chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:39/218)

Ser piwny / Bierkäse 352

grzanki chlebowe (chleb smarujemy oliwą i na mocno rozgrzanej patelni opiekamy krótko z dwóch stron, aż się lekko podpieką - powierzchnia powinna być podpieczona i twarda, środek miękki)   1. Ser należy wyjąć kilka godzin przed wymieszaniem z resztą składników - powinien być bardzo miękki. Można rozłożyć składniki na talerzu lub desce, w krążkach cebuli (jak na zdjęciu 2.) , dodając do każdej(...)grzankę pocieramy przeciętym ząbkiem czosnku, nakładamy nieco piwnego sera i zjadamy popijając resztą zimnego piwa. 2. Piwno-serowa pasta do chleba smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce - ser rozdrobnić w misce widelcem, dodać wszystkie przyprawy oprócz cebuli, chili i natki pietruszki, wyrobić mikserem na gładką masę, dodać resztę składników, wymieszać następnie za pomocą łyżki, ewentualnie doprawić, wstawić

Kuchnia Prezydentowej
Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 147

SKŁADNIKI 1 kg pomidor ó w 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka kaparów  500 ml bulionu warzywnego 200 g czerstwego chleba 50 g zielonych oliwek świeży tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di pomodori ramati 1 cipolla rossa 2 spicchi d'aglio 1 cucchiaio di capperi(...)oliwek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.  Dodajemy pomidory,  doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne

La grande e la piccola cuoca
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym 129

potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję(...)Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam bo sos już jest doprawiony. Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję aż zgęstnieje. Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam. Sos przekładam do naczynia

wesoła kuchnia
Zupa Cebulowa z grzankami 196

Produkty potrzebne: cebula  4Sztuki kurkuma 1Łyżeczka lub kilka nasion szafranu sól  1Łyżeczka pieprz 1Łyżeczka bulion drobiowy  1Litr maggi  2 łyżeczki czosnek granulowany 1Łyżeczka chleb 2Kromki ser żółty  20Dekagramów (do posypania) papryka ostra mielona łyżeczka masło  2Łyżki białe wino wytrawne 1/2Szklanki Gałka muszkatałowa Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy nasze masełko i dodajemy pokrojona w plastry(...)cebulę, smażymy do czasu zarumienienia się przyprawiając solą,czosnkiem, pieprzem i papryką. Wlewamy do Garnka z bulionem i mieszamy do zagotowania. Przyprawiamy maggi i kurkumą( szafranem), gałką muszkatałową, dolewamy także wina. Do piekarnika wrzucamy na 10 min chleb posypany serem tartym. Podajemy z grzankami. Życzę Smacznego

pichciszto
Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować" 125

Męża) świetnie się wpasował! To też sposób na niezapowiedzianych gości, gdy w lodówce jednak jakieś resztki jedzenia są :) Składniki: kilka kromek lekko czerstwego chleba 1 duża laska kiełbasy 1 laski kabanosa 2 papryki 1 pomidor 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo ser topiony w plastrach 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii(...)drobniejsze kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - szklimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w paseczki, a gdy się przesmażą i stracą surowość dodajemy kawałki pomidora obranego ze skórki oraz przyprawiamy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy na całości kromki chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem. 2 jajka rozkłócamy, mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 263

różnych rodzajów fasoli (np. cannellini, masłowej i czerwonej), odsączonych z zalewy  i opłukanych 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny) 6 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 8-12 kromek wiejskiego chleba lub ciabatty 2 ząbki czosnku 3 puszki (po 200 g) tuńczyka w oleju, odsączonego (mi wystarczyły(...)puszki) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie opiecz chleb w piekarniku lub na patelni grillowej. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku. Rozłóż sałatkę na grzankach, a na wierzchu ułóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Jarmuż z ciecierzycą 158

Jarmuż znowu pokazał się w sklepach i na rynku. Trzeba było taką okazję wykorzystać. Połączyłam to co lubię czyli jarmuż, cieciorkę i tosty

Stare Gary
Pasta z białej fasoli i pieczarek 109

Dzisiaj kolejna pasta. Tym razem z białej fasoli i pieczarek. Smaczne smarowidło do chleba. Doskonale smakuje też z krakersami. 2 szkl ugotowanej białej fasoli 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 – 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, dodać pokrojone pieczarki

Polska Zupa
Pierogi z mięsem gotowanym 262

Co jakiś czas dopada mnie problem tzw mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry

Stare Gary
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 191

smakowi zapamiętanemu z dzieciństwa, bo i po co mi rozczarowanie. Może sekret tkwił w sposobie zagęszczania sosu? może w ilości użytej cebuli? nie wiem tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś. Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam(...)chlebem, takim pieczonym w domu.  Piernikowy Konkurs Kopernika  poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam tak jak to czyniono w kuchni staropolskiej czyli jako przyprawę i dorzuciłam je do sosu. Efekt? Sos gęsty i kremowy, i korzenny zapach w całym domu, co najważniejsze piernikowa nuta wcale w nim nie dominuje :)  Wołowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z makreli z papryką 189

pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam!składniki1 makrela wędzona,  bez skóry i ości3 łyżki majonezu1 cebula1 łyżeczka płatków chili1 łyżka pasty pomidorowej1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika)pęczek koperkuSól, pieprzprzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby

Stare Gary
Krem szczawiowo-szpinakowy 127

sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Grzanki • 4 kromki chleba tostowego pszennego • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać(...)miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. • Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany

To co kocham
Zupa ze świeżych grzybów 225

Zupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu

Gospodyni Miejska
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 225

Standardowa zakąska na Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 224

podobną potrawą - Pici con le Briciole, czyli produkowany pod Sieną makaron w kształcie grubszego spaghetti, z okruchami chlebowymi i anchois. Jak widzicie, Włosi tak bardzo nie chcą marnować chleba, że dodają go nawet do swojego ulubionego produktu - makaronu:) Ja z kolei zachęcam Was do przygotowania poniższej sałatki, która odmieni dobrze Wam znaną gotowaną fasolkę szparagową. Zapraszam! Sałatka z pomidorków(...)pokrojonej na kawałki długości kciuka 400 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki (u mnie miniaturowe pomidory malinowe, pokrojone na ćwiartki) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2-3 kromki lekko czerstwego białego chleba pokruszonego 3,5 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżeczki świeżych listków tymianku 2 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej

Chilli Czosnek i Oliwa