inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 6 szklanek rosołu drobiowego 2 marchewki posiekane(...)przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wyłóż na tackę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij pulpeciki i przełóż
Niedzielny kucharzdokładnie nie wymiesza. Po ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie słodka i miękka. Składniki (na 12 cebularzy):500 g mąki krupczatki 50 g świeżych drożdży250 g ciepłego mleka 1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Przygotowanie chleba: Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i 2 łyżkami mąki(...)średnicy 15 - 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz z cebuli i maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę na podrośnięcie, tak aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości.Nagrzej piekarnik do do temperatury 200 °C. Wstaw blachę z cebularzami i piecz
Grahamka, weka i kajzerkanajzdrowiej tłoczonego na zimno, ale może być zwykły ) farsz : 2 duże cebule 3 kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę
Ogrodnik w podróżydużą popularnością choć pieczarek było w nich jak na lekarstwo! Szara masa z mnóstwem cebuli. Nie przypominam sobie aby były zapieczone z serem. O mozzarella to nawet nie słyszałam! Jak się domyślacie moje zapiekane bagietki zawierają mnóstwo pieczarek i mozzarella. Nie lubię objadać się chlebem ale za to lubię jeść to co na nim jest. Zamiast tradycyjnego ketchupu proponuję pieczone(...)pieczarek 2 szalotki 30 g masła 1 łyżka natki pietruszki sól i pieprz do smaku 120 g mozzarella killa koktajlowych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano Cebulę pokrój w cienkie krążki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli wyjmij na talerz. Na tą samą patelnię wrzuć pieczarki. Smaż na dużym ogniu, mieszając
codojedzeniaciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki(...)letniej wody 20 g świeżych drożdży 2 ,5 łyżeczki soli morskiej 1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej 1 łyżka cukru dodatkowo: 50 dkg pieczarek 2 cebule sól, pieprz Świeże drożdże zasypać 1 łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki wody i wymieszać, odstawić na kilka minut.Do dużej miski [ około 5 l , a nawet większej] wsypać mąkę wymieszaną
Moje domowe kucharzeniePyszna domowa sałatka jajeczna, którą możemy serwować na różne okazje. -- Skład: 12 ugotowanych jaj, por, cebula czerwona, papryka, marchew, czosnek, sól, pieprz, majonez. Majonez: 2 szkl
chleba naszegoSuper śledzie na obiad i nie tylko w piątek, ale for ever... -- Skład: śledzie z oleju, cebula, jabłko, śmietana 18%, majonez, sól, pieprz, zielone... Majonez
chleba naszegoPyszna surówka do obiadu i nie tylko. Skład: marchew 6 szt., jabłko 3 szt., cebula czerwona 1 szt., łyżeczka cukru, szczypta pieprzu, szczypta soli, do
chleba naszegoEfektowna w wyglądzie i smaku surówka na każda okazję. Potrzebujemy kapustę, paprykę, cebulę, ogórek szklarniowy, marchewkę, kukurydzę, zielone, majonez, sól, pieprz, tarkę i jakieś zioła :)
chleba naszegoDelikatne mięso drobiowe dobrze przyprawione, w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Smakowite drobiowe szaszłyki mogą być delikatną kulinarną ozdobą każdego grilla, bardzo łatwo się
chleba naszegojajek w temperturze pokojowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki) 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry 200 g bułki tartej (kupnej lub domowej np. z chleba pełnoziarnistego) + więcej do obtoczenia falafeli sól, pieprz trochę(...)włóż do niej 8 jajek. Gotuj je przez 10 minut (lub 5 jeśli wolisz miększe), następnie odcedź i zalej zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na małej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Teraz
Chilli Czosnek i Oliwaporcje : 2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 1000g) 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę
Dietologmega pyszne! SKŁADNIKI : * tajski ryż jaśminowy – 400 g * świeże, oczyszczone krewetki – 200 g * japoński chleb tarty Panko – 1 garść * pomidor – 2 szt * czerwona,żółta i zielona papryka – po 0,5 szt * mini kukurydza – 5 szt * biała cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * jajko – 1 szt * świeża kolendra – 1 gałązka * brązowy
Ostra na Słodkopstrągiem, kukurydzą oraz ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili * 1/6 łyżeczki papryki w proszku * 4-5 łyżek serka fromage
Klasyka Gotowaniaprzed obiadem to sama wyciągnęła talerz i zażądała porcji. ps. Mina Gabi, jak dostała samą fasolę z chlebem na obiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów (lub słoik suszonych pomidorów w zalewie, a olej użyć do smażenia tego dania) łyżka
greenscarf