chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:47/218)

SAŁATKA GRECKA W SEROWYM KOSZYCZKU 182

pięknie się prezentuje.  SKŁADNIKI :  150 g sera  mała sałata lub kapusta peńska kilka oliwek kapary 50 g sera fety czerwona cebula, opcjonalnie papryka czarwona pomidor parmezan do posypania natka pietruszka, oregano kromka chleba razwego 30 ml oleju wielkopolskiego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciecierzyca na ostro 282

będzie to ostatni przepis z wykorzystaniem cieciorki. Danie to można podać na przykład z kaszą kuskus, ja zjadłam po prostu z kromką chleba. Coś prostego, szybkiego  i niedrogiego. Składniki: kilka pieczarek (około 7) mała cebula papryka 4 suszone pomidory puszka pomidorów w puszce puszka ciecierzycy 4-5 łyżek jogurtu naturalnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki

Delusional Trine
Rumsztyk z siekanej wołowiny 268

patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.   The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smarowidło kanapkowe 127

kuchennym obowiązkom ma raczej bardziej praktyczne ujęcie świata ;-) np.: takie smarowidełko, zamiast smalcu... pyszne i takie mięsne jakieś ;-) idealne z ogórkiem i świeżym chlebem... SKŁADNIKI ok. 700 g surowego boczku ok. 700 g podgardla 1 cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Boczek i podgardle mielimy w maszynce, a następnie przekładamy do garnka z grubym dnem

Czary - gary w kuchni
Fasolka po bretońsku 154

procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :) * fasola Jaś- 400 g * kiełbaska- 200 g * passata pomidorowa- 600 ml * cebula- 1 średnia szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * majeranek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól, pieprz

Kraina Miodem Płynąca
Karczek zapiekany z keczupem 199

Składniki : około 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 5 ząbków czosnku keczup 500 g świeży tymianek kilka pieczarek Przygotowanie : Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, mięso

Proste Potrawy
Różowa pasta ze szprotkami do kanapek 138

proszku do dekoracji Różowa pasta ze szprotkami  Przygotowanie: 1. Rozgnieć widelcem biały ser, dodaj ryby, keczup i koncentrat pomidorowy. 2. Dadaj cebulę koperek, kapary i kuleczki różowego pieprzu. 3.Całość wymieszaj. Pozdawaj z chlebem na zakwasie:) I kiełkami brokuła

AZgotuj!
Sałatka z cieciorki z grzankami 176

czerwonej cebuli 1 puszka cieciorki listki mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam masala szczypta chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię

Moja Galeria Smaku
Tosty z burakiem i kawiorem 158

cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty z burakiem i kawiorem, czyli nie taki kawior straszny...   Składniki:  2 kromki chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny

Kuchnia Prezydentowej
Sos grzybowy 134

piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 125 ml śmietany kremówki sól, pieprz Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek

My simple kitchen
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 241

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do

prawdziwe jedzenie
Paprykarz ze śledzia 219

salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami) i wyszedł pyszny paprykarz ze śledzia. Kromka chleba z paprykarzem ze śledzia może być pysznym urozmaiceniem śniadaniowego, czy kolacyjnego menu. Paprykarz ze śledzia w moim wykonaniu jest smaczny i warty polecenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Twarożek ze szczypiorkiem 203

tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba jak twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy

Ze smakiem i z pasją
Żeberka 196

Żeberka rozpływające się w ustach z cebulką-chyba nie musze specjalnie zachwalać. Do tego pajda chleba, bądz kasza z pyszną surówka.Składniki:ok 1 kg żeberek2 cebule1 kubek bulionu wołowegooliwasól, pieprz Wykonanie:Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie(...)obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste .Po obsmażeniu dodajemy szklankę bulionu I pokrojoną w pół talarki cebule. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywka garnek I dusimy ok 1 godziny lub gdy mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą I pieprzem do smaku.Smacznego

Smaki Edyty
Fasolka po bretońsku 158

kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba.    Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana  * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy  * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne  Przygotowanie : Fasolę najlepiej namoczyć dzień wcześniej. Gotujemy razem

