chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:72/218)

Roladki drobiowe 139

dwie porcje: 0.5 opakowania Mieszanki Chińskiej Hortex 2 duże pojedyncze filety z kurczaka ok 10 liści sałaty masłowej 4 garści grzanek 6 dużych rzodkiewek 1 mały pomidor 2 plastry cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy 1.5 litra bulionu drobiowego wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy(...)posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki. Grzanki wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na 1,5cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy plastrami czerwonej cebuli. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Słonina wędzona-konserwowa 212

SUROWIEC -słonina wędzona bez skóry/surowa SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól morska 22 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -czosnek świeży 8 g/kg -cebula suszona rozdrobniona w

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka serowa z parówką w 5 minut. 194

Fajna szybka sałatka, która czeka sobie w lodówce na dobrą okazję. Jak został nam makaron z obiadu, to tylko musimy dodać kilka rzeczy i będzie sałatka

chleba naszego
Pyszna surowa surówka. 141

Smaczna, męska, ostra, wyrazista, świeża, kolorowa, zwykła. Przygotowujemy warzywa: burak, marchew, por, papryka, cebula, czosnek. Przyprawy: olej, ocet, sól, pieprz, cukier, majeranek Ucieramy buraka i marchew

chleba naszego
Pasztetowa swojska-wędzona 293

SUROWIEC -1,3 kg wątroby -0,700 kg serca (dwa serca) -1,5 kg boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
ryż z mięsem 130

Szybki dobry obiad dla każdego :) Dwie szklanki ryżu, pół kg mielonego mięsa, cebula, czosnek...przyprawy :) Mięso smażymy z cebulą i czosnkiem, jak mamy paprykę to dorzucamy

chleba naszego
pierogi z mięsem 156

Dobry obiad :) dla każdego :) Ciasto: mąka, sól, jajko, woda :) Farsz: mięso mielone, cebula, czosnek, pieprz, sól...:) Wałkujemy, wycinamy... Robimy kulki mięsne... Lepimy... Gotujemy 2-3 min

chleba naszego
Filety Makreli Graal z salsą i roszponką 137

1 puszka Makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal 1 pomidor 1/4 cebuli gałązka bazylii 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz pieprz ziolowy oliwa garść

Gotowanie jest łatwe
Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka 128

zawsze była jakaś zupa na obiad . Mój małżonek lubi drobić chleb i wrzucać do zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek(...)rosołu. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, po czym dodaj kurki, zieloną fasolkę i pokrojonego w krążki pora. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę mung i kawałki mięsa z kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Podaj z chlebem. Spara Spara

codojedzenia
Szakszuka domowa. Najpyszniejsze wegetariańskie śniadanie na chłodne poranki. Zdrowa, energetyczna, kolorowa. 185

owocami, może to być miseczka 5-ciu kasz z białym serem i olejem lnianym tłoczonym na zimno , może to być jajecznica lub jajka gotowane na miękko z kromeczką domowego chleba żytniego na zakwasie , wszak za płotem chodzą szczęśliwe kury i znoszą dla nas szczęśliwe jajka. Tak więc pomysłów na pyszne, zdrowe, a co najważniejsze szybkie śniadania jest co nie miara(...)najlepiej prosto z patelni, a pozostałości wylizujemy lub "kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne cudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka).     Szakszuka domowa.   Składniki: 2 jajka od szczęśliwych kurek 2 większe pomidory 1 większa cebula 2 ząbki czosnku garść pietruszki garść ulubionych ziół (u mnie

Naturalna Kuchnia
Cebulowa tarte flambée 138

karierę zrobiło w XVIII i XIX wieku. Podstawowa wersja to ciasto z cebulą, boczkiem z dodatkiem crème fraîche lub sera fromage. Znane są również jego odmiany np owocowa z jabłkami i cynamonem, leśna (gdy dodamy grzyby) lub z różnymi odmianami sera. Legendy głoszą, że gdy pieczono chleb (w piecach opalanych drewnem) na samym początku piec był zbyt gorący by dokonać(...)końcowy i co za smak. Do przygotowania 1 flammkuchen potrzebujemy: 125 g mąki (u mnie bezglutenowa) 2 łyżeczki oliwy 50 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2-3 czerwone cebule 100 g crème fraîche 1 żółtko świeżo mielony pieprz sól W misce umieszczamy mąkę, oliwę, sól, żółtko oraz wodę. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na ok 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Zupa pomidorowa z makaronem 132

minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku

Czerwień i błękit
Kaczka w sosie pieczarkowym 125

trochę poznański obiad kaczka w sosie i do tego pyzy i buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań. 4 nogi z kaczki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich

wesoła kuchnia
Pasztet z bobu i cukinii 240

kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej

Jaglusia
KAPUŚNIAK MAZURSKI 184

paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę. Zupę okrasić słoniną z cebulką, doprawić solą do smaku. Do porcji kapuśniaku dodawać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z chlebem

Przepisy kulinarne babci Antoniny