chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:25/218)

AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 181

naszpikowany wszelakimi E, dlatego też wg mnie, mimo kaloryczności, taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków".  Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz

Walijskie Pichcenie
Panzanella, czyli włoski sposób na pomidorową błogość 183

sałatka nie dałaby rady. Szaroburość totalnie rozproszona i nawet jakby więcej słońca w głowie :) Toskańskiego, oczywiście! Panzanella Potrzebujesz: 100g czerstwego chleba (bułki lub ciabatty) 300g dojrzałych pomidorów 1 łyżka kaparów 4 filety anchois 2 upieczone papryki 1/2 małej cebuli garść świeżych liści bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia(...)Chleb opiecz w piekarniku nagrzanym do 150*C ok. 5-7min. 2. Pomidory umyj i pokrój w cząstki, paprykę pokrój w paski. 3. Cebulę pokrój w cieniutkie półkrążki. 4. Fileciki anchois drobno poszatkuj. 5. Pokrojone składniki umieść w misce, dodaj kapary i ocet z oliwą- delikatnie przemieszaj. 6. Dopraw całość solą i pieprzem. 7. Ciepły, podpieczony chleb porwij

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smalec z cebulą. 140

Dziś coś z kuchni staropolskiej, a mianowicie smalec z cebulą. Nieczęsto gości w naszym menu, ale gdy zbliża się zima przygotowuję kilka słoiczków. Podaję go z chlebem i ogórkiem kiszonym lub smażę na nim jajecznicę (jest w tedy naprawdę pyszna). Polecam! Składniki na smalec z cebulą: 600 g słoniny bez skóry 300 g cebuli 0,5 łyżeczki majeranku szczypta tymianku

Rozpustne gotowanie
Chleb cebulowy 141

mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu masło do wysmarowania keksówki Wykonanie: 1.  Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę  i rozpuszczone w mleku

Szalona Kuchnia Eweliny
Klopsiki w sosie z gorgonzoli 131

pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy

Delusional Trine
Gazpacho 125

Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa

wyzwania kuchenne
Francuska zupa cebulowa 132

mniejszych lub 6 większych cebul 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz chleb lub bagietka ser żółty (np. emmentaler lub gruyere) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając aż się(...)skarmelizuje. Trwa to ok 30 minut, ale im dłużej karmelizujecie cebulę, tym głębszy smak zupy.     Cebula może lekko przywrzeć do patelni, więc aby zebrać cały smak przed dodaniem jej do zupy wlejcie na patelnię ok. 2 chochle zupy, zagotujcie całość i zeskrobcie wszystkie smakowite resztki.     Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę z patelni. Doprawiamy solą

Cooking Monster
Chleb z serem i pieprzem 151

Chleba naszego powszedniego... Bochen z pieprzem, cebulą i serem żółtym, pokochacie od pierwszego kęsa... Składniki na jeden bochenek: - 45 dag mąki pszennej - 4 dag drożdży - 5 dag masła - 1/2 łyżeczki cukru - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 2/3 szklanki ciepłej wody - 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar - 1 drobno posiekana cebula(...)dużej miski. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na kilka minut aby zaczęły fermentować. Do mąki dodać gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera, cebulę i drożdże oraz wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić

Apetyczna babeczka
Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej 125

znika w oka mgnieniu. To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba. Pychota! 1 puszka fasoli białej 1 cebula 2-3 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku (jak ktoś lubi) sól i pieprz Dodatkowo:  olej roślinny do smażenia Skwarki(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem. Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę i wymieszać z kaszą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz resztą składników. Całość doprawić do smaku i porządnie schłodzić w lodówce. A tak przy okazji... chciałabym Wam zaprezentować i polecić kolejne produkty Brabantia: - chlebak - klik -  otwieracz do puszek

Di gotuje
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 143

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą

Grahamka, weka i kajzerka
Pikantna dynia ze słonecznikiem i pangrattato 159

piecz wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy. Połącz słonecznik z cebulą. Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego

greenscarf
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 221

jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać się w ich tradycje i być kluczowym daniem na szwajcarskim święcie cebuli w Berni. Słonina ta jest znana również jako kiszona, co powiem szczerze pierwszy raz słyszę. U nas zawsze od wieków jest nazywana dojrzewającą ;). Składniki: kawałek grubszej słoniny czosnek pieprz czarny(...)górę. Zamykamy pojemnik i odkładamy na ok 2 tyg w chłodne miejsce. Słonina jest gotowa kiedy odkrojony plasterek jest przeźroczysty.U nas w domu jedzona do chleba, jako swojskie carpaccio z piórkami cebuli i okraszone octem. Idealna do % wody. Ten kto zna jej smak wie, że to jest tak dobre, że za bardzo słoniny reklamować nie trzeba

Malinowe Pocałunki
Czeska zupa czosnkowa 129

zupa otrzymuje fajny kolor. Jest świetna, ale zdecydowanie najlepsza do jedzenia tuż po przygotowaniu. Dzisiaj podałam ją z krakersami ze strony burczymiwbrzuchu.pl . 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 1,5-2 litry bulionu kilka łyżek miąkiszu chleba (ja zwykle zużywam około 1/3 bochenka z dnia poprzedniego, przy ciut większej ilości bulionu) 2 jajka sól, pieprz Cebule drobno siekamy. Podsmażamy

Smaki Na Talerzu
Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkiem 165

obiad przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw.  Składniki: 500g brokułu 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka zielonego groszku 1litr bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz Grzanki: 3-4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: 1.  Brokuł umyć i podzielić na różyczki. 2.  Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać(...)dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Wlać bulion,  zagotować, dodać brokuł i gotować około 8 minut. Po tym czasie dodać zielony groszek i szczypiorek. Gotować około 4 minut. 3.  Wszystko zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić solą  i świeżo zmielonym pieprzem. 4.  Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z chleba 238

woli mięsną wersję. Ten przepis to moja ulubiona wersja. Składniki na 4 porcje - pomidory 5 - 6 szt - cebula 1 szt duża - czosnek 2 ząbki - słodka papryka mielona 1 łyżka - 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry 5 dkg   Wywar warzywny gotuję(...)ćwiartki. ( można obrać je ze skórki i wyrzucić nasiona ale ja tego nie robię) - na rozgrzanym tłuszczu w garnku, przysmażyć cebule i czosnek, dodać pomidory, jeszcze chwile smażyć. - dodać paprykę, zalać bulionem. gotować ok 5 min. Zblenderować. - chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. - doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min. - przed

Eli Gotowanie