Magiczne Życie Marty
Karkówka duszona w papryce 201

mnie karkówka podawana z gotowanymi kopytkami - pyszna! :)   Przydatne TIPY - zagęszczanie sosu Sos wyjdzie w konsystencji dość rzadki, choć rozgotowana cebula i tak go nieco zagęści. Jeśli ktoś lubi gęstsze sosy, można dodać trochę pokruszonego chleba razowego - 1/2 do 1 kromki - sos nie tylko zgęstnieje, ale też nabierze też szczególnego smaku. Ja akurat nie zagęszczam, bo jak dla mnie konsystencja(...)karkówką kopytek. Przydatne TIPY - papryka bez skórki Można też pobawić się z wcześniejszym opieczeniem papryki i zdjęciem z niej skórki, jeszcze przed dodaniem do garnka wraz z mięsem i cebulą.  Paprykę ułożoną na papierze do pieczenia wstawia się wtedy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Kiedy jej skóra przypiecze się na czarno, wyjąć ją z piekarnika i odstawić przykrytą szczelnie

Grunt to przepis!
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 230

mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam

e-PrzepisyKulinarne
Zupa serowo - cebulowa. 174

Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl   - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem.  Cebulę i czosnek, podsmażaj na tłuszczu. Nie możesz ich przypalić, więc robimy to na małym ogniu, cebula ma się bardziej zeszklić

SMYKWKUCHNI
Pierogi z serem i szpinakiem 209

polecam. składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ( wystarcza na ok połowę ciasta ) ok 150 g szpinaku 150 g sera białego 1 średnie cebula 3 - 4 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest(...)ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Szpinak opłukać, włożyć do garnka podgrzewać aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko się zbrązowi. Dodać szpinak i chwilę odparowywać. Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać szpinak, posiekany czosnek, dobrze doprawić solą

Stare Gary
Cebulowa zupa krem 202

zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany

sierotka maRysia w kuchni
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 251

Pierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:Składniki:3

Walijskie Pichcenie
Chleb cebulowy. 188

aromatycznych kanapek. Mi najbardziej smakuje chleb cebulowy obłożony tylko pomidorem, lub maczany w sosie spod pieczystego. Mmmm...Palce lizać! Składniki na chleb cebulowy:  na formę 24x28 cm lub tortownicę o śr. 28 cm 3 duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki (lekko podgrzanej(...)szklanka tartego żółtego sera 3 łyżki siekanych, świeżych ziół 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki mleka      Cebule obieramy, kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnozłoty kolor. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z cukrem. Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i wlewamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, żółty

Rozpustne gotowanie
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami 209

plasterków wędzonego boczku – 1 -2 łyżki posiekanej natki pietruszki – na grzanki: 3-4 kromki chleba + oliwa do smażenia WYKONANIE: Kalafiora podziel na niewielkie różyczki i włóż je do sporego garnka. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, nie musi być równa Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaka dodaj do garnka z kalafiorem, wlej 4 łyżki(...)gotuj jeszcze trochę aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj zupę na jednolity krem. Plasteki boczku pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni. Jednocześnie przygotuj grzanki. Z kromek chleba odkrój skórkę, resztę pokrój w niewielkie kwadraty. Na odrobinie oliwy smaż grzanki aż się zezłocą, grzanki należy 2-3 razy obracać na patelni. Do miseczek wlej zupę, udekoruj boczkiem, grzankami

nietylkopasta.pl
POMYSŁY NA KANAPKI 141

chleb, masło, serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, biedronki z pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, kropki z majonezu. ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, kiełki rzodkiewki, jajko, cebula czerwona, ogórek zielony, rzodkiewka, posiekany szczypiorek, ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, ser feta, posiekana botwinka,  rzodkiewka, natka pietruszki. ORIENTACYJNA CENA: 11 ZŁ. chleb, masło, wędlina, sałata strzępiasta, pomidor malinowy, posiekany szczypiorek, kwiatki

JejKuchnia
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 252

ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem lub serkiem twarogowym i udekorować. Składniki na tort wersji mini: 4 kromki chleba tostowego Warstwa tuńczykowa: 1/2 filiżanki tuńczyka w sosie własnym 1 korniszon kawałek czerwonej cebuli lub dymka 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku Warstwa łososiowa: 4 plastry wędzonego łososia 1 czubata łyżka(...)serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu Przybranie tortu: kawior wędzony łosoś świeży ogórek koperek sałata Przygotowanie: Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów. Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać i dodać serek, majonez lub jogurt

Codziennik Kuchenny