folię aluminiową. Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniapieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z pajdą chleba. Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 5 ogórków kiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju(...)mąką pszenną i chwilę podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się forszmaku dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy i ponownie gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podajemy z chlebem. Możemy posypać koperkiem
psgotujemydodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne(...)tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka
Mieszam w GarnkuWarto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki
Z Majeczką w kuchnibake” Paul Hollywood znalazłam przepis na chleb sodowy i oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową(...)Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć
UgotujmyTo.plplastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA III FAZA śniadanie 1 kromka r azowego chleba orkiszowego jajko sadzone 1 szklanka czerwonychh śliwek (lub mrozonych) na gorąco duszone z ksylitolem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kazdej soboty i nie pamieta dnia,by buleczki sie nie sprzedaly.Niepozorne z wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakimś ciekawym dodatkiem. Padło na pory. Uwielbiam je - za wyrazisty smak, ale też tą odrobinę łagodności, której brakuje cebuli. Do tego koper włoski, który uwielbiam - a C. nie może pojąć, jak potrafię połączyć to uwielbienie ze szczerą niechęcią do lukrecji. Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePolecam więc :) Składniki: ½ kg pieczarek 1 litr wody (lub wywaru mięsnego) 1 średnia cebula 1 bulion w kostce 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany (30% lub 12%) 1 łyżka mąki (+ ½ szklanki wody) Natka pietruszki Maggi Ok. 30g masła Dodatkowo: 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego) margaryna Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki wrzucamy(...)garnka i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut od zawrzenia. Najlepiej pod koniec czasu gotowania, sprawdzić czy pieczarki są już miękkie. Obraną cebulę, kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy w rondelku z niewielką ilością masła. Pod koniec gotowania, dodajemy zeszkloną cebulkę, bulion i mieszaninę rozmieszanej wody z mąką. Zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej
Smakowy Rajproszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większą kostkę. Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie(...)garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI: podawać można z różnymi chlebkami (u mnie lawasz przepis tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html ale równie dobrze smakuje z chlebkiem z patelni, przepis tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com
Kopystką po garachmnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia 1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam
Kto ugości moich gości?Zdecydowałam się: omijam gluten. Mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony - żywy Habżyki. Jak dobrze, że jest:) Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom(...)naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:) opakowanie Habżyków opakowanie serka
AZgotuj!chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka kur z wolnego wybiegu 4 łyżki majonezu Delikatnego Winiary 2-3 łyżeczki kaparów ( domowe kapary ) 6 listków świeżej szałwii 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej drobno cebuli(...)kapary, które uprzednio dokładnie odsączam z zalewy (najlepiej na papierowym ręczniczku). Mieszam majonez z żółtkiem, białkiem, szałwią, cebulą, czosnkiem i kaparami, doprawiam solą i białym pieprzem oraz mieloną kolendrą. Podaję ze świeżym pieczywem. U mnie to drożdżowy chleb z dynią, przepis na blogu pojawi się wkrótce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 kalafior ½ łyżeczki suszonych płatków chili Do podania grzanki z chleba parmezan Do fasolowej zupy wykorzystałam gotową ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę(...)suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn, zgnieciony anyż, sól i przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. Podziel kalafior na różyczki, skrop oliwą, posyp
codojedzeniaSchab w grubych plastrach upieczony na cebuli, przełożony papryką. -- Skład: schab~ 1,5 kg, 5 cebul, 3x pół papryki kolorowej, 1/3 kostki smalcu ~70 g, czubata
chleba naszegomożemy przenieść się na chwilę do czasów naszych babek i prababek. Smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - przepis na pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI : 1kg słoniny, pokrojona w kostkę 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 jabłko, orane, pokrojone w kostkę 2 łyżki przesianego majeranku pieprz do smaku (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pokrojoną
Moja Książka KucharskaAromatyczny, rozgrzewający gulasz po węgiersku. Proste danie jednogarnkowe, które można podać z chlebem lub kaszą. Idealnie sprawdzi się na imprezkach. Składniki: 500 g łopatki olej 2 większe cebule 4 duże ząbki czosnku 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól pieprz
Smak mojego domu200g) kilka pieczarek 1/2 cebuli olej roślinny sól, pieprz odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Na oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę, solimy do smaku. Blendujemy wraz z tofu i przyprawami na gładką pastę. Podajemy z chlebem, ale można też wykorzystać jako sos do makaronu. Smacznego! 😇 ✩✩✩ Instagram | Facebook
Kuchnia EllieCoś pysznego! Pasztet rybny... z łososia z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów. Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest
Kuchnia MagdaLenyIdealna rolada na chleb jako wędlina oraz podana na zimno z sosem czosnkowym lub tatarskim. Pycha Przygotowanie nadzienia – cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić
Kuchnia Pokoleńdobrze doprawione, miękkie w środku, po prostu wszyst ko co Mamine jest pyszne :) Składniki: 90 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 jajko 2 duże ząbki czosnku 8 kromek namoczonego w wodzie chleba wieloziarnistego 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta weget
Gotuj z AgnesSmaczna galareta zamknięta w słoikach może służyć jako wędlina do chleba Składniki • Kurczak ok 1,5 kg • 2 ząbki czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • 1 liść selera i lubczyku • 1/2 puszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do dużego garnka • Zalać wodą dodać
W królestwie smaków Beatypozostawionych w lodówce warzyw daje mi dużą satysfakcję, a tofucznica to idealna ku temu okazja. Wystarczy jeszcze dokroić kilka kromek dobrego, razowego chleba i pyszne śniadanie gotowe! Składniki na dwie duże porcje: 2 łyżki warzywnego bulionu ½ średniej cebuli 250 g pieczarek 2 duże garście świeżego szpinaku 1 płaska łyżeczka suszonych papryczek jalapeño (opcjonalnie) ½ łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych
Roślinna - blog wegańskiżurku, ale jednocześnie zupełnie inna. Im częściej odgrzewana tym lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :) Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego(...)zaczną mięknąć. W tym momencie dodajemy podsmażoną kiełbasę i cebulę i gotujemy razem jeszcze przez 5 minut. Następnie dodajemy żurek (małymi porcjami, próbując, czy zupa robi się wystarczająco kwaśna), majeranek i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco, ze świeżym chlebem z masłem. Smacznego
Zawsze głodna!potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2 ząbki czosnku300(...)wstawić na noc do lodówki.2. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać ok. 0,5 litra gorącej wody.3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić. Cebulę i por zeszklić na maśle, dodać pokrojony czosnek.4. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli
UgotujmyTo.pl