cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 kg dyni Hokkaido 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 6 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego ok 4 suszone papryczki chili 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Słodki KompromisZupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować
Trzeci talerzSkładniki : mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki Angielski sos chlebowy WYKONANIE(...)Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Trzymamy mleko w takim stanie przez 5 minut, po czym rondelek przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny. Z kromek chleba odcinamy skórkę
w mojej kuchniPrzepis 2 duże cebule białe i 2 czerwone, posiekane w kostkę 6 papryk czerwona ,żółta i zielona oczyszczone z pestek i posiekane w małą kostkę ja
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007
potrawyregionalneząbki czosnku, 100 g serka śmietankowego topionego, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 2 łyżki masła, grzanki: 2 kromki chleba, masło, ulubione zioła dodatkowo: 3 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Bulion zagotowujemy z serkiem i czosnkiem. Cebule kroimy w krążki, podsmażamy na złoto na maśle. Dodajemy do bulionu, gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie zupę blendujemy
słodki bratekmajeranku sól i pieprz do smaku Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy(...)rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie
Radość kipiąca uśmiechem.czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć. Ze środka wyciągnąć palcami nadmiar tłuszczu, odciąć kuper(...)ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć
Pełny talerzrolę odgrywa jedno z moich ulubionych warzyw – cukinia. Aromatycznie i pysznie, zapraszam Bigos z cukinii podaję z chrupiącymi maślanymi grzankami lub pajdą świeżego chrupiącego chleba. Składniki: 3 większe cukinie 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk oraz cukier puder do smaku opcjonalnie: pół szklanki soku
Zasmakuj Kuchnipomidory. Wyszły smaczne, polecam. SKŁADNIKI : kalmary baby około 7-9 sztuk 3 kromki czerstwego chleba 2 łyżki pasty pomidorowej 100 g zielonych lub czarnych oliwek 1 cebula 1 dojrzały pomidor 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz, papryka do smaku 1/4 szklanka wytrawnego, białego wina ( lub porto ) 1/2 szklanki(...)oczyścić, usunąć szkielet, odciąć macki i ściągnąć skórę - zapraszam do obejrzenia filmiku ... Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę z 1 ząbkiem czosnku, lekko podpiekamy, następnie wlewamy rozmieszaną pastę pomidorową z winem, bulion, pokrojony pomidor i oliwki. Chwilkę dusimy. Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Kulinarne Fantazje Marioliminut na małym ogniu , pod przykryciem, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła do dna. My najbardziej lubimy ją podaną ze świeżym pszennym chlebem, który świetnie nadaje się do zbierania z talerza cebuli i sosu, i z dodatkiem kiszonych ogórków . Jeśli jecie mięso, raz na jakiś czas warto się do wątróbki przekonać. Szczególnie do tak przygotowanej. SKŁADNIKI 800g wątróbki wieprzowej
Karo in the Kitchenbiałego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę i wrzucam do garnka
Mango PapajaPorcja dla 4 osób: ● 4 filety z łososia bez skórki (po 125 g każdy) ● 400 g kurek ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki posiekanego szczypiorku ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie) ● 1 kromka stostowanego chleba pszennego lub bagietki ● ok. 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Chleb lub bagietkę stostuj za pomocą tostera lub piekarnika(...)największe kurki), resztę drobno posiekaj. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, smaż pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż grzyby całkowicie zmiękną, pod koniec dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, drobno posiekany czosnek, i rozgnieciony lub rozkruszony stostowany chleb lub bagietkę. Nagrzej piekarnik
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSZybka ,smaczna pasta do smarowania chleba .Zdrowa,pełna białka i wapnia na silne kości. 1kostka chudego twarogu 1 cebula 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz, szczypta papryki zielonej 1 łyżka jogurtu naturalnego *********************************** Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę.Twaróg mieszamy z resztą składników ,ucieramy dokładnie na puszystą masę,przyprawiamy.Podajemy z chlebem!.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizrobienia. Dekoracje można zrobić dowolne. przepis na chleb: 500 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki mąki żytniej 720 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej 1 cebula biała 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu natka(...)minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej. Pasta rybna: Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Pasta pomidorowa: Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam
wesoła kuchnia