Bardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek. -- Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec
chleba naszegoDomowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli
chleba naszegoWiejski twarożek z dodatkami. Taki kolorowy, lekki, smaczny... posiłek dla każdego :) Do twarożku dodajemy rzodkiewkę, koperek, sól, pieprz, cebulę.... Dokładnie mieszamy... ...jak składniki ładnie się połączą
chleba naszegoDodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym w dłoniach majerankiem. ...z kiełbaską w zupie lub nie ;-) Smacznego
chleba naszegołyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso i żebro myjemy gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego. Warzywa obieramy oraz myjemy następnie kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, dodajemy obraną cebulę. Po zagotowani zmniejszamy ogień gotujemy około 40 minut, gdy mięso będzie miękkawe wyjmujemy
kgwjanczewoSUROWIEC -boczek ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól/sól morska 50/50 -14 g/kg -czosnek świeży 3-5 g/kg -cebula prażona 5 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -woda 10% -słoiki/puszki -zamykarka do puszek WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki(...)schłodzić w chłodnej wodzie przez kilka min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny w konsystencji, po wyjęciu z lodówki i pozostawiony na kilka godzin taki boczek można rozsmarować na chlebie. Polecam. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 100 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, tymianek suszony 1 duża garść liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój
Moja pasja smakuktórym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camambert Łyżeczka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik(...)pamiętajmy, żeby skórkę usunąć po upieczeniu. Krok 2 Pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, po czym zdejmujemy skórkę, przekrawamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych (najlepiej rękami). Cebulę kroimy w dowolny sposób. Krok 3 Na wysłaną papierem blaszkę wykładamy dynię, na nią pomidora i na koniec posypujemy cebulą. Dokładamy ząbek czosnku. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Czas
Niedzielny kucharzsardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się go całkiem szybko Składniki na tort kanapkowy dla 2 osób: opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek) warstwa tuńczykowa: 2 jajka ugotowane na twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny(...)świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane na twardo i obrane pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 2 łyżki jogurtu greckiego pół pęczka koperku krem do tortu: opakowanie 100 g serka twarogowego (typu Almette) – u mnie ziołowy dekoracja: 100 g wędzonego łososia
Ugotowane pozamiatanewszystko jest w niej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi.Składniki:Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego)1 zielona papryka4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek3-4 liście sałaty 1 awokadobułka tartaoliwa z oliwek opcjonalnie:kopereksól, pieprz i inne przyprawyulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce(...)instrukcją na opakowaniu. U mnie, zamiast w warzywnym bulionie, moczą się one w gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie
Weganizm infantylnypowinien kończyć się opis mojej "ulicznej kuchni". ;) Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany. Proste, wiejskie danie wywodzące się z Alzacji. Ten cienki placek początkowo służył do sprawdzania temperatury pieca, zanim znalazł się w nim chleb. Zapewne któregoś razu jakaś pomysłowa gospodyni dodała do niego pozostałe składniki i powstało wspaniałe danie. Ostatnio Maciek(...)było w niej czasu na blogowe gotowanie. Maćku, obiecuję poprawę! ;) :) Składniki : 200 g mąki pszennej 125 ml wody 2 łyżki oleju 150 g wędzonego, surowego boczku 2 cebule 200 g śmietany (najlepiej creme fraiche) sól pieprz Wykonanie: Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić
zadanie-gotowaniekolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej i posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 4 łyżki oliwy(...)mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętradycyjnej latherze oliwę ma być widać! Oliwa jest nośnikiem smaku i w połączeniu z cebulą i startymi świeżymi pomidorami tworzy wprost niebiański sos. To dlatego ugotowane w nim warzywa, nie ważne jakie, smakują tak wspaniale. Grecy jedzą latherę jako danie główne z chlebem i kawałkiem sera feta. Jeżeli więc będziemy ich naśladować, nie musimy się tak obawiać kalorii z oliwy
Chilli Czosnek i Oliwaopakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule – 250 g serka mascarpone – świeże gałązki tymianku, majeranku, selera, rozmarynu – sól, pieprz do smaku – 1/2 szklanki śmietanki 30% – 4 łyżki oliwy – 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Grzanki ziołowe – 1/2 opakowania chleba tostowego – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)Grzanki ziołowe – Chleb tostowy pokroić w kostkę 1,5 cm/1,5 cm i wymieszać z przyprawami i oliwą. – Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć. – Z drugą połową postąpić tak samo. – Plastry boczku przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Zupa – Pokrojoną cebulę podsmażyć
To co kocham