Leczo to pomysł na warzywny, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki. Składniki na 3 słoiki 1 l: 2 kabaczki (np. mały(...)duży lub dwa średnie) 4-5 lasek kiełbasy 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 pomidory malinowe 2 średnie cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Kabaczka umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić kabaczka w grubszą kostkę. Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać
Ugotowaćgroszek, fasolkę, cebulę wg uznania. Wszystko razem łączymy ze sobą w misce i twarożek już jest gotowy. Dla uatrakcyjnienia ozdabiamy zieleniną i innymi dodatkami. Jeżeli mamy duże ogórki, to je obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy nasiona. Do powstałych w ten sposób łódeczek nakładamy przygotowany wcześniej twarożek. Polecam również upiec domowy chleb i gwarantuję
chleba naszegoDlaczego misz masz? ...bo nie wiadomo jak nazwać placki, które powstały z... ...kukurydzy, fasoli, cebuli, cukinii, koperku, żółtego sera, jajka, mąki i przypraw :) Podczas przygotowywania cukinii
chleba naszegoSUROWIEC -2 duże golonki -4 nóżki -1,5 kg skórek wieprzowych -4 marchwie -2 pietruszki -1 cebula -6 ząbków czosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1 serek wiejski 1/2 puszki ananasa 100 g sera żółtego 1/2 cebuli 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Serek włożyć do
magiczna kuchnia KasiNo to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się
Smaczna PyzaSkładniki : 2 jabłka 20 dag kiełbasy garść kiszonej kapusty olej, cebula sól, pieprz, szczypta majeranku cydr- pominęłam Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka
Proste Potrawypyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki (na 2-3 porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej(...)przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Całość ponownie smażę przez kilka
Mango PapajaPowstał coleslaw z młodej kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam na szpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były jeszcze nie całkiem miękkie). Szaszłyki skropiłam oliwa i posypałam przyprawami. Grillowaliśmy też nadmiar chleba. Niestety grzanki szybko się paliły bo kromki były cienkie a cheddar, który próbowałam na nich położyć nie rozpuścił
Dzieje kuchennej Wiewióryprzypaliła. Smażyć ok 30 min aż cebula będzie skarmelizowana , ale nie przypalona. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek oraz wlać białe wino. Smażyć wszystko razem ok 2-3 min. Następnie dodać gorący bulion. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem , tymiankiem. Dodać brandy i jeszcze gotować ok 30 min. Kromki chleba lub bagietki opiekamy w tosterze lub piekarniku. Zupę(...)rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni. zupa cebulowa Uwagi : Zupę cebulową można też zagęścić mąką : gdy cebula jest już dobrze skarmelizowana, dodajemy mąkę i mieszamy dusząc przez
Aromatyczne Podróżesurówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu. Składniki dla 2-3 osób: 1 mała makrela wędzona 1 jajko – ugotowane na twardo 2 średnie ogórki kiszone ½ średniej cebuli czerwonej 2 łyżki jogurtu naturalnego – lub więcej, do uzyskania preferowanej konsystencji pasty(...)smaku Makrelę obrać z ości i skóry. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobna kosteczkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miseczki, przyprawić do smaku i dodać jogurt naturalny. Wymieszać, aby połączyć składniki. Odstawić na co najmniej 15 minut, aby całość dokładnie się „przegryzła”. Zajadać z chlebem razowym – w sam raz na pożywne śniadanie
Grunt to przepis!bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy(...)wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak będziemy je gotować to obtaczamy delikatnie w mące. Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie (lub parowniku) na około 20 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebule drobno kroimy
Kolizje SmakówIdealne na obiad. Spróbujcie. Choć na zdjęciu moje leczo podaję z bułką, to ostatecznie zjadłam je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetariańskie leczo możecie podać również z ziemniakami, kasza itp. Składniki: 2 mniejsze zielone cukinie 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len) 1 puszka pomidorów* 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)doprawiamy potrawę solą (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy naszą patelnię pokrywką i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia próbujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy. Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobiną zielonej pietruszki. Smacznego
Słodkie okruszkikapary…Po prostu poezja. Włoskie danie znane jako caponata, idealne do chleba. Tak przyrządzony bakłażan w pomidorach, na kolację podaję z lampką białego wina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory! Bakłażan w pomidorach Składniki: na 4 porcje 2 duże bakłażany 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść zielonych oliwek 2 łyżki kaparów 3 łyżki natki pietruszki, grubo(...)złoty kolor. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj oliwki bez pestek i kapary. Smaż przez minutę. Dodaj usmażonego bakłażana i pomidorki, przekrojone na pół. Dopraw solą, pieprzem, oregano i octem. Smaż przez jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj na gorąco do chleba. The post Bakłażan w pomidorach
codojedzeniaTakim daniem właśnie jest ten bigos z młodej kapusty z dwoma rodzajami kiełbasy. Wystarczy podać świeże bułeczki lub chleb i domownicy będą palce oblizywać. Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu 1 średnia cebula 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
Ala piecze i gotuje