ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki(...)letniej wody 20 g świeżych drożdży 2 ,5 łyżeczki soli morskiej 1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej 1 łyżka cukru dodatkowo: 50 dkg pieczarek 2 cebule sól, pieprz Świeże drożdże zasypać 1 łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki wody i wymieszać, odstawić na kilka minut.Do dużej miski [ około 5 l , a nawet większej] wsypać mąkę wymieszaną
Moje domowe kucharzeniePyszna domowa sałatka jajeczna, którą możemy serwować na różne okazje. -- Skład: 12 ugotowanych jaj, por, cebula czerwona, papryka, marchew, czosnek, sól, pieprz, majonez. Majonez: 2 szkl
chleba naszegoSuper śledzie na obiad i nie tylko w piątek, ale for ever... -- Skład: śledzie z oleju, cebula, jabłko, śmietana 18%, majonez, sól, pieprz, zielone... Majonez
chleba naszegoPyszna surówka do obiadu i nie tylko. Skład: marchew 6 szt., jabłko 3 szt., cebula czerwona 1 szt., łyżeczka cukru, szczypta pieprzu, szczypta soli, do
chleba naszegoEfektowna w wyglądzie i smaku surówka na każda okazję. Potrzebujemy kapustę, paprykę, cebulę, ogórek szklarniowy, marchewkę, kukurydzę, zielone, majonez, sól, pieprz, tarkę i jakieś zioła :)
chleba naszegoDelikatne mięso drobiowe dobrze przyprawione, w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Smakowite drobiowe szaszłyki mogą być delikatną kulinarną ozdobą każdego grilla, bardzo łatwo się
chleba naszegojajek w temperturze pokojowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki) 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry 200 g bułki tartej (kupnej lub domowej np. z chleba pełnoziarnistego) + więcej do obtoczenia falafeli sól, pieprz trochę(...)włóż do niej 8 jajek. Gotuj je przez 10 minut (lub 5 jeśli wolisz miększe), następnie odcedź i zalej zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na małej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Teraz
Chilli Czosnek i Oliwaporcje : 2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 1000g) 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę
Dietologmega pyszne! SKŁADNIKI : * tajski ryż jaśminowy – 400 g * świeże, oczyszczone krewetki – 200 g * japoński chleb tarty Panko – 1 garść * pomidor – 2 szt * czerwona,żółta i zielona papryka – po 0,5 szt * mini kukurydza – 5 szt * biała cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * jajko – 1 szt * świeża kolendra – 1 gałązka * brązowy
Ostra na Słodkopstrągiem, kukurydzą oraz ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili * 1/6 łyżeczki papryki w proszku * 4-5 łyżek serka fromage
Klasyka Gotowaniaprzed obiadem to sama wyciągnęła talerz i zażądała porcji. ps. Mina Gabi, jak dostała samą fasolę z chlebem na obiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów (lub słoik suszonych pomidorów w zalewie, a olej użyć do smażenia tego dania) łyżka
greenscarfskrapiamy sokiem z limonki. Widelcem rozdrabniamy na pastę, w paście mają być kawałki awokado. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pomidora, kolendrę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i pozostały sok z limonki. Mieszamy. Można do tego podać krakersy, chipsy, nachosy, dobry chleb, wyjeść łyżką, zawinąć w tortillę… Wszystko można. Post Guacamole pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenJest to jeden z naszych ulubionych smarowideł do chleba. Ważne, aby makrela była świeża i kupiona w zaufanym sklepie. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut. Potrzebujesz 1 średnia makrela 1 cebula 1 ugotowane na twardo jajko pół jogurtu naturalnego pieprz Przygotowanie: Obraną makrelę wrzuć do malaksera, dodaj cebulę, jajko jogurt. Całość zblenduj Dopraw do smaku. Smacznego
Kukuleczkischabowe albo pasztet. Oprócz soi dodaje do niego kilka warzyw i powstaje pyszny dodatek do chleba. Bezglutenowy pasztet sojowy z okary Składniki: okara z 400g soi 2 duże marchewki (ok. 350g) duża pietruszka (ok. 170g) 2 średnie cebule 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka majeranku
wegujemykarkówkę. Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada. Idealnie pasuje do chleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad. 1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy: sól, papryka, pieprz, curry 1 garść majeranku 1 listek laurowy (pokruszony) Dodatkowo: 1,5 szklanki czerwonego
Di gotuje