i kajzerka
PROSTA PASTA TUŃCZYKOWA Z RYŻEM 149

ryż oraz jajko. Kukurydze odsączamy z zalewy. Tuńczyka również odsączamy z sosu. Do wystudzonego ryżu dodajemy kukurydzę, cebulę, pokrojone w kostkę jajko i posiekany szczypiorek lub koperek. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tuńczyka i mieszamy do wymieszania się składników. Podajemy z chlebem

Kuchnia w oparach
Szprotki w serze 126

Super dodatek do chleba własnego wypieku.  Składniki: 25 dag lekko kwaśnego sera 1 puszka wędzonych szprotek w oleju ½ szklanki śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 biała cebula Wykonanie: Utrzeć dokładnie ser ze śmietaną, dodać rybę, posiekaną cebulę i przyprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać widelcem i przenieść na gęste sito, przykryć talerzykiem, obciążyć i pozostawić w chłodnym

Tradycyjna Kuchnia
Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 130

Składniki 3 papryki (żółta, 2 czerwone) średniej wielkości dynia piżmowa duży słodki ziemniak 2 łyżki oleju rzepakowego cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 12% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, papryka słodka Do ozdoby podpieczone na suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju

wysmienity
Sałatka makaronowa 284

Sałatka makaronowa z jajkiem, cebulką, groszkiem, fasolką i domowym majonezem. Bardzo fajna sałatka, która powstała przy okazji. Potrzebujemy około 300-500 g ugotowanego  makaronu i

chleba naszego
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 160

niewielkie kawałki. W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi . A z czym Wy najbardziej lubicie zajadać tatar? Smacznego! Artykuł Pomidorowy tatar (wegański

Lamarida.pl
Fasolka po bretońsku 231

była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne

Basia w kuchni
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 234

Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z dorsza – 200 g * ziemniaki – 150 g * dojrzałe pomidory – 2 szt * papryka czerwona – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 5 ząbków * papryka słodka – 1 łyżeczka * sól, pieprz

Ostra na Słodko
Najlepsza sałatka z tuńczyka 3193

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy

My Chcemy Jeść
Sałatka z ogórkiem i rukolą 184

Sałatka na kolację do małej kromki chleba...Mnie wystarczy.                                 Pożywią się też ewentualnie niespodziewani goście :) Składniki : 2 zielone małe ogórki garść rukoli  3 ugotowane jajka ser mozzarella w kulkach ewentualnie czerwona cebula Przygotowanie : Rukolę umyć, osuszyć, lekko rozdrobnić Jajka, ser i ogórki

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane skąpane w grzybowym sosie 165

kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko

Smakowy Raj
Smarowidło babuni 4147

Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie! Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.  Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść

Pyry na Gaz
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 154

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops

Bon Appetit Małgorzaty
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 154

kolorowy pieprzszczypta gałki muszkatołowejsól morska1 łyżka masłakilka kropel oliwy4 plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej  cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością

Food Square