Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem. Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego. W 100% przygotowany z naturalnych składników o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Skład chlebków jest świetny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzy znacie jakieś potrawy charakterystyczne dla kuchni brytyjskiej ? Kiedy pierwszy raz zadano mi to pytanie długo się zastanawiałam... Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym
Smaczna Pyzadodatków. Jeśli lubicie grzyby, ich smak i zapach, to upieczcie sobie taki chleb bo jest wspaniały. Ja na pewno będę do niego wracać.Zobacz też przepis na Chleb z suszonymi pomidorami i cebulą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaLubię lekkie, ale pożywne obiady. Odrobina jajka, warzyw i kromka żytniego chleba. A wszystko to w jednym, aromatycznym daniu, czyli tosty z cukinią. Warzywa i pieczywo smażone z jajkiem doskonale komponuje się z orzechami i szałwią. Cukinię można przygotować już wcześniej. Później wystarczy wszystko podgrzać, a tost zrobić tuż przed podaniem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną(...)orzechy włoskie 25g chleb 2 kromki jajko 1 sztuka Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie przez ok. 8 minut. Dodajemy następnie cebulę w piórkach, przyprawiamy i smażymy jeszcze ok. 7-8 minut. Chleb maczamy w jajku i również podsmażamy z obu stron przez ok. 1-2 minuty. Warzywa podajemy z tostem, orzechami i szałwią. Zapisz
rabarbarowoPolędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy , b o przepis jest naprawdę błyskawiczny ! Składniki : * polędwiczka wieprzowa około 500g * 3-4 cebule * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * majeranek, czerwona słodka papryka * łyżka tłuszczu do przesmażenia mięsa Przygotowanie : Rozgrzać tłuszcz, polędwiczkę pokroić
Magiczne Życie Martysmaku jest winegret z dodatkiem suszonego oregano i... jest prosto i pysznie! 😋 2 porcje: * pomidory- 250 g * mini mozzarella-125 g * oliwki- około 10 szt. * chleb- 4 małe kromki (lub jedna mała bagietka) * cebula czerwona- 1 mała * czosnek- 2 ząbki * oliwa z oliwek- 3 łyżki do smażenia Winegret: * oliwa z oliwek- 100 ml * ocet jabłkowy- 1 łyżka * suszone oregano(...)łyżka * sól, pieprz- do smaku Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać sprasowany czosnek, od razu też wrzucić chleb pokrojony w kostkę i smażyć na małym ogniu, aż grzanki się leciutko zezłocą. Do miski przełożyć pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, mozzarellę oraz oliwki. Dodać czosnkowe grzanki i polać winegretem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, oregano, soli oraz pieprzu. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło.Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :).Mój ulubiony hummus
Przepisy AleksandryJeżeli kupiliście twaróg i nie wiecie, co z nim zrobić to zachęcam do przygotowania pasty z dodatkiem cebuli. Twarogowa pasta świetnie smakuje na chlebie razowym. Poniższa pasta jest łatwa i szybka do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inną twarogową pastę to dodajcie jajka bądź tuńczyka . Składniki na porcję dla 3-4 osób: 250 g twarogu 1 czerwona cebula
Ugotowaćcebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny(...)lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania. Smacznego
Smakowy RajSkładniki : na 1 porcję 15 dkg kiełbasy 1 średnia cebula olej do smażenia 1 łyżka musztardy kilka kromek chleba Sposób wykonania : Kiełbasę kroimy na kawałki o długości około 10 cm. Z obu stron nacinamy ją lekko ostrym nożem. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)smażymy ją na średnim ogniu z obu stron, tak aby się lekko zarumieniła. Cebulę mieszamy co parę minut, aby się nam nie przypaliła. Gorącą kiełbasę i cebulkę wykładamy na mały talerzyk z łyżką musztardy. Teraz pozostało nam tylko ją zjeść z kilkoma kromkami chleba i gorącą herbatą. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnedoprawić solą oraz przyprawami według uznania. Kromki tostowe obficie namoczyć w mieszance jajek i śmietany. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. W naczyniu ułożyć 4 kromki chleba. Na każdej ułożyć plaster sera, usmażony kotlet, trochę cebuli, plaster pomidora, całość posolić ( ewentualnie przyprawić resztą przypraw ). Na wierzch położyć drugi plaster sera i przykryć chlebem tostowym. Naczynie wstawić do piekarnika i całość zapiekać
Świat SmakuSkładniki, 4 porcje: 2 litry bulionu 150 g serka topionego Emmentaler 150 g serka topionego Maasdamer 5 plasterków żółtego sera 1 duża cebula 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku klika kromek chleba sól i pieprz 2 łyżeczki chili mielonego szczypiorek zioła prowansalskie parmezan Przygotowanie: Do przygotowanego wcześniej bulionu dodać rozdrobniony serek topiony i pokrojony w kostkę(...)czas mieszać. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i razem smażyć. Do bulionu dodać śmietankę, cebulę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chili. Gotować przez 5 min. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zupę podawać posypaną parmezanem, z grzankami i z posiekanym szczypiorkiem
cooklifełyżki śmietany do zupy 18% 5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Następnie dodać umyty szpinak i cukier. Gotować
Codziennik Kuchennyszybszego to wykonania niż właśnie ta zupa. Potrzebujemy tylko cebulę, wodę i trochę tłuszczu. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu (najlepiej wołowy) 45 g masła 15 g mąki pszennej 100 g tartego sera ementaler sól, pieprz 4 kromki chleba liść laurowy Sposób przygotowania: Wcześniej przygotuj bulion, najlepiej wołowy. Będziemy potrzebowali 1,5 l bulionu. W garnku rozgrzewamy oliwę(...)ogniu. Cebula musi uzyskać brązowy kolor, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, nadal cały czas mieszając. Wszystko dalej prażymy. Dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Wrzucamy liść laurowy. Od momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Opiekamy kromki chleba w tosterze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezupy) łyżeczka kozieradki (utłuc lub zmielić z zielem angielskim) łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo do podania grzanki z chleba na zakwasie i pietruszka Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na 2-3 łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj
greenscarf